Tømrerens 20 beste sagetips

Kan du også tenke deg å sage på smarteste vis med flott resultat? Vi er spesielt begeistret for tips nummer 19!

Tømrerens 20 beste sagetips

Kapp-/gjærsagen er smart når du skal kappe et bord med et skrått snitt nederst. Det skrå snittet sørger for at vannet kan renne vekk, slik at bordet ikke råtner så lett.

Er du lei av oppflisete snitt, ting som ikke er helt rette, eller kanskje en sag som hele tiden kiler seg fast? Da skal du lese med her. Gjør du som tømreren, er du trygg på at snittene sitter rett i boksen – hver eneste gang. Det er enkelt og rett frem, og du får en flott finish på arbeidet.

1. Bruk stoppkloss på kappsagen og spar tid

Skal du kappe mange like bord i samme lengde på kapp-/gjærsagen, for eksempel til et gjerde eller en terrasse, kan du spare tid ved å sette en stoppkloss på sagen. Klossen spennes fast, slik at bordet får riktig lengde når det støtes mot den. Dermed slipper du å måle opp og tegne streker på hvert eneste bord før du kapper dem.

2. Håndsagen kan også brukes som vinkel

Til grove kutt i for eksempel konstruksjonsvirke, kan du bruke håndsagen som vinkel. Holder du den rette kanten på håndtaket mot planken og slår en strek, får du et vinkelrett snitt når du sager i streken. Den skrå siden på håndtaket gir et 45 graders snitt.

3. Unngå flisete snitt i kryssfinér

Kryssfinér fliser seg lett opp når du sager i det med en håndsag. Men risser du først opp snittet med en skarp hobbykniv, får du et mye renere snitt. På bildet synes det tydelig at hobbykniven har gjort underverker.

5. En kile hindrer sagen i å sette seg fast

Når du sager på langs i et treemne med en håndsag, opplever du kanskje at sagen setter seg fast. Det gjør sagingen hakkende og slitsom, men det er ingen grunn til at det skal skje, for løsningen er enkel. Du setter bare en liten kile i sagsprekken, etter at du har saget deg litt gjennom emnet. Kilen gir mer plass i sagsporet, slik at sagen uhindret kan sage seg videre gjennom emnet.

6. Renskjær terrasse bordene til slutt

Når du bygger ting der det skal monteres mange bord på en stor flate, for eksempel et terrassegulv, en husvegg eller et gjerde, kan det ofte lønne seg å kappe bordene til slutt. Du vil spare mye tid ved å montere bordene uten å måle nøyaktig opp til hvert enkelt bord først. Når alle bordene er montert, plasserer du føringsskinnen til sagen der du vil ha snittet, og sager. Det kommer til å bli både skarpt og pent.

8. Understøtt sagen og få penere snitt

Skal du sage til et platestykke med dykksag og føringsskinne, er det viktig at føringsskinnen ligger helt stabilt. Derfor bør du understøtte skinnen, hvis den er lenger enn platen. Det kan gjøres med en ekstra platestump i samme tykkelse.

9. Skrå snitt gir usynlige skjøter

Setter du opp fotlister eller andre lister, er det smart å kappe listene med skrå snitt der de skal skjøtes. Det er fordi listene etter kort tid ved romstemperatur vil trekke seg litt sammen, cirka 1-2 mm. Med skrå snitt forblir skjøtene usynlige. Hvis listene var kappet rett over, ville det blitt et tydelig gap mellom dem.

10. Sag to ganger og få et penere snitt

Hvis du skal sage i en laminatbenkeplate, får du penest resultat hvis du sager i flere omganger med sirkelsagen. Sag først gjennom laminatet og deretter gjennom resten. Da unngår du å slå av små fliser i laminatet, og du ender opp med et penere snitt.

12. La dykksagen sage ned i underlaget

Skal du sage til en plate med dykksagen, er det smart å legge platen på et underlag som kan tåle at du sager ned i det. Platen blir nemlig penere med denne metoden, fordi du unngår at snittet fliser seg opp.

13. Sag tett på skrustikken

Skal du kappe et rundstål i lengden, er det smart å spenne fast stangen i en skrustikke tettest mulig på der snittet skal være. Da blir det mye enklere å sage i den med baufilen. Hvis det er for langt mellom sagen og skrustikken, oppstår det bevegelser i stangen som gjør det vanskeligere å sage.

15. Spenn godt fast før du sager

Det er helt elementært at det du sager i skal være skikkelig fastspent. Er det ikke det, seiler bordet, listen, platen eller hva det er rundt, og dermed er det umulig å få et pent snitt. Bruk klemtvinger til å spenne med - og ikke bare “håndkraft”.

16. Led vannet vekk fra endeved

Når du skal kappe bord som skal brukes til loddrett kledning utendørs, for eksempel til en bod eller et gjerde, bør du gjøre det med et skrått snitt nederst. Et skrått snitt leder vekk vannet, slik at du forebygger mot råte, og bordenes levetid forlenges. Det er enkelt hvis du sager med en kapp-/ gjærsag som raskt kan stilles inn til for eksempel 22,5 graders snitt.

17. Skjær tynne skiver med kappsagen

Kapp-/gjærsagen er smart når du for eksempel skal kappe listverk. Den kan brukes til småtilpassinger, som hjelper deg mot en perfekt finish. Det kan du få hvis du for eksempel utnytter at sagen kan sage helt tynne skiver. Det er stort sett umulig å måle opp til et helt perfekt snitt i første omgang. Men måler du listen med et lite overmål, og deretter jobber deg inn mot det riktige målet ved å fjerne bittesmå skiver om gangen, får du et helt perfekt resultat.

19. Sag nedenfra og unngå flisete snitt

Runde snitt saget med stikksagen har det med å flise seg opp - særlig på den siden du sager fra. Hvis emnet snus, slik at du sager fra undersiden, med siden som skal synes opp, havner det flisete, stygge snittet på undersiden.

20. Stearin gjør det lettere å sage i hardtre

Det er tungt å sage i hardtre. Men hvis du gnir litt stearin på begge sider av bladet til håndsagen, vil du oppleve at det går lettere. Bruk for eksempel et telys, som er lett å holde.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer