Vi har testet
6 dykksagene:
- SCHEPPACH PL55
- MAKITA SP6000
- DEWALT DWS520K
- BOSCH GKT 55 GCE
- FESTOOL TS 55 REBQ
- METABO KSE 55 VARIO

SCHEPPACH PL55
Sett til: 1890 KRONER
Effekt: 1200 W
Skråjustering: 0° TIL 45°

MAKITA SP6000
Sett til: 3960 KRONER
Effekt: 1300 W
Skråjustering: -1° TIL 48°

DEWALT DWS520K
Sett til: 4999 KRONER
Effekt: 1300 W
Skråjustering: 0° TIL 47°

BOSCH GKT 55 GCE
Sett til: 4400 KRONER
Effekt: 1400 W
Skråjustering: 0° TIL 47°

FESTOOL TS 55 REBQ
Sett til: 6250 KRONER
Effekt: 1050 W
Skråjustering: -1° TIL 47°

METABO KSE 55 VARIO
Sett til: 5400 KRONER
Effekt: 1200 W
Skråjustering: 0° TIL 45°
Dykksager med ledning
Dykksagen minner mye om sirkelsagen. Den største forskjellen er, som navnet antyder, at sagen kan dykkes ned i emnet du sager i. Du trenger altså ikke starte snittet i enden av en plate, men kan starte hvor som helst. Det er smart hvis du for eksempel skal skifte ett enkelt eller noen få bord i et gulv.
Med til dykksagen følger også en føringsskinne, så du uten problemer kan lage helt rette snitt med mindre oppmåling og uten å skulle knote med en rettholt eller et langt bord som anlegg. Sagdybden kan justeres nøyaktig, og du kan skråskjære med en vinkel opp til omtrent 45°.
Det er ingen tvil om at en dykksag er litt av en spesialist, som henvender seg til gjør det selv-ere som elsker trearbeid. Prisen er også en del høyere enn hos den ikke like allsidige lillebroren; sirkelsagen. Alle destdeltakerne, bortsett fra én, koster over 3900 kroner. Den siste har vi sett helt nede i 1890 kroner. På den er alt det overflødige kuttet ut, og det kan merkes. Men sagen er likevel overraskende bra.
Sagbladene er avgjørende
Skal du bruke så mye penger på en sag, skal resultatet når du bruker den bli bra, og snittene skal være rene og pene. Selv om resultatet i høy grad avgjøres av hvilket blad som sitter på sagen, er denne testen utført med de bladene som fulgte med. Bruker du noen hundrelapper ekstra på et mer spesialisert blad til den spesifikke oppgaven du står foran, vil du få et enda penere resultat.
Slik tester vi
Dykksagen er et dyrt presisjonsverktøj. Derfor skal den først og fremst være nøyaktig og lage pene snitt. For å gjøre det vanskelig for maskinene, har vi saget i laminatplater. Laminatet blir nemlig veldig lett slått av, og selv de minste feil blir tydelige.
Skal du skifte ett enkelt eller noen få gulvbord, er det en klar fordel hvis sagen kan komme helt inn mot veggen, slik at snittet kan skjules under listen.
Skal sagen være nøyaktig, er det en klar fordel at den er enkel å justere. Vi tester knapper, skalaer, sug og andre relevante funksjoner, som til sammen er med på å skape en god sag.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse tre elementene: snitt, veggavstand og funksjoner.

SNITT
En sponplate med laminat er noe av det vanskeligste å sage i uten å slå av fliser. Derfor er det et helt opplagt materiale å teste rene, pene og nøyaktige snitt i. Vi lager et snitt på én meter, og zoomer helt inn.

FUNKSJONER
Vi tester hvor enkle og nøyaktige de forskjellige innstillingene er, og vi vurderer plasseringen av knapper og samarbeidet med skinnen.

VEGGAVSTAND
I testoppstillingen måler vi hvor tett på veggen de seks sagene kan komme. Det er praktisk, når gulvet skal repareres.
Resultatene

FESTOOL TS 55 REBQ
6250 kroner
SCHEPPACH PL55
1890 kroner
MAKITA SP6000
3960 kroner
DEWALT DWS520K
4999 kroner
BOSCH GKT 55 GCE
4400 kroner
METABO KSE 55 VARIO
5400 kronerSnitt
1 meter snitt i laminatplate

FESTOOL
TS 55 REBQ
Karakter: 8/10

SCHEPPACH
PL55
Karakter: 8/10

MAKITA
SP6000
Karakter: 7/10

DEWALT
DWS520K
Karakter: 8/10

BOSCH
GKT 55 GCE
Karakter: 10/10

METABO
KSE 55 VARIO
Karakter: 8/10
Les mer om dykksager hos produsentene:
Testvinner
Seieren ligger i detaljene
FESTOOL TS 55 REBQ
Skalaene er enkle å avlese, ledningen kan byttes ut, og sagen kan sage helt tett inn mot veggen. Testvinneren er gjennomført kvalitet, fra ende til annen.
Festoolmaskinen er særdeles gjennomført, med mange lekre detaljer. Håndtakene er behagelige å holde og gir et sikkert grep, sagen glir lett i skinnen, og ledningen kan skiftes ut, slik at lengden kan tilpasses arbeidsstedet. Det er nok å ta av, når alle de gode detaljene ved testvinneren fra Festool skal fremheves.
Sagtesten i laminatplatene ble gjennomført i fin stil, og selv om den øvre siden av snittet var litt oppfliset, var resultatet minst like bra som hos de fleste andre.
Betjeningsgrepene er i skrikende grønt, så de er raske å finne. Skalaene til å justere sagdybde og -vinkel er tydelige og enkle å lese, med hvit skrift på mørk bakgrunn. Det er en av grunnene til at du kan justere inn de forskjellige verdiene helt nøyaktig. En annen grunn er at sagdybden kan etterjusteres med en liten fingerskrue, slik at den blir helt korrekt.
Perfekt til gulvreparasjoner
En av sagens aller største fordeler, er at den kan lage snitt helt tett på veggen. Det er smart hvis du for eksempel skal fjerne ett enkelt ødelagt gulvbord. Da kan snittet og skjøten skjules under fotlistene. Med en avstand fra veggen på bare 8 mm, var Festool klart best i den delen av testen.

Når du skal skifte blad på sagen, trekker du opp låsehåndtaket og trykker maskinen ned i låseposisjon. Dermed kommer du enkelt til skruen.

Ledningen kan tas av. Det gjør den lettere å transportere og pakke vekk, og du kan skifte mellom ledninger i forskjellige lengder.

Skalaene er lette å lese, fordi de står tydelig og med god kontrast. De vinklene du bruker mest, er markert tydeligst.
Se dykksagen fra Festool
I denne videoen ser du Festools egen presentasjon av dykksagen FESTOOL TS 55 REBQ.
Videoen er fra Festools YouTube-kanal.
Godt kjøp
Helt skrapet, men overraskende effektiv
SCHEPPACH PL55
Selv om en dykksag er en spesialistsag, trenger den ikke nødvendigvis å koste flere tusen kroner. Ved å kutte ut alt det overflødige, har det nemlig lyktes Scheppach å oppnå et godt resultat, til tross for en meget lav pris. Resultatet er en solid og enkel maskin, som gjør det den skal. Den sager fint og leverer et utmerket snitt, som er helt på høyde med de fleste andre i testen. I tillegg til en pris på bare 1890 kroner. Prisen du i stedet må betale, er mangel på lekre detaljer. Sagen har kun én innstilling, og det er full fart frem. Føringsskinnen som følger med består av to deler som kan settes sammen. Det gjør den enkel å transportere, men til gjengjeld litt ustabil når de to delene settes sammen.
Se dykksagen fra Scheppach
I denne videoen ser du Scheppachs egen presentasjon av dykksagen SCHEPPACH PL55.
Videoen er fra Scheppachs YouTube-kanal
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.