Bli med og ta en titt i svarteboka

Noen ganger går det litt for fort i byggebransjen. Andre ganger gjør folk ødeleggende feil når de pusser opp selv. Følg med når vi blar i boka til en rådgivende byggingeniør, med bilder av slurv, feil og mangler.

Du skal lære av dine feil, og den typen kunnskap er det nok ingen, verken profesjonelle håndverkere eller gjør det selv-ere, som ikke har unngått å skaffe seg.

Men du kan jo også lære av andres feil - og deretter prøve å unngå dem selv.

Og hvis du er på utkikk etter de feilene som oppstår når det bygges og renoveres, så er det spesielt ett sted det er verdt å ta en titt: i fotoalbumet til en rådgivende byggingeniør. Han leies inn for å finne feil, både små og store. Og ofte er de ganske alvorlige, uansett om det dreier seg om slurv eller mangel på kunnskap.

Bildene er også en påminnelse om at du kan gjøre mer skade enn nytte, hvis du ikke har kontroll på grunnleggende regler og prinsipper. For eksempel når du gir deg i kast med å lage bad, der mye kan gjøres feil og få store konsekvenser for huset ditt. I mange av tilfellene som vises her ville rådgiveren gjerne ha vært med på råd før det gikk galt.

1. Det er hull i dampsperren

En dampsperre skal være tett. Helt tett. Poenget er jo nettopp at den skal hindre den varme og fuktige inneluften i å vandre ut i isolasjonen og kondensere, slik at det kan bli fuktproblemer og -skader.

Her har det tydeligvis vært behov for å forlenge en ledning og trekke den gjennom dampsperren. Det er noe du gjerne kan gjøre, men bare ikke så slurvete som her.

Den riktige løsningen hadde vært et hull som etterpå hadde blitt lappet grundig og gjort fullstendig tett rundt hele ledningen.

Konsekvensen av dette hullet kan bli massive fuktproblemer med etterfølgende skader av sopp, mugg og råte.

LES MER: Guide til dampsperre

2. Vinduet er utett

Noen ganger er det små utettheter i hus, og det er selvsagt kjedelig.

Her har det gått fullstendig galt med tettheten mellom karm og ramme i vinduet: Det kan stikkes et brettet A4-ark tvers gjennom vinduet.

Det sier seg selv at det siver ut en god del varme den samme veien.

3. Vannet renner feil retning

Dette har den rådgivende byggingeniøren sett flere ganger enn han kan telle: Fallet på gulvet på badet er helt feil. Det skal renne ned i sluket i dusjen til venstre for vannpytten. Men i stedet renner vannet ut av dusjen og legger seg foran døren.

Fallet på et våtromsgulv skal alltid lede mot et gulvsluk. Det gjelder hele gulvet, også utenfor dusjen. Samtidig skal gulvet bygges opp som et ”basseng”. Det vil si at det enten skal være tilstrekkelig nivåforskjell mellom døråpninger og sluket, eller en vanntett skinne i døråpningene i riktig høyde over sluket. Da vil vann på grunn av en defekt vannkran eller et glemt badekar bli i rommet, selv om sluket tetter seg igjen … i hvert fall en stund.

4. Takrennen har ingen hjørner

Det finnes hjørnestykker til takrennen. Og det er det en grunn til, for ellers måtte de jo bli satt opp som det er blitt gjort her, der to renner bare er satt inn mot hverandre. Vi får håpe at regnet ikke faller rett på hjørnet, for da renner vannet bare ned mellom rennene.

5. Ledningsskjøten er både ulovlig og farlig

El-arbeid er ikke gjør det selv-arbeid. En god grunn til den strenge bestemmelsen kan du se her: Tilsynelatende er flere ledninger samlet og skjøtet i en løstliggende rekke sukkerbiter oppe på loftet.

Det er flere faremomenter med dette: En gnist kan antenne de støvete materialene rundt og starte en brann. Hvis noen ferdes på loftet, for eksempel for å lagre en kasse med julepynt, er det risiko for å trekke ledningene fra hverandre, ettersom de ikke sitter særlig godt fast - i tillegg til brannfaren, skaper det en risiko for å få støt. Hvis taket blir utett, eller det kommer inn snøføyk, er det fare for kortslutning.

Ledningsskjøtene skulle ha vært inne i en fast, lukket boks, der alle ledninger skal sitte så godt fast at de ikke kan trekkes løs. Og alt arbeid med 230 volts faste elektriske installasjoner skal utføres av en elektriker.

6. Det er tettet med skum

Fugeskum kan brukes mange steder, men ofte er det en bedre idé å la være. Her har noen for eksempel tettet et hull i en vegg med store mengder fugeskum - det ser faktisk ut som om en strømtavle er satt fast med skum.

Fugeskum har dessverre noen uheldige egenskaper som ofte ignoreres. For det første suger det fukt. Det er altså ikke egnet utendørs, der det kan komme i kontakt med vann eller fukt. I tillegg er det vanskelig å styre, fordi det utvider seg voldsomt. Det kan for eksempel løfte et gulv, hvis det blir sprøytet inn under et gulvbord og det ikke er plass til utvidelsen.

LES OGSÅ: Unngå feil – velg riktig fugeskum

7. Bordene er lagt for tett

Alle trematerialer trekker seg sammen og utvider seg, i takt med varierende fuktinnhold i luften. Dette gjelder særlig utendørs, og selv på en terrasse av hardtre.

Når du legger tørre terrassebord med for liten avstand, som her, så presses de mot hverandre når de blir fuktige. I tilfellet på bildet er resultatet at bordene bues voldsomt av presset.

God avstand mellom terrassebordene er viktig. Og legger du tørre terrassebord en tørr sommerdag, må du regne med at de senere utvider seg. Særlig hvis det er hardtrebord.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hus