Unngå feil – velg riktig fugeskum

Fugeskum tetter, forsegler og lukker hull og sprekker. Men velger du feil type, kan det gå veldig galt. Her kan du se hvilket skum du skal bruke.

Fugeskum, også kalt PU-skum, brukes i dag til alt fra montering av dører og vinduer, til isolering, lyddemping og utfylling av rørgjennomføringer og andre hulrom. Det kommer i 500-750 ml spraybokser, og skummet presses ut gjennom en tynn plastrørsdyse, etter aktivering av et ventilgrep.

Fugeskum er genialt til små hull og sprekker

Fugeskummet ekspanderer kraftig straks etter innsprøyting. Det geniale er derfor at du kan sprøyte det inn på trange plasser og dermed tette hull og sprekker effektivt, når skummet utvider seg i etterkant. Etter herdingen, som foregår ved absorbering av luftfuktighet, kan overskytende skum skjæres plant med en hobbykniv, før du til slutt kan etterslipe med slipepapir – voila!

Velg riktig fugeskum til oppgaven

Det ikke fullt så geniale med fugeskum, er at det er porøst i strukturen slik at det suger vann. Utallige råteskader har oppstått når fugeskummet er lagt utildekket og deretter har transportert fukt videre til treverket.

Men når du bruker skummet riktig – altså godt tildekket og beskyttet mot sollys – forsegler, lukker og tetter det fortreffelig. La oss derfor se litt på mulighetene, og finne ut hvilken type skum som passer best til oppgaven du skal utføre.

LES OGSÅ: Velg riktig fugemasse

De 5 viktigste typene fugeskum

  1. Økonomiskum
  2. Giftfritt skum
  3. Vinterskum
  4. Allroundskum
  5. Brannskum

1. Økonomiskum

FOR EKSEMPEL BILTEMAS FUGESKUM

De fleste byggvarehus har et fugeskum i ”økonomi klassen”. Her får du ofte en 750 ml sprayboks til mellom 50 og 100 kroner. Det billige skummet er et 1-komponent PU-skum (polyuretan-skum), som mange av de andre produktene, PU-skum (polyuretan-skum), som mange av de andre pro-De og det leveres med ventilgrep og plastrørsdyse.

Felles for de billige typene, er at de er ganske porøse - altså med dårligere isolering/lyddemping enn de dyrere produktene. Skal vi tro produsentene selv, har de også en større risiko for både krymping og etterekspansjon.

VELEGNET TIL: Kan brukes allround til isolering og lyd-demping, fuger rundt dører og vinduer, samt til utfylling av mindre hull og hulrom.

2. Giftfritt skum

F.EKS. BOSTIK CARE SEAL ISOCYANATFRITT

Nesten alt fugeskum er giftig, og krever god ventilasjon under bruk, men det finnes unntak. Disse typene er isocyanat frie, og kan derfor brukes av ”proffer” uten epoksysertifikat - hele dagen lang.

Det koster dog å være miljøbevisst, og prisen ligger på rundt 200 kroner for en boks. Til gjengjeld får du et giftfritt, tett og godt lyddempende og isolerende skum, som heller ikke verken krymper eller etterekspanderer.

VELEGNET TIL: Denne skumtypen gir en mindre mengde herdet skum enn du får med klassisk PU-skum, så du må bruke litt mer. Men det er perfekt til fuger, isolering og lyddemping, der resultatet skal være av høyest mulig kvalitet.

3. Vinterskum

F.EKS. SOUDAL - SOUDAFOAM COMFORT

Den vanlige betegnelsen for skum som kan påføres i kaldt vær, er ”vinterskum”. Det er et 1-komponent PU-skum, som utmerker seg ved å kunne brukes der luft- og overflate-temperaturen er helt nede i minus ti grader. Skummet krymper dermed ikke ved kuldepåvirkning, og det etterekspanderer heller ikke.

I det hele tatt har denne typen skum en tett cellestruktur, noe som gir høye isoleringsverdier når det gjelder både lyd og varme. Du skal dog være oppmerksom på at boksens temperatur ikke skal være lavere enn + 5 grader ved påføring. Prisen for en boks er rundt 100 kr.

VELEGNET TIL: Alt fuge- og tetningsarbeid i kaldt vær.

4. Allroundskum

FOR EKSEMPEL SIKA SIKABOOM - S

Et allround 1-komponent PU-skum som kan brukes til de aller fleste fuge- og tetteoppgaver der skum er egnet. Dette skummet fester i tillegg veldig godt til forskjellige deler av betong, for eksempel brønnringer og andre betongdeler som skal limes sammen. Prisen er omkring 100 kr per boks.

VELEGNET TIL: Spesielt godt egnet til bruk på ny og gammel betong - på både tørre og våte flater.

5. Brannskum

F.EKS. DANA FIRE GUARD PU FOAM 587

Også et 1-komponent PU-skum, men utviklet for brannhemming.

I praksis betyr det at flammer, og ikke minst røyk, ”bremses” i kortere eller lengre tid, alt etter fugenes størrelse og bygningsdelenes beskaffenhet. Brannskum, som koster fra cirka 200 kroner for en boks, er testet på forskjellige bygnings elementer og fugestørrelser. Test resultatene kan du alltid se på databladet som følger med boksen.

VELEGNET TIL: Fuger og overganger rundt branndører og brannhemmende bygningsdeler.

    Akkurat nå leser andre ...