Fugeskum tetter hull effektivt, og kan brukes til alt fra montering til isolering.

Fugeskum tetter hull effektivt, og kan brukes til alt fra montering til isolering.

Fugeskum, også kalt PU-skum, brukes i dag til alt fra montering av dører og vinduer, til isolering, lyddemping og utfylling av rørgjennomføringer og andre hulrom. Det kommer i 500-750 ml spraybokser, og skummet presses ut gjennom en tynn plastrørsdyse, etter aktivering av et ventilgrep.

Fugeskum er genialt til små hull og sprekker

Fugeskummet ekspanderer kraftig straks etter innsprøyting. Det geniale er derfor at du kan sprøyte det inn på trange plasser og dermed tette hull og sprekker effektivt, når skummet utvider seg i etterkant. Etter herdingen, som foregår ved absorbering av luftfuktighet, kan overskytende skum skjæres plant med en hobbykniv, før du til slutt kan etterslipe med slipepapir – voila!

Velg riktig fugeskum til oppgaven

Det ikke fullt så geniale med fugeskum, er at det er porøst i strukturen slik at det suger vann. Utallige råteskader har oppstått når fugeskummet er lagt utildekket og deretter har transportert fukt videre til treverket.

Men når du bruker skummet riktig – altså godt tildekket og beskyttet mot sollys – forsegler, lukker og tetter det fortreffelig. La oss derfor se litt på mulighetene, og finne ut hvilken type skum som passer best til oppgaven du skal utføre.

LES OGSÅ: Velg riktig fugemasse

De 5 viktigste typene fugeskum:

  • ØKONOMISKUM
  • GIFTFRITT SKUM
  • VINTERSKUM
  • ALLROUNDSKUM
  • BRANNSKUM

LAST NED HELE ARTIKKELEN og les mer om hva de forskjellige typene fugeskum er best egnet til!

5 FAKTA OM FUGESKUM:

1. Det suger som en svamp, og skal derfor alltid beskyttes mot vann.2. Det er veldig klinete, og det sitter godt fast. Bruk engangshansker og beskyttelsesbriller.3. Det tåler ikke sollys (UV-stråler), og skal derfor alltid dekkes, for eksempel males eller tapetseres.4. Skummet ekspanderer voldsomt, og for store mengder kan deformere bøyelige materialer.5. Det er brannfarlig og helseskadelig. Skummet bør derfor kun brukes på steder med god ventilasjon.