Klassisk gavlkledning

På denne prøvemonteringen vil håndverkeren vise hvordan man kler en gavl med klassisk tømmermannspanel.

Det aller viktigste er først å måle takets hellingsgrad. Det kan f.eks. gjøres ved hjelp av en justerbar vinkelog et vater.

La vinkelens ene bein følge takhellingen og det andre beinet følge vateret loddrett, til det er i lodd. Overfør så denne vinkelen til kapp-gjæresagen. Har du ikke en slik sag, kan du bare overføre målet og streke det opp, og sage med en vanlig håndsag.

Når det første bordet er skåret på skrå i den ene enden, skal høyden måles nøyaktig opp. Fra en løs støttelist med en tykkelse på ca. en centimeter måler fagmannen høyden, som her er 45 cm. Merk at bordet skjæres i 15 graders vinkel i bunnen. Slik skal alle de øvrige bordene også skjæres. Dermed får regnvannet lettere for å renne av.

Bordet festes med en enkelt skrue nederst på høyre side. Med vateret kontrolleres det at bordet er rett, før det festes med en skrue i nederste venstre hjørne. Og deretter med to skruer over. Husk at skruene til denne monteringen må være minst dobbelt så lange som bordene er tykke.

Nå måles det opp til lengden på det neste bordet, som også skal skjæres til i bunnen med en 15 graders vinkel. Bordet plasseres slik at det er en avstand til det forrige bordet tilsvarende en halv bordbredde. Mellomrommet blir senere tettet av det andre laget med bord.

LES OGSÅ: Kledningsbord – se hvilken type du skal velge!

På samme måte måles, skjæres og monteres bordene til det innerste laget med bord. Gavlstykket til høyre for midten er en kopi av bordene på venstre side, bare speilvendt. Her nøyer vi oss med å montere det første bordet, før vi skal ha det andre laget med bord på. Mål ut til overlappet på ca 2,5 cm, og marker det på bordet.

Deretter måles høyden fra bunnen opp til merket, som her er 44 cm. Bordet skråskjæres fra begge sider, så det får en spiss. Avsett deretter de 44 cm fra spissens bunn, og skjær over bordet i samme vinkel på 15 grader som første lag bord. Når du plasserer dette midtbordet på støttelisten, må du sørge for at det kommer samme overlapp på 2 cm på hver side.

Deretter skrus bordet fast med to skruer i bunn og topp. Fra midtbordets ytterste kant måles det nå 8 cm inn, så overlappet på det følgende bordet også blir 2 cm. Og slik fortsettes kledningen med å måle, sage og skru. I 2. lag bord må du huske at skruene ikke må gå gjennom første lag bord. Skruene skal bare sørge for at det andre laget klemmes tett inntil de underliggende bordene.

Du kan også tegne opp plasseringen av skruene mens bordet ligger på et arbeidsbord. Det kan gjøre monteringen enklere. Spesielt hvis du står på en stige og monterer gavlen. Når alle bordene er montert, kan støttelisten som sørget for å holde samme avstand i bunnen fjernes.Takket være den skrå avskjæringen i bunnen har ikke regnvannet store muligheter for å renne inn i konstruksjonen.

    Akkurat nå leser andre ...