Kledning

På denne siden finner du inspirasjon og byggeveiledninger til å lage en utvendig kledning. Vi viser deg også hvilke materialer du skal velge og hvordan du passer og vedlikeholder kledningen.

  Hva er en utvendig kledning?

  En utvendig kledning er det huset ditt er dekket med på utsiden – på småhus i Norge er dette primært en kledning av tre.

  Hvis bare det ytterste skallet på huset, det vil si klimaskjermen, er av tre, har du en trefasade. Er hele den bærende konstruksjonen også av tre, er huset et trehus.

  Utvendig kledning oppbygging

  En utvendig kledning vil typisk være laget av kledningsbord ytterst, med vindpapp, treskjelett, isolasjon, dampsperre og en innervegg av for eksempel gips, tre eller porebetong videre innover.

  Tre og fukt fungerer dårlig sammen. Derfor er det viktig at du har en riktig montert og tett dampsperre på den varme siden av ytterveggene, slik at det ikke blir fukt i konstruksjonen.

  Les mer her: Guide: Alt du skal vite om dampsperre

  Hvilken utvendig kledning skal jeg velge?

  Kledningen kan lages av forskjellige former for kledningsbord, som også kan monteres på forskjellige måter.

  Du kan for eksempel bruke profilert kledning, tømmermannskledning, weatherboard, villmarkspanel eller lekter, for å nevne noe.

  LES OGSÅ: Kledning av weatherboard

  Kledningen kan bygges opp som for eksempel tømmermannskledning, kledning med fals, kledning med not og fjær eller en lektekledning.

  De forskjellige kledningsbordene med sine forskjellige monteringsteknikker gir forskjellige uttrykk.

  I denne artikkelen kan du lese mer om oppbyggingen av utvendig kledning, og hvordan de forskjellige teknikkene ser ut: Slik monterer du utvendig kledning

  Når du lager en utvendig kledning, skal du tenke over hvilken type kledningsbord du vil bruke. Skal det for eksempel være trykkimpregnerte kledningsbord eller malmfuru, som har et naturlig innhold av impregnerende harpiks i treet? Eller skal du velge Thermowood eller Superwood?

  LES MER: Kledningsbord – se hvilken type du skal velge!

  Hvis du vil ha en vedlikeholdsvennlig kledning, som samtidig har et naturlig utseende, kan du bruke kledningsbord i kompositt eller fibersement.

  Kompositt består av en blanding av tre og plast, mens fibersement er sement som er forsterket med fibre. Det gjør materialene bestandige og vedlikeholdsvennlige.

  Bord av fibersement ligner tre, men det kan ikke råtne som tre.

  Fibersement finnes som både plater og bord, og de er enkle å jobbe med.

  Les mer om: Fibersement: Bord som ALDRI råtner

  Fordeler og ulemper med en utvendig kledning av tre

  Tre som utvendig kledning gir et flott og naturlig uttrykk, og er det tradisjonelle og mest naturlige valget som utvendig kledning i Norge.

  Det er også en relativt rimelig form for kledning, men det krever samtidig en del vedlikehold.

  Vær og vind er hard kost for treverket. Du skal derfor sørge for å holde kledningen frisk ved å gi veggen trebeskyttelse.

  Særlig påvirkes kledningen av regn, som gjør veggen våt. På sikt kan få det en utvendig kledning til å råtne.

  Heldigvis trenger du ikke å skifte hele den utvendige kledningen hvis et enkelt bord er råttent. Du kan fint skifte enkelte bord, montere nye bord utenpå de gamle eller løse problemet med et såkalt offerbord. Her skjæres den nederste råtne delen av kledningen vekk, og erstattes med et nytt bord i bunnen. Dermed kan du slippe å skifte alle bordene.

  LES MER: Skjul råtne kledningsbord

  Når skal et hus males?

  Sol og regn bryter ned treverk, slik at den utvendige kledningen slites.

  Derfor er det viktig at du vedlikeholder med enten trebeskyttelse eller maling.

  Før du maler kledningen, skal du sørge for å rengjøre den grundig. Les mer her: Slik vasker du utvendig kledning

  Kan du kle et murhus med tre?

  Har du et murhus, kan du kle ytterveggene helt eller delvis med tre.

  Det er i dag populært å bryte en trekledning med for eksempel mur eller plater, slik at de forskjellige uttrykkene i fasaden spiller sammen.

  Det gir et moderne og naturlig utseende på huset.

  Hva koster en utvendig kledning?

  Det er forskjellig hvor mye en utvendig kledning koster. Det kommer helt an på hvilken type kledningsbord du vil bruke.

  Vanlige ubehandlede kledningsbord, uten falser eller profiler, er for eksempel mye billigere enn materialer som Superwood, som er gjennomimpregnerte og vedlikeholdsvennlige.

  Hvis du bygger opp kledningen selv, sparer du mye penger i forhold til å få fagfolk til å gjøre jobben.

  Du kan fint få en flott utvendig kledning, når du gjør det selv.