Fasade

Husets fasade skal kunne tåle vind og uvær. Derfor er det viktig at fasaden din er i god stand, ellers risikerer du at det kommer skader på huset ditt. Vi viser deg på disse sidene hvordan du reparerer og vedlikeholder husets fasade.

Fasade og fasadekledning

Husets fasade er det ytterste laget som beskytter mot vær og vind. Derfor er det viktig at fasaden din er i god stand. Ellers risikerer du at det blir skader på huset ditt. På denne siden har vi samlet en rekke gjør det selv-veiledninger som viser hvordan du reparerer og vedlikeholder husets nåværende fasade, samt hvordan du etablerer en helt ny fasade.

Renovering av fasaden

Alt etter om du har kledning eller murvegg, er det en stor forskjell på hvordan renoveringen av fasaden skal gjøres. Hvis du har en teglsteinsfasade, vil oppgaven typisk bestå av å skifte ut ødelagt stein og/eller skifte ut fuger. Det siste kan være en stor oppgave og et tidkrevende prosjekt. Har du en pusset fasade, dreier det seg ofte reparasjoner av pusslaget og litt malearbeid. Hvis du, som de fleste andre i Norge, har trekledning på fasaden, er det utskifning av kledningsbord og malerarbeid du står overfor.

Trekledning

Hvis du skal skifte ut den eksisterende kledningen, eller pakke inn huset i ny kledning av estetiske årsaker, har vi en rekke gjør det selv-veiledninger du kan bruke til inspirasjon og veiledning. Du kan for eksempel lage en fasade med weatherboards, fibersement eller villmarkspanel.

Les mer om: Utvendig kledning - se mulighetene her!

Husmaling

En malt fasade holder seg ofte pen i opptil åtte-ti år hvis jobben blir gjort ordentlig. Og som med alt annet malearbeid, er det viktig å være nøye med forarbeidet hvis du vil oppnå et flott resultat. Begynn med å rense veggen grundig. Den skal være helt ren for at malingen eller beisen skal kunne binde ordentlig. Du skal også fikse skader på fasaden.

Rens fasaden – gjør det selv

Alger på husvegger er sjelden farlig. Men pent er det ikke. Skal fasaden renses for alger, gjøres det enklest med et eget algefjerner-produkt.

LES MER: Vaske fasade – slik vasker du husveggen

Side 1 / 3