Gi hytta en nyfasade

Å få ei hytte til å se trivelig ut krever mer enn et spann maling. Vi viser hvordan du får en trist fasade til å bli vakker – samtidig som vi legger på litt isolasjon.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
7 dager
Pris
200 kr/m2

Intro

Så fin har altså denne hytta blitt – på tross av at utgangspunktet slett ikke var det beste slik det går fram av de små bildene. Hyttefasaden var dekket med forblendingsstein, som vi ikke trivdes med. Men her er det ikke bare snakk om en ansiktsløftning. Hytta har også blitt effektivt isolert.

Nøyaktig hvordan hytta di skal framstå er selvsagt opp til deg. Her er det valgt en stil som for noen kanskje vil sende tankene i retning av Sverige og svensk snekkerglede med mange spennende detaljer. Men uansett er det mye å lære for Gjør det selv-folk i denne artikkelen - om du nå er den lykkelige eier av ei hytte der de tidligere eierne har gått amok i et sammensurium av byggemetoder og bygningsmaterialer, eller du bare har ei hytte som trenger vedlikhold og kanskje ek-stra isolasjon.

Den utvendige isoleringen som blant annet stenger kuldebroene, kan du lese om i forrige nummer av Gjør Det Selv. I det-te nummeret går vi videre og legger panel på ytterveggene, setter opp lister rundt dører og vinduer, og utformer noen av de dekorative elementene. Vi bytter også ut den murte søyla.

Da vi så hytta første gang, var den kledd, forblendet, på en måte som ikke var i vår smak.

Vi fjerner kledningen og reparerer trevirket.

Et tynt lag utvendig isolasjon gir litt ekstra varme.

Slik ser hytta ut etter knapt en ukes arbeid.

Veiledning

01
Bordkledning 8 Trinn

Ved å tilpasse alle bordene på mål etter hvert som vi setter dem opp - og bruke ei list nede til å styre dem med - får vi en pen avslutning av bordene. De sages skrå nede slik at vannet kan dryppe av.

Det er litt luft mellom bordene, avhengig av bredden på dem og målene på fasaden. Skal vi for eksempel dekke et om-råde på 140 cm, deler vi 140 med 17 (bredden på bordene) og ser at vi skal bruke 8,2 bord. Vi nøyer oss med 8 hele bord. 8 bord à 17 cm fyller 136 cm. Vi mangler altså 4 cm som vi deler ut på de 9 mellomrommene som er mellom bordene. Avstanden skal da være 0,44 cm.

1

Med ei lang lekt lager du en lengdestopp. Lekta setter du 5 cm under det nederste spikerslaget. Den bør festes flere steder for at den ikke skal henge. Lekta fjerner du igjen når alle bordene er satt opp.

2

Vi begynner ved vinduet og de to nærmeste hjørnene. Du skal ta hensyn til at geriktene (listene) som skal spikres på senere, skal overlappe bordene med 2 - 3 cm.

3

Avstanden mellom de to bordene måles. Ut fra dette målet beregner du hvor mange bord du skal sette imellom, og hvor stort mellom rommet mellom bordene skal være.

4

Nøyaktighet er ikke så viktig over alt. Det gjør ikke noe om bordene ikke går helt tett opp under taket. Ei dekk list skjuler kanten slik at vi ikke kan se den selv om den blir litt ujevn.

5

For å få luft ned til metallbeslaget over grunnmuren, legger vi ei avstandslist oppå beslaget mens du spikrer fast bordene. Her er det ei 21 x 45 mm lekt som fjernes igjen etterpå.

6

Den ene gavlen er ferdig. Her mangler vi bordene på hjørnet, men de skal males hvite, slik at de venter vi med til veggen er malt rød.

7

Det skal males to ganger før hjørne bordene settes på. På den måten unngår du hvite streker langs hjørne- bordene hvis treet tørker ut og beveger seg i sommer varmen. Og det gjør det!

8

To bord utgjør hjørnet. Det ene er 21 x 145 mm, det andre bare 21 x 120 mm. Men da det bredeste bordet skal overlappe det smaleste når de spikres sammen, ser de like brede ut.

02
Gerikter 7 Trinn

Nå har vi kommet fram til detaljene som skal gjøre hytta riktig fin å se på.

Vi begynner med geriktene (listene) rundt vinduene og dørene. For å finne ut hvordan vi ville utforme dem, tok vi en tur rundt i hytteområdet for å se på andre hytter. Vi tok fotografier av dem vi likte, og dro så hjem for å lage våre egne.

En vanlig dimensjon til vindusgerikter er 21 x 120 mm. Til hjørnebord er 21 x 145 mm vanlig. Disse målene fulgte vi, unntatt for det lille toalettvinduet. Her ville det bli for klumpete, så her nøyde vi oss med 21 x 95 mm.

1

Ved å legge vateret eller et bord inn til hjørnet av vinduet kan du måle dypden på åpningen. Mål alle fire hjørnene for å være sikker. Er ikke dybden mer enn 70 mm, er det lettest å spikre utfôringen fast i ytterkledningen.

2

Tving vannet ut - vurder beslag! NB! Når vinduet, som her, etter isoler-ingen kommer lenger inn i veggen enn før, gjelder det å tvinge vannet ut av vinduet og å hindre vann i å trenge inn i veggen. Den beste løsningen er å bruke beslag.

3

Geriktene: En god mal i kraftig papp sikrer at alle endene blir helt like når du sager dem ut.

4

Du kan sage til endene med ei stikksag. Etterpå skal kantene pusses lett med slipepapir slik at de ikke er flisete når de monteres.

5

Begynn med de loddrette geriktene. De skal være så lange at de utskårne endene stikker nedenfor de vannrette.

6

De vannrette geriktene er bare helt rette bord. Men en utskåret ende på den motsatte siden av den loddrette, ser det ut som om listene gjennomskjærer hverandre.

7

Så skal det males med hvitt. Den hvite malinga krever at du dekker litt til mot de røde bordene, men nå er alt tre beskyttet mot vind og vær.

03
Vindskiene 4 Trinn

De fire bordene som var brukt til vind-skier tok vi forsiktig ned. Ved å legge dem oppå de nye er det lett å lage nøyak-tige kopier.

Da vi skar til kledningsbordene oppe, tok vi det ikke så nøye. Nå skjuler vi kanten av bordene med ei malt list (21 x 45 mm).

Inne bak bordene sitter det ei ekstra list som vi spikret på nettopp for at lista her skulle ha noe å sitte skikkelig fast i.

Vindskiene skrur vi fast. Da blir det enklere å ta dem ned når de skal males igjen eller skiftes ut.

1

Det er tydelig at det er saget litt unøyaktig. Vinklene passer ikke helt, men det er ikke så farlig.

2

Ei malt list løser problemet. Den skjuler endene på bordet, og samtidig får du en god kant som du kan legge listene imot når tiden kommer.

3

De gamle vindskiene er tatt forsiktig ned. Nå blir det lett å kopiere fire nye bord maken til de gamle ved å legge de gamle oppå de nye og streke opp.

4

Det øverste bordet overlapper det nederste med cirka 4 cm. Bordene skrus fast slik at de lett kan tas ned.

04
Profilerte lister 2 Trinn

Den klassiske profilen på listene som skal settes utenpå bordene, ser du under. Listene skal tilpasses nøyaktig. Det let-teste er å sage til en som har riktig vinkel i forhold til lista oppe under taket, og så sage til mange lister med samme vinkel. Etterpå kan du sage dem til i riktig lengde før du fester dem.

1

Mål lengden på listene ved hjelp av ei list som passer perfekt med vinkelen oppe mot taket. Nå kan du lage mange lister med riktig vinkel i over lengde, og så sage dem av nede.

2

Før du spikrer fast lista, måler du 22 mm ut fra midten av den sprekken lista skal dekke. Da kommer den til å sitte riktig.

05
Prikken over i-en 5 Trinn

På denne hytta syntes vi det også kunne passe med litt ekstra pynt i gavlen.

Igjen har vi hentet inspirasjon fra gamle hytter, men du kan også bare la fantasien få fritt spillerom.

Det er viktig at du kan lage en god mal som du kan streke opp og sage ut etter uten at det blir alt for vanskelig. For å oppnå den beste virkningen, setter vi fast dekorasjonen på baksiden av vind-skiene slik at det er luft mellom den og veggen. Men vi venter med å sette den endelig fast til vi har fått malt alle de profilerte listene bak.

1

Strek opp etter en mal i stil med den du brukte til geriktene rundt vinduene. Disse listene er 21 x 70 millimeter.

2

Med stikksaga sager du til lista, men lengden gjør du ikke noe med før du har prøvd deg fram og funnet ut hva som blir penest.

3

Den loddrette lista skal krysses av ei rett list. Her sager du halvt ned i begge listene, stemmer ut og monterer listene. Sammenføyningen kan forsterkes ytterligere med pulim.

4

Nå setter du opp konstruksjonen i deler og prøver deg litt fram. Når det ser riktig ut, kan den skrus fast i vindskia - men først når listene bak er malt ferdig.

5

Slik! Du kan selvsagt gjøre som vi, eller du kan lage en helt annen konstruksjon - eller ikke ha noen pynt i det hele tatt.

Tidsforbruk

6 - 7 dager hvis du har hjelpere som vil male underveis.

Pris

Cirka 200 kroner per m² inkludert isolasjon

Vanskelighetsgrad

Dersom du er nøyaktig når du måler opp, er det ikke vanskelig, men det er et stort prosjekt.

Tegning

Slik ser veggen ut

Slik ser veggen ut

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...