Redd fasaden – med et hovedvannbrett

Vind og vær sliter på ytterpanelet – men først og fremst på den nederste delen av panelbordene. Men hvorfor skifte ut hele fasaden når du kan nøye deg med å sage av den ødelagte delen av bordene og montere et hovedvannbrett? – Også kalt hovedvannlist. Du sparer tid og penger – samtidig som du får et pent resultat. Her kan du lese hvordan det skal gjøres.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
40 kr/m

Intro

Hele oppgaven går raskt unna, og du sparer mye arbeid i forhold til om du skulle skifte hele kledningen. Men hvis det er mulig burde panelbordendene skråskjæres for å gi dryppkant og beslaget stikkes opp bak underliggeren for å tvinge vannet ut fra veggen.

PROBLEM:
Ytterkledningen er svært medtatt – men bare den nederste delen av bordene.

LØSNING:
Arbeidet er ferdig. Alle delene sitter på plass. Hele oppgaven går raskt unna, og du sparer mye arbeid i forhold til om du skulle skifte hele kledningen. Men hvis det er mulig burde panelbordendene skråskjæres for å gi dryppkant og beslaget stikkes opp bak underliggeren for å tvinge vannet ut fra veggen.

Tidsforbruk

Regn med cirka en time per løpende meter inkludert montering av hovedvannbrettet.

Pris

Bord koster fra cirka 15 kr/ meter, hovedvannbrett fra 40 kr/ meter. Maling kommer i tillegg.

Vanskelighetsgrad

Det kan være vanskelig å komme til når du skal sage i innadgående hjørner.

Veiledning

01
Vekk med det råtne 3 Trinn

1

Bestem hvor mye av kledningen som må fernes. Sag av noen centimeter over de ødelagte stedene. Er kledningen dårlig svært høyt oppe på noen få bord, kan det være nødvendig å skifte helt ut disse bordene. Normalt er det ikke så vanskelig.

2

Skinna til sirkelsaga er praktisk når du kapper bordene. Du kan også spenne fast et bord på veggen og sage etter det. Pass på at det ikke sitter spiker eller skruer skjult i bordene.

I hjørnet kommer ikke sirkelsaga til. Da må du bruke håndsaga.

3

Brekk av de løse bordendene. Sjekk at bunnsvilla som bordene er montert på nederst, ikke er ødelagt av fuktighet. Er den det, må også den skiftes. Nå er du klar til å montere et hovedvannbrett (ei hovedvannlist).

02
Hovedvannbrettet 3 Trinn

1

Nederst monterer vi et profil (metallbeslag). Før det må du ha bestemt deg for hvor bredt hovedvannbrettet skal være slik at profilet monteres i riktig avstand bordendene. Det er penest, hvis profilet møtes på skrå i hjørnene.

2

To lag bord monteres vannrett. Langsidene på bordene sages av med 15 graders helning slik at vannet kan renne av. Bordene mon teres med rustfrie skruer, som er minst 55 mm lange. Grunningsolje og maling er nødvendig.

Kledningen er i to lag, derfor må vi også bruke to lag bord.

3

Det kan bli nødvendig å spikre i den nederste delen av kledningen. Bøy en dykkertspiker slik at den får feste i det innerste bordlaget. I stedet for å spikre hovedvannbrettet kan du bore opp og bruke en tynn skrue slik at bordet lettere kan skiftes.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kledning