Fiks hull i mørtelfugen

Hull eller fordypninger i mørtelfugene på en murvegg skjemmer fasaden. I tillegg kan hull i fugene faktisk eskalere, i takt med at vann og frost gjør ting verre. Derfor er det en god idé å se over fugene når de har fått noen år på baken.

Intro

Mørtelen mellom murstein skal være svakere enn selve steinene, slik at eventuelle bevegelser fanges av fugen.

Men de relativt svake fugene er også utsatt for regn, snø, kulde og vind. Og da er det helt naturlig at det kan falle litt ut av fugen. Det kan også bli hull hvis du for eksempel har fjernet noe som har vært festet i fugen.

Resultatet er i bunn og grunn det samme: Det er hull i mørtelen, og fugen er blitt sårbar overfor fukt og frost, som gjør vondt verre.

Løsningen er ny mørtel, som skal fylle ut hullet. Det kan du kjøpe som reparasjonsmørtel eller universal­mørtel, hvis du har fuger med sement i. Har du kalkmørtelfuger, skal du bruke kalkmørtel.

Mørtelen røres opp med vann, før den trykkes fast med en smal fugeskje og rettes opp med en fuktig svamp. Dermed har du en flott og sterk fuge igjen.

Dette skal du bruke

En fugeskje i samme bredde som fugene er avgjørende. Resten er basis murerverktøy:

  • Murerskje
  • Stålbrett
  • Svamp
  • Stålbørste

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Bland mørtelen. Her bruker vi en universal­mørtel til sementfuger. Små mengder kan blandes grundig med en murer­skje. Større mengder skal blandes med en blandevisp på bormaskinen.

2

Rens fugen med en stålbørste, slik at all løs mørtel blir børstet vekk. Den nye mørtelen vil ikke sitte fast på et løst underlag.

3

Vask fugen med en våt pensel. Du fjerner murstøv, samtidig som du væter fugen. Dermed vil den ikke suge ut fukten av reparasjonsmørtelen.

4

Legg mørtel på et brett, og bruk en fugeskje til å presse det inn der det mangler. Fugeskjeer fås i flere bredder, slik at du alltid kan finne en som passer til fugene dine. Glatt ut uten å lage en ny fordypning i fugen. Det skal heller være litt for mye mørtel enn for lite.

5

Vask fugen forsiktig med en svamp når mørtelen har sittet en stund og blitt litt fast. Trykk lett, men unngå å presse svampen så hardt mot fugen at du uthuler den.

6

Perfekt fuge igjen: Når mørtelen er blitt helt tørr i løpet av noen dager, er reparasjonen nesten usynlig.

Video

HULL I MØRTELFUGE

Penselen fukter samtidig fugen, slik at den ikke trekker vann ut av mørtelen før den rekker å herde.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...