Fiks hull i murstein

Hull i en mursteinsvegg skjemmer ikke bare veggen – du risikerer også at det trekker inn vann, som kan skape frostsprenginger. Du kan enkelt lappe hullet med reparasjonsmørtel og skjule reparasjonen med mursteinsstøv.

Hull i murstein

Når lampen fjernes, etterlater den hull i murveggen.

Intro

Det er ingen grunn til å bytte ut hele mursteinen fordi den har et borehull eller to. Det er mye enklere å lappe hullene med reparasjonsmørtel. Dekker du i tillegg hullene med støv fra en murstein, så blir reparasjonen nesten usynlig. Det kan nemlig være vanskelig å finne en ny murstein som har akkurat samme farge og patinering som resten av murverket.

Før du setter i gang med å lappe, skal du klargjøre hullene. Det vil si at eventuelle plugger skal fjernes, i tillegg til at hullene skal være helt frie for støv. Ellers kan ikke mørtelen binde ordentlig.

Reparasjonsmørtelen er grå og vil tydelig kunne synes på veggen. Derfor lager vi støvet til å skjule reparasjonen med av en gammel murstein. Fargen på steinen skal bare være noenlunde samme farge som resten av muren. Den trenger ikke å matche helt for at du skal få et pent og nesten usynlig resultat.

Dette skal du bruke

I tillegg til vanlig murerverktøy, skal du bruke en hammer og to pensler – en til det våte og en til det tørre.

  • Brekkjern
  • Hammer
  • Fugeskje
  • Stålbrett
  • To pensler
  • Svamp

Slik gjør du

1

Begynn med å fjerne eventuelle plugger. Det gjøres enklest ved å skru en skrue litt inn i pluggen, slik at den kun akkurat får tak. Trekk forsiktig pluggen ut med et brekkjern eller en tang.

2

Bank støv av en murstein. Støvet, som skal brukes til å skjule reparasjonen med, skal være helt fint.

3

Rens hullene grundig for gammelt borestøv og annen skitt. Fukt reparasjonsstedet med vann. Ellers vil murverket trekke fukten ut av mørtelen før den herder.

4

Lapp hullet med reparasjonsmørtel. Det gjøres enklest ved å legge mørtelen på et stålbrett, som holdes opp mot hullet. Da kan mørtelen enkelt presses inn med fugeskjeen. Bland reparasjonsmørtelen i et spann. Den lille porsjonen du skal bruke kan fint blandes med en murerskje. Alternativt kan du kjøpe reparasjonsmasse på tube til fugepistolen.

5

Fjern overskytende mørtel når den har satt seg. Du kan skrape av det meste med stålbrettet eller fugeskjeen. Tørk etter med en svamp. Den skal være fuktig – ikke våt.

6

Pensle på mursteinspulveret mens mørtelen fortsatt er fuktig. Rens forsiktig overskytende pulver av fugene med en fuktig svamp.

Video

BOREHULL I MURSTEIN

Vær forsiktig så du ikke kommer til å lage et enda større hull.

Legg mørtelen på et stålbrett og hold den helt opp mot hullene. Da er den enklest å legge inn.

Press lett med pensslen, slik at pulveret får godt tak. Men ikke trykk så hardt at mørtelen gir seg.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...