Mal – så det holder

Det finnes ingen enkle snarveier når en pusset murvegg skal males. Hvis du ønsker et langtidsholdbart resultat, skal du være nøye med grunnarbeidet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
3.000 kroner

Intro

Det er den aller største delen av jobben, men det lønner seg å få renset veggen skikkelig, samt å gjøre seg flid med eventuelle reparasjoner og dekke grundig til. Du blir belønnet for grundigheten på lang sikt – du slipper nemlig å male igjen de neste 10 årene.

Pussede eller vannskurte vegger kan være veldig pene. Ulempen er at veggen må males jevnlig hvis den skal holde seg pen. Med den riktige malingen, kan murverket fint holde seg pent i åtte-ti år. Men en betingelse for en lang levetid, er at forarbeidet er gjort skikkelig.

Når det dreier seg om malerarbeid, betyr det en grundig rensing av veggen slik at underlaget er rent, fast og jevnt. Det sikrer at den nye malingen hefter godt på murverket. På vannskurte eller pussede hus, er det viktig at reparasjoner gjøres skikkelig, og med samme type mørtel som opprinnelig er brukt. Ellers vil reparasjonene kunne synes på den ferdigmalte veggen, noe som ikke er særlig pent.

Det er viktig at mørtelen tørker før den males. Som en tommelfingerregel, tørker mørtel i 1 mm i tykkelse per døgn ved 20 graders varme. Er huset nypusset eller vannskurt, skal du normalt vente med å male i to år for de fleste typer maling.

Veiledning

01
Klargjøring 6 Trinn

Først skal du sørge for å rengjøre murverket grundig. Er det alger, mose eller annen skitt på veggen, er det viktig at du får fjernet alt sammen, slik at du maler på et rent underlag. Det er også viktig at du fjerner avskallet maling.

Du kan rense veggen med fasaderens, som du f.eks. blander i en hagesprøyte. Hvis du spyler vekk rensemiddelet med en høytrykksspyler, fjerner du samtidig den malingen som måtte sitte løs.

Samtidig som muren tørker - vanligvis i løpet av et par måneder hvis du bruker høytrykksspyler - går du over veggen og reparerer hull med mørtel. Er du nøye med reparasjonene, får du et flott resultat som holder lenge.

1

Rens veggene grundig. Bruk en god fasaderens som inneholder algef erner. Det er enklest å sprøyte det på med en hagesprøyte. Du kan evt. også koste det på. Følg bruksanvisningen. Her skal veggen holdes fuktig i 20 minutter.

2

Skyll vekk fasaderensen. Her brukes en høytrykksspyler, som også fjerner løstsittende maling. Du kan også skure veggen med en stiv børste og vann.

3

Gå over veggen og reparer alle hull. Har du vasket med høytrykksspyler, må muren normalt tørke et par måneder før du kan male. Denne perioden bruker du til å reparere hull. Fukt hullet først - det sikrer en god vedhefting.

4

Bland en mørtel, og fyll hullet. Bruk en liten murskje, og sørg for å trykke mørtelen godt inn i hullet. Det er viktig at mørtelen er av samme type som på den opprinnelige muren.

5

Glatt mørtelen med en fuktig svamp når den har satt seg. Du kan også bruke et filsebrett. Vær nøye med utglattingen, slik at reparasjonen blir helt i plan med den øvrige veggen.

6

Fjern løs maling med slipepapir. Områdene som har avskallet maling, gås over med slipepapir. Når du har fjernet den løse malingen, er det viktig at du børster vekk slipestøvet, slik at du kan male på en tørr og støvfri overflate.

02
Murverket males 7 Trinn

Når muren er tørr, er du klar for å male. Forsikre deg om at det ikke er utsikt til regn de to nærmeste døgnene. Her males veggen med silikatmaling, ettersom den tidligere også er malt med det. Sørg for å dekke godt til - det er ekstra viktig, ettersom silikatmaling er etsende.

Begynn med å grunne de stedene på veggen der den gamle malingen er helt borte. Her skal du bruke en blanding av ferdig silikatmaling og grunning i blandingsforholdet 1:1. Det skal også blandes grunning i malingen når du skal i gang med de store flatene, men da skal det bare 15 prosent grunning til. Til de store flatene er en rull på skaft smart. Det gir en god oversikt over jobben.

1

Grunn de avskallede områdene og reparasjonene når veggen er tørr. Lag en blanding av malingen fortynnet med grunning i blandingsforholdet 1:1. Hvis du ikke grunner, risikerer du å måtte male hele veggen med to strøk.

2

Dekk vinduene med plast. Dette er viktig, fordi silikatmaling er basert på vannglass, som etser både glass, jern og keramiske fliser. Veggen er klar for toppstrøket et døgn etter at du har grunnet. Husk å fjerne støv og spindelvev.

3

Begynn å male langs kantene med en pensel. Husk å blande 15 prosent grunning i silikatmalingen.

4

Mal veggen med rull etterpå. Bruk en som passer til en grov flate. Vær nøye med å få malingen til å dekke. Da kan du klare deg med ett strøk. Sørg for at veggen er i skygge, slik at du ikke maler i direkte sollys.

5

Sålbenkene males i en annen farge, slik at vindushullene blir jevnt hvite. Fargen er tonet etter fargen på vinduene (eggehvit).

6

Sokkelen males svart til slutt - det gir en pen avslutning. Først er det streket opp med vater og en tusj, slik at det er tydelig hvor det skal males. Her brukes såkalt asfaltmaling, men det finnes også andre typer sokkelmaling.

7

En flott ferdigmalt vegg, som holder i minst 10 år.

Materialer

• Fasaderens med algefjerner
• Mørtel og sement (evt. tørrmørtel)
• Grunning, 5 liter
• Silikatmaling, 25 liter rød
• Silikatmaling, 1 liter hvit
• Sokkelasfalt, 5 liter

Dessuten
• Maskeringsplast og maskeringsteip
• Slipepapir

Spesialverktøy

• Evt. høytrykksspyler

Tidsforbruk

2-3 dager (til et stort hus).

Pris

Cirka 3000 kroner.

Vanskelighetsgrad

En ganske enkel oppgave. Det vanskeligste er å gjøre reparasjonene så de ikke blir synlige gjennom det nye laget med maling.

Tips & Triks

Redaksjonen anbefaler: Mal huset med telefonen!

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...