Intro
Veiledning
01
Heftelag
5
Trinn
Slammemørtel, utkast, grunningslag, heftelag - kjært barn har mange navn. Men alle navnene beskriver et tynt lag mørtel, som “sprutes” på underlaget. Når det har herdet, skal det gi det endelige pusslaget et godt og sikkert feste mot underlaget.
Hell vann og deretter mørtel Hell vann og deretter -blandingen i et spann. Heftemørtelen skal ha 10-20 % mer vann enn angitt på posen.
Rør gjennom mørtelen med en blandevisp på en kraftig bormaskin. Denne blandingen krevde 5 til 15 minutter. Juster evt. med vann - den skal være som en tynn grøt.
Mureren kaster mørtelen på sokkelen: Løft opp et lag mørtel på en murerskje, og send den tynne blandingen i retning av sokkelen med et håndleddkast. Det krever litt øvelse.
Et enklere alternativ: Dypp en hvittekost i mørtelblandingen, og sprut med kosten, slik at blandingen sprutes på sokkelen.
02
Pusslag
6
Trinn
Pusslaget legges på med en murerskje eller trekkes på med et stålbrett. Ofte vil det være enklest å styre hvis du bruker skjeen til å fordele mørtelen. Deretter trekker du av overskuddet med en rettholt og glatter mørtelen med et stålbrett. Hvis du er høyrehendt, er det enklest å begynne i høyre side av sokkelen. Det gjør nemlig at du trekker mørtelen opp mot et område der det allerede er mørtel, og det er enklere å styre. Er du venstre hendt, starter du i venstre side. Mørtelen blir hard på et døgn. Men den oppnår full styrke først etter cirka 4 uker.
Bland mørtelen etter anvisningen på posen til en kremet, homogen konsistens. Rør godt i 515 minutter. Bland kun mørtel til 45 minutters arbeid om gangen.
Begynn med å tette grundig oppe under kanten mot fasaden, der det kan være vanskelig å trekke sammen mørtelen med pussebrettet. Da blir det en helt tett overgang til fasaden.
Trekk på mørtelen med en murerskje. Mørtellaget kan gjerne være litt for tykt. Trekk på én meter om gangen.
Rett opp overflaten, og trekk av overskytende mørtel med en rettholt eller kanten av et bord. Etterfyll hvis det er større hull.
Med stålbrettet kan du rette og glatte mørtelen til en rimelig ensartet og jevn overflate. La mørtelen sette seg et par timer, til du kan pusse på den uten at du flytter på mørtelen.
03
Utvendig hjørne
6
Trinn
Utvendige hjørner krever en forskaling (et bord eller en plate) og litt tålmodighet, hvis hjørnet skal bli rett og skarpt. Før du begynner eller slutter mot hjørnet på den første siden, settes det opp en enkel forskaling på motsatt side av hjørnet. Forskalingen - her et platestykke - “limes” på sokkelen med et par mørtelkladder og rettes inn til den står loddrett, og slik at kanten passer med tykkelsen du vil ha på pusslaget. Forskalingen holdes på plass med en skråstilt betonghelle eller noe annet tungt.
Skjær til et bord eller en platebit, som passer med høyden på sokkelen. Trykk det fast i et par kladder mørtel på motsatt side av hjørnet.
Rett opp platen så den står loddrett, og tilpass slik at kanten passer med det laget mørtel du vil legge på sokkelen.
Bruk en betonghelle til å holde platen, hvis mørtelen ikke kan gjøre det alene. Puss den andre siden og vent til pussen blir fast.
På den andre siden: Hold opp et stålbrett eller en plate, slik at den fungerer på samme måte som platen til den første siden. Dermed kan du trekke på mørtelen og få et knivskarpt hjørne.
Materialer
- Ferdigblandet pussmørtel (0-2 mm)
Verktøy
- Blandevisp til bormaskinen
- Murskje
- Rettholt/rett bord
- Glattebrett/stålbrett
- Hardt pussebrett
- Plate eller bord til forskaling
- Betongstein eller noe annet tungt
- Hammer
- Kort vater
Tips & Triks
Tildekking
Du klarer ikke å pusse uten å søle. Heller ikke en murer klarer det. Sørg derfor for at det er dekket til, slik at mørtelen som havner andre steder enn på sokkelen ikke kliner og smitter av på for ek sempel belegningsstein eller heller. Bruk et stykke dekkfilt eller en plate, som her, som kan følge pussen langs sokkelen. Da er det lett å plukke opp villfaren mørtel, slik at den kan gjenbrukes.
Verneutstyr
Betongstøv er ubehagelig for øyne og lunger og ikke særlig sunt. Beskytt lungene med en støvmaske og øynene med briller så lenge du har med den tørre betongblandingen å gjøre. Husk også hansker under pussearbeidet. Mørtelen er etsende.
Materialer
Sementbasert pussmørtel består av sand og sement. Det enkleste og beste er å kjøpe mørtelen i ferdige blandinger, som bare skal tilsettes vann. På den måten sikrer du et godt og rent produkt og et bra resultat, hvis du bare følger anvisningene på posen.
I motsetning til kalkbaserte mørtler, gir sementmørtler en hard og slitesterk overflate, som egner seg godt til robuste og harde underlag, som sokkelen på et hus. Samme type mørtel kan brukes til å pusse også andre steder, og den kan brukes som murmørtel.