Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lyst og lekkert paneltak

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Har du en gammel himling av panelbord som du gjerne vil gjøre noe med, så vurder å male. Du slipper en masse rivingsarbeid i forhold til å bytte himlingen, og du kan få et meget flott resultat med sparkling, sliping og et par strøk maling. Her kan du se hvordan du kan ta en snarvei til en helt ny himling som fremstår flott og hvit.

Paneltaket

Du trenger ikke rive ned det gamle paneltaket. Med en vanlig malejobb kan du lure deg til et nytt tak.

SLIK GJØR DU
1. Fjern alle spiker og andre ting som stikker ut i taket. Bruker du en hammer, kan du eventuelt legge et pappstykke under hammerhodet, så du ikke risikerer å lage merker i taket.
2. Vask taket med grunnrens. Det er viktig at flaten er helt ren – fri for skitt og fett – slik at malingen hefter skikkelig. Du skal vaske taket før du sliper det, fordi du ellers risikerer å slipe skitt inn i treet. Følg flaskens anvisning om blandingsforhold.
3. Større sprekker fuges. Hvis det er større sprekker i taket, er det en god idé å fuge dem, så du får en så jevn flate som mulig. Her brukes en god akrylfugemasse, som kan males over. Sørg for at fugemassen kommer godt ned i sprekken. Bruk en finger til å glatte fugen med – det er enklest hvis du dypper fingeren i litt såpevann. Fjern overflødig fugemasse før den tørker. Det er mye enklere enn å slipe den vekk når den er tørr.
4. Alle hull sparkles. Her er det mange. Hvis det er store hull, får du penest resultat ved å sparkle i flere omganger.
5. Slip taket når sparkelmassen er helt tørr, slik at du får en så jevn flate som mulig, og sikrer at malingen binder godt til underlaget. Ikke bruk for grovt slipepapir, som lager tydelige “riper” – korn 180 er som regel passe. Husk å bruke støvmaske og vernebriller når du sliper taket.
6. Så skal taket males med en maling som passer til underlaget. Her bruker vi en alkydmaling, og nøyer oss med å gi taket to strøk, fordi det dekker godt nok. Normalt er anbefalingen at du skal velge en matt maling til taket, men her velger vi en maling i glans 10, fordi det ikke er så høyt til taket, og fordi stuen er litt mørk. Den litt høyere glansen vil reflektere lyset bedre i rommet.

LES OGSÅ: Mal paneltaket

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake