Lær teknikken: Montering av paneltak

VIDEO: Her kan du se hvordan en tømrer setter et nytt tak utenpå det gamle. Dermed er du godt forberedt hvis du også vil montere panelbord i taket.

Slik gjør du

Hvis spikrene er vanskelige å få ut, kan det ofte hjelpe å slå listene litt inn, så spikerhodene dukker fram og kan fjernes med en knipetang. Er listingen, som her, kilt godt fast, kan det være nødvendig å løfte den loddrette listen litt ut. Så kan den øverste lett fjernes. Mål nå hvor lange panelbordene skal være. Før du går i gang med å skjære og sette opp, er det en god idé å holde et panelbord opp for å se om det er noen hindringer. Og det er der her. Den loddrette listen stikker en liten anelse for høyt opp på den ene siden.

Og også litt på den andre siden. Det markeres. Skjær av de små stykkene. Her er en multicutter et godt verktøy – det er litt vanskelig å komme til med en vanlig sag. Mål nå opp hvor mange bord som trengs. Her er du nødt til å bruke det lille knepet med først å måle ut fra den ene siden, markere målet og deretter måle opp fra den andre siden og legge målene sammen.

Nå kan du skjære til det første bordet i lengden. Her viser det seg, at det må skjæres ut litt til ledningen, som går opp gjennom taket. Det markeres hvor mye som må sages ut. Og det måles hvor langt utskjæringen må gå inn i bordet. Med litt frihåndstegning markerer du utskjæringen til ledningen. Sag inn i bordet på begge sider, og brekk av det lille stykket.Nå kan det første panelbordet settes opp og bankes på plass. Panelbordene er med not og fjær, og du må huske å vende fjæren ut.

Veggen er litt skjev, så det må skjæres av et lite stykke av bordet. Ellers vil en slik skjevhet forplante seg til de øvrige bordene, slik at arbeidet vil bli vanskelig og bordene vil komme til å ligge skjevt. Den lille biten sages lettest av med en stikksag. Før du fortsetter, må du huske å kontrollere at det er like langt fra det første bordet til endeveggen på begge sider. Det er det her. Men hvis det ikke var tilfellet, måtte du nå ha skåret til det første bordet slik at avstanden ble den samme. Ellers ville det ha gitt problemer når det siste bordet skulle opp.

Med en spikerpistol settes den første spikeren i. Spikeren skytes på skrå gjennom kanten på falsen. Selv om det er fristende, må du ikke skyte bordet fast ute i fjæren, for da kan nemlig ikke det neste bordet skyves inn på plass. Det er bare i det første bordet det er nødvendig å spikre på begge sider for å holde bordet på plass. Den ytterste raden med spiker, som ofte vil sitte oppå bordet, vil senere bli skjult av en skyggelist.

Panelbordene er 12 mm tykke, og det gamle taket tilsvarende. Derfor har fagmannen valgt å bruke 45 mm dykkert til å feste dem med. Nå er det verste gjort. De påfølgende bordene skal bare skyves sammen i not og fjær, og skytes fast. Spikerne plasseres på en rett rad. Det gir penest resultat.

3 spiker i hvert bord er nok, når taket ikke er bredere enn her. Spikerne plasseres i de eksisterende bjelkene over det gamle taket. De sitter normalt med en avstand på mellom 40 og 60 cm, og det er passelig. Jobben går lett og raskt, helt til det siste bordet skal opp. Her skaper en ledning litt problemer, og må løsnes. Det er også nødvendig å sage av et lite hjørne, så ledningen kan være der. Men ellers passer bordet fint i bredden, og kan bare løftes opp over karmlisten.

Til slutt lirkes det på plass med et stemjern. Karmlist tilpasses og monteres. Nå er det nye taket ferdig, og det tok faktisk bare en snau time å legge det.

LES OGSÅ: Ny himling med flotte tak bjelker

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tretak