Dette skal du vite om muggsopp

Hva er muggsopp? Er det farlig, og hvordan oppstår muggsopp? I denne artikkelen kan du bli klokere på hva muggsopp er, og hvor du kan finne det i boligen din.

Hva er muggsopp?

Muggsopp er små sopper som vokser på alle materialer som inneholder organiske stoffer, for eksempel på tre, tapet, gipsplater, silikon og ull.

Muggsopp dannes av sporer, som via luften kan spre seg overalt. Sporene finnes også i luften vi puster inn.

Det er helt umulig å holde muggsoppsporene ute av boligen.

I de fleste tilfeller kan du fjerne soppveksten selv, bare du sørger for også å finne årsaken og gjøre noe med den.
Les hvordan her: Slik forebygger og fjerner du muggsopp

Slik oppstår muggsopp

Sporene, som kan bli til muggsopp, er overalt. Utendørs gjør soppene stor nytte. De bryter ned organisk materiale i hagen – og i naturen for øvrig, der livet ville gått i stå hvis ikke soppene gjorde det mulig for de nye plantene å gjenbruke materiale fra de gamle.

Innendørs finnes sporene også i tusentall. De fleste tørker ut eller er inaktive. Men finner en spore fuktig flate på et organisk materiale, våkner den opp og begynner å formere seg. Så sender den ut nye sporer. Og det er de mange tusen nye sporene som ødelegger inneklimaet vårt.

LES OGSÅ: 15 myter om muggsopp

Hvordan ser muggsopp ut?

Så lenge luftfuktigheten er under 60 prosent, er det ingen fare. Sporene kan bare vokse når luftfuktigheten over lenger tid er 75 prosent eller mer.

Når sporene begynner å vokse, danner soppene en lodden overflate.

De fleste av oss tenker nok på muggsopp som svarte flekker, men fargen avhenger både av sopptypen og av det materialet den vokser på. Derfor kan du også støte på hvite, lyserøde, brune og grønne soppangrep.

Muggsopp i huset

Fargen på muggsopp avhenger av sopptypen, og muggsopp kan derfor forekomme i mange forskjellige farger og nyanser.

Muggsopp symptomer

Muggsopp oppdager vi ofte fordi det danner seg mørke felt eller flekker på en vegg, et tak eller rundt vinduene.

Noen typer muggsopp lukter jordslått eller “av kjeller”, så den lukten kan også være et tegn på muggsopp.

Ofte vil muggsoppene vokse bak møbler eller andre ting som står tett inn mot en yttervegg. Her oppstår det nemlig ofte fukt, som muggsoppene elsker.

Finner du misfarginger i boligen, for eksempel på fuktige og kalde steder, eller lukter der jordslått, er det altså sannsynlig at det er snakk om muggsopp.

Hvis du er i tvil om du har muggsopp i boligen din, kan du sjekke det ved å lete i hjørner, bak møbler og i kjelleren.

Rundt vinduer som dugger er det også opplagt å sjekke. En kuldebro, som for eksempel kan skyldes en uheldig konstruksjon, der en bygningsdel er gjennomgående ute fra kulden og inn til innerveggen, vil også kunne skape kondens (fukt) og dermed muggsopp.

Hvis du fortsatt er i tvil, kan du teste det. Les mer her: Muggsopp test: Slik tester du om du har muggsopp

Muggsopp vindu

Muggsopp ses typisk i hjørner, bak møbler, i kjelleren eller rundt fuktige vinduer, som her.

Muggsopp - sykdommer

Ute i naturen finnes det flere tusen typer muggsopper. Kun 12-14 av dem vokser i boligene våre. Og kun tre av dem er direkte giftige – de utskiller toksiner, så du skal ikke røre dem. Men alle muggsopper kan skape et dårlig inneklima og allergiske reaksjoner.

Det er veldig forskjellig hvordan folk reagerer på soppene. Noen kan oppholde seg i årevis i rom med soppangrep. Andre reagerer på selv meget lite muggsopp, for eksempel ved å få luftveisproblemer og hodepine, mens nesen renner, huden klør, og slimhinnene blir irriterte.

Kun én til tre prosent av oss er allergiske overfor muggsopp – et tall som kanskje vil stige, fordi det er mye som tyder på at de som ennå ikke reagerer, kan utvikle allergi når de utsettes for et kraftig angrep.

Er muggsopp farlig?

Det kan det være, særlig hvis den får lov til å spre seg, slik at den opptrer i store mengder. Oppdager du muggsopp i boligen din, skal du ALLTID reagere og gjøre noe med det.

Hvis muggsoppene har fått lov til å spre seg, for eksempel under et gulv der et vannrør har sprunget lekk, kan det være nødvendig å totalrenovere gulvet og andre bygningsdeler. Det er en oppgave for fagfolk og kan kreve at du og familien må flytte ut for en periode. Det kan også bety rensing av møbler, klær og andre organiske materialer i huset.

LES OGSÅ: Så farlig er ekte hussopp!

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Inneklima