Små angrep av muggsopp finnes overalt. Hvis du kikker i bunnen av badeforhenget ditt og på fugen mellom glasset og treet i vinduene, vil du sikkert oppdage små svarte flekker. Det er muggsopp, og den forsvinner neste gang du pusser vinduer eller vasker badeforhenget.

Sporene som blir til muggsopp er alle steder. Også i den luften vi puster inn. På en høstdag kan en kubikk-meter luft utendørs inneholde opp til 60 000 av disse små sporene.

Å holde disse sporene ute av huset er en umulig oppgave. Til gjengjeld kan du hindre at sporene vokser.

Det gjør du ved å sikre en lav luftfuktighet der de kan komme til å gro.

Lodden overflate

Så lenge luftfuktigheten er under 60 prosent, er det ingen fare. Sporene kan bare vokse når luftfuktigheten i lenger tid er 75 prosent eller mer. Og da vokser de bare på materialer som rommer organiske stoffer, f.eks. tre, tapet, gipsplater, silikon og tekstiler.

Når sporene begynner å vokse, danner soppene en lodden overflate. De fleste av oss tenker nok på muggsopp som svarte flekker, men fargen avhenger både av sopptypen og av det materialet den vokser på. Derfor kan du også støte på hvite, lyserøde, brune og grønne soppangrep.

Få er giftige, alle kan gi allergi

Ute i naturen finnes det flere tusen typer muggsopper. Kun 12-14 av dem vokser i boligene våre. Og kun tre av dem er direkte giftige – de utskiller toksiner, så du skal ikke røre dem. Men alle muggsopper kan skape et dårlig inneklima og allergiske reaksjoner.

Det er veldig forskjellig hvordan folk reagerer på soppene. Noen kan oppholde seg i årevis i rom med soppangrep. Andre reagerer på selv meget lite muggsopp, for eksempel ved å få luftveisproblemer og hodepine, mens nesen renner, huden klør, og slimhinnene blir irriterte.

Kun én til tre prosent av oss er allergiske overfor muggsopp – et tall som kanskje vil stige, fordi det er mye som tyder på at de som ennå ikke reagerer, kan utvikle allergi når de utsettes for et kraftig angrep.

Slik oppstår muggsopp

Sporene, som kan bli til muggsopp, er overalt. Utendørs gjør soppene stor nytte. De bryter ned organisk materiale i hagen – og i naturen for øvrig, der livet ville gått i stå hvis ikke soppene gjorde det mulig for de nye plantene å gjenbruke materiale fra de gamle.

Innendørs finnes sporene også i tusentall. De fleste tørker ut eller er inaktive. Men finner en spore fuktig flate på et organisk materiale, våkner den opp og begynner å formere seg. Så sender den ut nye sporer. Og det er de mange tusen nye sporene som ødelegger inneklimaet vårt.

Sporene vokser bare hvis overflaten på det organiske materialet har en fuktighets-prosent på minst 75 og er fuktig i flere uker, ellers kan ikke sporene gro.

Slik fjerner du et soppangrep

En støvsuger med HEPA-filter er et viktig verktøy når du går til motangrep mot muggsopp. Men i tillegg til å fjerne den muggsoppen som har vokst fram, skal du også finne årsaken.

Fjern årsaken. Ellers vender problemet tilbake. Typiske årsaker til angrep av muggsopp er dårlig ventilasjon, feil atferd, plutselige vannskader fra oppståtte uhell og langsomt oppbygde fuktskader på grunn av feilkonstruksjoner.

Sjekk omfanget. Er det et mindre område som er angrepet av muggsopp, kan du selv fjerne soppen.

Vask stedet. På vaskbare overflater, vasker du vekk soppen.

Støvsug. Start med å støvsuge det angrepne arealet med en støvsuger med HEPA-filter. Det fjerner de fleste soppsporene. Bruk maske og vernebriller mens du støvsuger.

Fjern muggsoppene. De kan vaskes vekk med Klorin og vann (1:5), men husk at Klorin også har en blekende effekt. Eventuelt kan du vaske med soppmiddel. Ofte kan du også bruke et helt vanlig rengjøringsmiddel, fordi soppen sitter løst på overflaten av materialet. Bruk gummihansker.

Støvsug igjen. Når du er ferdig med å vaske, bør du støvsuge rommet en ekstra gang, fordi soppsporene også kan vokse på løst støv og skitt.

REDAKSJONEN ANBEFALER: VIDEO: Får du ikke de svarte silikonfugene i dusjen rene, må de skiftes. Se her hvordan.

Slik får du et sunt inneklima

 • Luft ut. Flere ganger om dagen med gjennomtrekk.
 • Bruk ventilatoren. Mens du lager mat, bør ventilatoren brukes.
 • Tørk klær ute. Tørk aldri klær i rom uten mekanisk ventilasjon.
 • Minst 18 grader. Hold så sant det mulig samme temperatur i alle rom. Også i soverom bør det være minst 18 grader.
 • Steng døren. Steng døren, og start viften når du dusjer.
 • Tørk opp. Etter dusjen tørkes vegger og gulv med svaber og klut.
 • Sjekk ventilasjonen. Er ikke badet tørt en time etter at du har dusjet, trenger rommet bedre ventilasjon.
 • Sjekk avtrekkskanaler. Rister i kanaler skal renses jevnlig.

15 myter om muggsopp

Er rød muggsopp farligere enn svart muggsopp? Og er muggsopp farligst for barn? Last ned hele artikkelen og få svar på om disse 15 mytene om muggsopp er sanne eller falske:

 1. “Rød sopp er farligere enn svart”
 2. “Sopp kan ikke vokse i et tørt rom”
 3. “Soppangrep er verst for barna”
 4. “Bare luft ut 2-3 ganger om dagen”
 5. “Flekker på fuger i badet er et kosmetisk problem”
 6. “Klær skal kastes hvis de har ligget i et rom som er angrepet”
 7. “Jeg trenger ikke vernedrakt under arbeidet”
 8. “Sopp kan fjernes med Ajax”
 9. “Soppangrep skal alltid tas alvorlig”
 10. “Sopp på badet forsvinner hvis vi lufter bedre”
 11. “Muggsopp kan brennes vekk”
 12. “Soppvekst kan overmales”
 13. “Jeg kan lukte muggsopp”
 14. “Muggsopp bryter ned boligen”’
 15. “Gipsplater skal skiftes hvis de blir angrepet”