Påstand nr. 1: “Rød sopp er farligere enn svart”
FEIL
Fargen sier ingenting om hvor farlige sporene er.
Vil du vite hvilken type muggsopp du har i huset, sender du en prøve til et laboratorium for å få den undersøkt.
Men dette er sjelden nødvendig. De angrepne stedene bør renses, uansett hvilken type sopp det er snakk om. Under jobben beskytter du deg ved å bruke maske, briller og hansker.
Tre av våre muggsopper er så giftige at du ikke bør røre dem. Føler du deg dårlig ved kontakt, er det verdt å få sjekket soppen. Når du behandler de giftige typene, bør du bruke en vernedress, slik at du ikke får sporene på klærne. Du skal også dekke til, så sporene ikke spres til andre rom i huset.
Påstand nr. 2: “Sopp kan ikke vokse i et tørt rom”
DELVIS RIKTIG
Muggsopp gror bare hvis de bittesmå soppsporene finner et sted hvor luftfuktigheten er minst 75 prosent i en lenger periode. Men selv om et hygrometer sier at luften i et rom er tørr, kan det fort finnes steder hvor soppene trives.
Det vil vanligvis være der store skap står tett på en vegg. Og det vil ofte henge sammen med dårlig isolering. Generelt kan både dårlig isolering, kuldebroer og utettheter gjøre at en flate er så kald at den varme og fuktholdige inneluften avkjøles, så fukten setter seg som dugg. Ventileres ikke fukten vekk, kan det lett være mer enn 75 prosent fukt på stedet i lenger tid, og da kan soppen vokse.
Påstand nr. 3: “Soppangrep er verst for barna”
RIKTIG
Immunforsvaret hos barn er ikke så velutviklet som hos voksne. Det er forklaringen på at barn ofte vil reagere raskere hvis det er muggsopp i huset.
Undersøkelser viser at barn enklere utvikler astma hvis de oppholder seg lenge i en bolig som er angrepet av muggsopp.
Men det er fortsatt ikke enighet om hvorvidt flere tilfeller av astma skyldes høye konsentrasjoner av soppsporer, eller om det snarere henger sammen med et fuktig inneklima, som jo er en forutsetning for at muggsoppen kan gro.
Påstand nr. 4: “Bare luft ut 2-3 ganger om dagen”
DELVIS RIKTIG
Tidligere ble vi rådet til å lufte grundig 1-2 ganger om dagen. I dag er rådet 2-3 ganger. Og begge rådene kan være riktige. Jo flere beboere og jo tettere hus, desto oftere bør du lufte.
Påstand nr. 5: “Flekker på fuger i badet er et kosmetisk problem”
FEIL
Er det mørke flekker på silikonfugene på badet, er det en varsellampe som sier at det i for lange perioder er for fuktig i rommet. Det er et signal om at du har behov for mer ventilasjon - eller at du må legge om noen vaner og for eksempel tørke gulv og vegger bedre når du har dusjet. For øvrig er det også et signal om at du snart bør skifte ut silikonfugen.
Påstand nr. 6: “Klær skal kastes hvis de har ligget i et rom som er angrepet”
FEIL
Du trenger ikke å kaste klær, selv om de har ligget i et rom som er fullt av muggsopp. Klærne skal bare vaskes i vaskemaskinen ved så høy temperatur som mulig, helst 60 grader eller mer, før du bruker dem igjen.
Påstand nr. 10: “Jeg trenger ikke vernedrakt under arbeidet”
RIKTIG
Får du et firma til å flerne angrep av muggsopp, bruker de ansatte støvtett vernedrakt, hansker og pustemaske.
Så drastisk trenger ikke du å gå til verks. Hvis du først støvsuger det arealet som er angrepet, flerner du de fleste løse soppsporene. Mens du vasker, bør du bruke hansker. En billig støvmaske beskytter deg mot å puste inn løse soppsporer, og er det risiko for sprut, bør du beskytte øynene med vernebriller.
Påstand nr. 11: “Sopp kan fjernes med Ajax”
DELVIS RIKTIG
Et mindre angrep på en vegg på badet, kan fint fjernes med vanlig rengjøring. Du trenger ikke bruke kjemiske midler, for soppen gror på overflaten. Du bør likevel først støvsuge med en støvsuger med HEPA-filter, og du bør støvsuge hele rommet igjen når du er ferdig, for å fjerne så mange soppsporer som mulig.
Gror soppen på et mykt materiale som f.eks. en silikonfuge, kan enkelte soppmidler også rense i dybden, men en del myke materialer kan ikke renses, de må skiftes.
Påstand nr. 12: “Soppangrep skal alltid tas alvorlig”
RIKTIG
Selv små angrep er et tydelig signal om at det er for mye fukt i huset ditt. Du bør alltid undersøke om fukten skyldes atferden din eller en fuktskade. Skyldes fukten atferden, kan du løse problemet ved å endre vaner. Det er verre hvis det er snakk om en fuktskade - f.eks. at det trenger inn vann utenfra, eller at et skjult vannrør er utett.
Påstand nr. 7: “Sopp på badet forsvinner hvis vi lufter bedre”
DELVIS RIKTIG
Små angrep på badet kan forsvinne hvis du setter opp en kraftigere vifte. Når soppsporene tørker ut, kan de synlige tegnene på sopp forsvinne. Skyldes angrepet en vannskade, skal det mer
Påstand nr. 8: “Muggsopp kan brennes vekk”
RIKTIG
Soppsporer trives godt i vanlig romtemperatur, og litt varmere. Men blir det over 30-35 grader, vil veksten avta, og de fleste sporene dør hvis de utsettes for 65 grader. Men enkelte vil overleve til du når veldig høye temperaturer.
Det er med andre ord riktig at soppsporene dør når du for eksempel varmer opp en soppangrepet puss-vegg med en gassflamme. Men det er så mange farer forbundet med arbeidet med åpen ild, at det absolutt ikke er en metode vi vil anbefale.
Påstand nr. 9: “Soppvekst kan overmales”
FEIL
Du skal ikke kapsle inn muggsopp ved å overmale. Da fjerner du ikke årsaken, og det vil komme nye angrep. Det finnes maling og produkter som sopp har vanskelig for å gro på, men de skal brukes på en ren og tørr overflate.
Skal du male huset ditt utvendig, så er det forskjell på hvilke malinger du skal bruke, i forhold til hvor i landet du bor. Spør hos en lokal fargehandler, der skal du få gode råd. Be eventuelt om ekstra soppdreper ved siden av, slik at du kan blande det inn selv. Det er ikke sikkert de vil gjøre det i butikken.
Påstand nr. 13: “Jeg kan lukte muggsopp”
RIKTIG
Muggsopp kan sitte skjult i vegger, under tapetet eller under gulvet. Men du kan ofte finne det med nesen. Lukter huset muggent eller jordslått - “av sommerhus” - er det et tegn på at det er fukt og kanskje soppvekst på stedet.
Påstand nr. 14: “Muggsopp bryter ned boligen”
FEIL
Muggsopp setter seg utenpå organisk materiale, og kan trenge inn i myke materialer, men det bryter dem ikke ned, slik vi kjenner det fra for eksempel ekte hussopp.
Påstand nr. 15: “Gipsplater skal skiftes hvis de blir angrepet”
RIKTIG
Vanlige gipsplater kan ikke vaskes av, fordi de tåler vann dårlig. Derfor anbefales det at du fjerner gipsplater som er angrepet av muggsopp, og erstatter dem med nye.