Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

15 myter om muggsopp

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Muggsopp skaper panikk hos enkelte, mens andre avfeier det som likegyldig. Her får du vite litt om fakta og misforståelser om muggsopp.

Muggsopp

Små angrep av muggsopp finnes overalt. Hvis du kikker i bunnen av badeforhenget ditt og på fugen mellom glasset og treet i vinduene, vil du sikkert oppdage små svarte flekker. Det er muggsopp, og den forsvinner neste gang du pusser vinduer eller vasker badeforhenget.

Sporene som blir til muggsopp er alle steder. Også i den luften vi puster inn. På en høstdag kan en kubikk-meter luft utendørs inneholde opp til 60 000 av disse små sporene.

Å holde disse sporene ute av huset er en umulig oppgave. Til gjengjeld kan du hindre at sporene vokser.

Det gjør du ved å sikre en lav luftfuktighet der de kan komme til å gro.

Lodden overflate

Så lenge luftfuktigheten er under 60 prosent, er det ingen fare. Sporene kan bare vokse når luftfuktigheten i lenger tid er 75 prosent eller mer. Og da vokser de bare på materialer som rommer organiske stoffer, f.eks. tre, tapet, gipsplater, silikon og tekstiler.

Når sporene begynner å vokse, danner soppene en lodden overflate. De fleste av oss tenker nok på muggsopp som svarte flekker, men fargen avhenger både av sopptypen og av det materialet den vokser på. Derfor kan du også støte på hvite, lyserøde, brune og grønne soppangrep.

Få er giftige, alle kan gi allergi

Ute i naturen finnes det flere tusen typer muggsopper. Kun 12-14 av dem vokser i boligene våre. Og kun tre av dem er direkte giftige – de utskiller toksiner, så du skal ikke røre dem. Men alle muggsopper kan skape et dårlig inneklima og allergiske reaksjoner.

Det er veldig forskjellig hvordan folk reagerer på soppene. Noen kan oppholde seg i årevis i rom med soppangrep. Andre reagerer på selv meget lite muggsopp, for eksempel ved å få luftveisproblemer og hodepine, mens nesen renner, huden klør, og slimhinnene blir irriterte.

Kun én til tre prosent av oss er allergiske overfor muggsopp – et tall som kanskje vil stige, fordi det er mye som tyder på at de som ennå ikke reagerer, kan utvikle allergi når de utsettes for et kraftig angrep.

Slik oppstår muggsopp

Sporene, som kan bli til muggsopp, er overalt. Utendørs gjør soppene stor nytte. De bryter ned organisk materiale i hagen – og i naturen for øvrig, der livet ville gått i stå hvis ikke soppene gjorde det mulig for de nye plantene å gjenbruke materiale fra de gamle.

Innendørs finnes sporene også i tusentall. De fleste tørker ut eller er inaktive. Men finner en spore fuktig flate på et organisk materiale, våkner den opp og begynner å formere seg. Så sender den ut nye sporer. Og det er de mange tusen nye sporene som ødelegger inneklimaet vårt.

Sporene vokser bare hvis overflaten på det organiske materialet har en fuktighets-prosent på minst 75 og er fuktig i flere uker, ellers kan ikke sporene gro.

Slik fjerner du et soppangrep

En støvsuger med HEPA-filter er et viktig verktøy når du går til motangrep mot muggsopp. Men i tillegg til å fjerne den muggsoppen som har vokst fram, skal du også finne årsaken.

Fjern årsaken. Ellers vender problemet tilbake. Typiske årsaker til angrep av muggsopp er dårlig ventilasjon, feil atferd, plutselige vannskader fra oppståtte uhell og langsomt oppbygde fuktskader på grunn av feilkonstruksjoner.

Sjekk omfanget. Er det et mindre område som er angrepet av muggsopp, kan du selv fjerne soppen.

Vask stedet. På vaskbare overflater, vasker du vekk soppen.

Støvsug. Start med å støvsuge det angrepne arealet med en støvsuger med HEPA-filter. Det fjerner de fleste soppsporene. Bruk maske og vernebriller mens du støvsuger.

Fjern muggsoppene. De kan vaskes vekk med Klorin og vann (1:5), men husk at Klorin også har en blekende effekt. Eventuelt kan du vaske med soppmiddel. Ofte kan du også bruke et helt vanlig rengjøringsmiddel, fordi soppen sitter løst på overflaten av materialet. Bruk gummihansker.

Støvsug igjen. Når du er ferdig med å vaske, bør du støvsuge rommet en ekstra gang, fordi soppsporene også kan vokse på løst støv og skitt.

REDAKSJONEN ANBEFALER: VIDEO: Får du ikke de svarte silikonfugene i dusjen rene, må de skiftes. Se her hvordan.

Slik får du et sunt inneklima

  • Luft ut. Flere ganger om dagen med gjennomtrekk.
  • Bruk ventilatoren. Mens du lager mat, bør ventilatoren brukes.
  • Tørk klær ute. Tørk aldri klær i rom uten mekanisk ventilasjon.
  • Minst 18 grader. Hold så sant det mulig samme temperatur i alle rom. Også i soverom bør det være minst 18 grader.
  • Steng døren. Steng døren, og start viften når du dusjer.
  • Tørk opp. Etter dusjen tørkes vegger og gulv med svaber og klut.
  • Sjekk ventilasjonen. Er ikke badet tørt en time etter at du har dusjet, trenger rommet bedre ventilasjon.
  • Sjekk avtrekkskanaler. Rister i kanaler skal renses jevnlig.

Fargen på soppene avhenger i høy grad av materialet de gror på.

Påstand nr. 1

“Rød sopp er farligere enn svart”

FEIL

Fargen sier ingenting om hvor farlige sporene er.

Vil du vite hvilken type muggsopp du har i huset, sender du en prøve til et laboratorium for å få den undersøkt.

Men dette er sjelden nødvendig. De angrepne stedene bør renses, uansett hvilken type sopp det er snakk om. Under jobben beskytter du deg ved å bruke maske, briller og hansker.

Tre av våre muggsopper er så giftige at du ikke bør røre dem. Føler du deg dårlig ved kontakt, er det verdt å få sjekket soppen. Når du behandler de giftige typene, bør du bruke en vernedress, slik at du ikke får sporene på klærne. Du skal også dekke til, så sporene ikke spres til andre rom i huset.

Påstand nr. 2

“Sopp kan ikke vokse i et tørt rom”

DELVIS RIKTIG

Muggsopp gror bare hvis de bittesmå soppsporene finner et sted hvor luftfuktigheten er minst 75 prosent i en lenger periode. Men selv om et hygrometer sier at luften i et rom er tørr, kan det fort finnes steder hvor soppene trives.

Det vil vanligvis være der store skap står tett på en vegg. Og det vil ofte henge sammen med dårlig isolering. Generelt kan både dårlig isolering, kuldebroer og utettheter gjøre at en flate er så kald at den varme og fuktholdige inneluften avkjøles, så fukten setter seg som dugg. Ventileres ikke fukten vekk, kan det lett være mer enn 75 prosent fukt på stedet i lenger tid, og da kan soppen vokse.

Påstand nr. 3

“Soppangrep er verst for barna”

RIKTIG

Immunforsvaret hos barn er ikke så velutviklet som hos voksne. Det er forklaringen på at barn ofte vil reagere raskere hvis det er muggsopp i huset.

Undersøkelser viser at barn enklere utvikler astma hvis de oppholder seg lenge i en bolig som er angrepet av muggsopp.

Men det er fortsatt ikke enighet om hvorvidt flere tilfeller av astma skyldes høye konsentrasjoner av soppsporer, eller om det snarere henger sammen med et fuktig inneklima, som jo er en forutsetning for at muggsoppen kan gro.

Spalteventiler gir et jevnt luftskifte, men du bør fortsatt lufte godt iblant.

Påstand nr. 4

“Bare luft ut 2-3 ganger om dagen”

DELVIS RIKTIG

Tidligere ble vi rådet til å lufte grundig 1-2 ganger om dagen. I dag er rådet 2-3 ganger. Og begge rådene kan være riktige. Jo flere beboere og jo tettere hus, desto oftere bør du lufte.

Er en silikonfuge angrepet i dybden, er den eneste gode løsningen å legge en ny fuge.

Påstand nr. 5

“Flekker på fuger i badet er et kosmetisk problem”

FEIL

Er det mørke flekker på silikonfugene på badet, er det en varsellampe som sier at det i for lange perioder er for fuktig i rommet. Det er et signal om at du har behov for mer ventilasjon - eller at du må legge om noen vaner og for eksempel tørke gulv og vegger bedre når du har dusjet. For øvrig er det også et signal om at du snart bør skifte ut silikonfugen.

Klesvask fjerner muggsoppene.

Påstand nr. 6

“Klær skal kastes hvis de har ligget i et rom som er angrepet”

FEIL

Du trenger ikke å kaste klær, selv om de har ligget i et rom som er fullt av muggsopp. Klærne skal bare vaskes i vaskemaskinen ved så høy temperatur som mulig, helst 60 grader eller mer, før du bruker dem igjen.

Støvmasken sørger for at du ikke puster inn svevende sporer.

Påstand nr. 10

“Jeg trenger ikke vernedrakt under arbeidet”

RIKTIG

Får du et firma til å flerne angrep av muggsopp, bruker de ansatte støvtett vernedrakt, hansker og pustemaske.

Så drastisk trenger ikke du å gå til verks. Hvis du først støvsuger det arealet som er angrepet, flerner du de fleste løse soppsporene. Mens du vasker, bør du bruke hansker. En billig støvmaske beskytter deg mot å puste inn løse soppsporer, og er det risiko for sprut, bør du beskytte øynene med vernebriller.

Vanlige rengjøringsmidler fjerner fint muggsopp fra glatte flater.

Påstand nr. 11

“Sopp kan fjernes med Ajax”

DELVIS RIKTIG

Et mindre angrep på en vegg på badet, kan fint fjernes med vanlig rengjøring. Du trenger ikke bruke kjemiske midler, for soppen gror på overflaten. Du bør likevel først støvsuge med en støvsuger med HEPA-filter, og du bør støvsuge hele rommet igjen når du er ferdig, for å fjerne så mange soppsporer som mulig.

Gror soppen på et mykt materiale som f.eks. en silikonfuge, kan enkelte soppmidler også rense i dybden, men en del myke materialer kan ikke renses, de må skiftes.

Påstand nr. 12

“Soppangrep skal alltid tas alvorlig”

RIKTIG

Selv små angrep er et tydelig signal om at det er for mye fukt i huset ditt. Du bør alltid undersøke om fukten skyldes atferden din eller en fuktskade. Skyldes fukten atferden, kan du løse problemet ved å endre vaner. Det er verre hvis det er snakk om en fuktskade - f.eks. at det trenger inn vann utenfra, eller at et skjult vannrør er utett.

Ofte kan du unngå fornyede angrep av muggsopp ved å sikre bedre ventilasjon.

Påstand nr. 7

“Sopp på badet forsvinner hvis vi lufter bedre”

DELVIS RIKTIG

Små angrep på badet kan forsvinne hvis du setter opp en kraftigere vifte. Når soppsporene tørker ut, kan de synlige tegnene på sopp forsvinne. Skyldes angrepet en vannskade, skal det mer

Påstand nr. 8

“Muggsopp kan brennes vekk”

RIKTIG

Soppsporer trives godt i vanlig romtemperatur, og litt varmere. Men blir det over 30-35 grader, vil veksten avta, og de fleste sporene dør hvis de utsettes for 65 grader. Men enkelte vil overleve til du når veldig høye temperaturer.

Det er med andre ord riktig at soppsporene dør når du for eksempel varmer opp en soppangrepet puss-vegg med en gassflamme. Men det er så mange farer forbundet med arbeidet med åpen ild, at det absolutt ikke er en metode vi vil anbefale.

Vent med å male til du har renset vekk soppen - det er en dårlig idé å stenge soppen inne.

Påstand nr. 9

“Soppvekst kan overmales”

FEIL

Du skal ikke kapsle inn mugg-sopp ved å overmale. Da fjerner du ikke årsaken, og det vil komme nye angrep. Det finnes maling og produkter som sopp har vanskelig for å gro på, men de skal brukes på en ren og tørr overflate.

Skal du male huset ditt utvendig, så er det forskjell på hvilke malinger du skal bruke, i forhold til hvor i landet du bor. Spør hos en lokal fargehandler, der skal du få gode råd. Be eventuelt om ekstra soppdreper ved siden av, slik at du kan blande det inn selv. Det er ikke sikkert de vil gjøre det i butikken.

Påstand nr. 13

“Jeg kan lukte muggsopp”

RIKTIG

Muggsopp kan sitte skjult i vegger, under tapetet eller under gulvet. Men du kan ofte finne det med nesen. Lukter huset muggent eller jordslått - “av sommerhus” - er det et tegn på at det er fukt og kanskje soppvekst på stedet.

Påstand nr. 14

“Muggsopp bryter ned boligen”

FEIL

Muggsopp setter seg utenpå organisk materiale, og kan trenge inn i myke materialer, men det bryter dem ikke ned, slik vi kjenner det fra for eksempel ekte hussopp.

Gipsplater rammet av muggsopp skiftes ut. De kan ikke renses skikkelig.

Påstand nr. 15

“Gipsplater skal skiftes hvis de blir angrepet”

RIKTIG

Vanlige gipsplater kan ikke vaskes av, fordi de tåler vann dårlig. Derfor anbefales det at du fjerner gipsplater som er angrepet av muggsopp, og erstatter dem med nye.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake