Video
Lett
Vanskelig

Når en gammel kjellervegg blir skjoldet, og malingen begynner å flasse av, så er årsaken fukt. Hvis veggen er veldig fuktig er løsningen en dyr drenering rundt hele huset.

Handler det derimot om at malingen skaller av her og der, kan problemet løses mye enklere. Hvis du kun børster av den gamle malingen og fører på ny, så vil malingen flasse av igjen.

Løsningen er en spesiell mørtel, som tillater veggen å puste, som klær eller sko av pustende materiale. Systemet, som består av en mørtel og et topplag, heter henholdsvis Sika Monotop 650 og Sika Top 107. Rens veggen for løs maling, reparer hull og sprekker, og påfør pussen med en murkost.

SLIK GJØR DU:

1. Børst veggen ren

med en stålbørstekopp på vinkelsliperen. Den tar godt tak, og det vil støve en del. Men det skal ikke være igjen løse ak når du er ferdig med å slipe. Børst veggen fri for støv.

2. Press mørtelen inn i alle sprekker og hull

Når du har ordnet en halv kvadratmeter, så går du til neste trinn.

3. Straks etter at mørtelen er påført

dyppes en murkost i vann og strykes over mørtelen så den jevnes godt ut. Deretter tar du fatt på en ny halv kvadratmeter igjen.

4. Bland topplag

til en halvtimes forbruk når hele veggen har fått mørtel. Bruk visp og bormaskin til blandingen. Forvann veggen før du legger på topplaget.

5. Børst straks topplaget

på den forvannede veggen med en murkost. Dra fram og tilbake, så du arbeider laget godt inn i mørtelen. Heretter må du kun male veggen med di usjonsåpen maling.