Fukt i kjeller

Er luften i kjelleren fuktig og tung? Er det avskallet maling eller puss på kjellerveggene? Eller er det oppstigende fukt i betonggulvet? I de fleste tilfeller kan du heldigvis fint fikse kjelleren selv. Finn hjelp og veiledning på sidene her.

  Fjern fukt i kjelleren

  Det kan være vanskelig å unngå fukt i en eldre kjeller. For det første er kjelleren plassert under bakken, der det allerede er fuktig. For det andre er som regel ikke kjellere utstyrt med store vinduer til å lufte ut.

  Fukten i kjelleren kommer ofte inn gjennom vegger og gulv utenfra - fra regnvann, jordfukt eller fra grunnvann som ligger høyt. Men de fleste fuktproblemene kan heldigvis fjernes, eller reduseres ned til et akseptabelt nivå.

  Redaksjonen anbefaler: Få bukt med kjellerfukten

  Er fukt i kjelleren et problem?

  Før du begynner å lage utlufting eller andre ting for å unngå fukt i kjelleren – bør du ta stilling til om det faktisk er et problem at kjelleren din er fuktig.

  En fuktig kjeller er kjedelig hvis fukten setter seg. Men om fukten trenger helt inn gjennom veggen, fordamper fra innsiden og ventileres ut i det fri igjen – ja, da trenger den ikke å gjøre skade.

  LES OGSÅ: Hold fukten ute - innenfra

  Fukt i kjellervegg?

  Du kan enkelt finne ut om fukten i kjelleren kommer utenfra eller om det er snakk om dårlig ventilasjon i kjelleren.

  Du kan teipe fast et stykke plast på kjellerveggen. Om det er fukt på siden inn mot veggen etter to uker, kommer fukten utenfra. Hvis innsiden er våt, vil det skyldes fuktig luft og kalde vegger. Løsningen er i så fall ventilasjon for å unngå fukt i kjelleren.

  LES OGSÅ: Fjern fukten fra kjellerveggen

  Slik ventilerer du en fuktig kjeller

  Noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå fukt i kjelleren er å ha god ventilasjon. Hvis du har kjellervinduer, kan du utstyre dem med ventilasjonsåpninger for å unngå fukt i kjelleren. Hvis du skal skifte ut vinduene dine, bør du sørge for å kjøpe noen med utluftningsventiler.

  Les mer om: En spalteventil i vinduet fjerner dugg

  Hvis du ikke har vinduer i kjelleren, kan en annen metode for å få bedre ventilasjon i en fuktig kjeller være å lage en rekke lufteventiler. Lei en kraftig borhammer med tilhørende bor, slik at du kan bore hull i veggen. Ventilene vil lufte ut kjelleren, slik at den fuktige luften byttes ut og fukten i kjelleren vil forsvinne.

  LES MER: Bor hull og få frisk luft

  Unngå fukt utenfra

  Om det er snakk om fukt som utgjør et problem for selve huset, og om fukten kommer utenfra, så må du i første omgang undersøke hva som kan være årsaken til at du har fukt i kjelleren. Hvis fuktproblemene i kjelleren oppstår akutt - som regel i forbindelse med kraftig regnvær, er det noe galt med systemet som fører regnvannet bort fra huset.

  Finn ut nøyaktig hvor problemet har oppstått. Kanskje nedløpsrørene fra taket er utette eller tilstoppet. Det kan også være setningssprekker i fundamentet som er årsaken til fukt i kjelleren.

  LES OGSÅ: Gi fuktskaden det glatte lag

  Høyt grunnvann kan gi fukt i kjelleren

  Hvis det er høyt grunnvann som er grunnen til at du har fukt i kjelleren, så må du lage en drenering som sørger for at grunnvannet blir senket, og sørger for at huset igjen kommer til å stå tørt og fjerner fukten i kjelleren.

  Det er faktisk en enkel jobb, men den er stor i omfang. Og den krever som oftest gravemaskinhjelp. Men for øvrig kan du gjøre mye av jobben selv.

  LES MER: Unngå vann i kjelleren