Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fukt i kjeller

Fukt i kjelleren er noe mange huseiere kjenner til. Vi guider og gir deg veiledninger til hva du kan gjøre for å unngå fukt i kjelleren.

Fjern fukt i kjelleren

Det kan være vanskelig å unngå fukt i en eldre kjeller. For det første er kjelleren plassert under bakken, der det allerede er fuktig. For det andre er som regel ikke kjellere utstyrt med store vinduer til å lufte ut.

Fukten i kjelleren kommer ofte inn gjennom vegger og gulv utenfra - fra regnvann, jordfukt eller fra grunnvann som ligger høyt. Men de fleste fuktproblemene kan heldigvis fjernes, eller reduseres ned til et akseptabelt nivå.

Er fukt i kjelleren et problem?

Før du begynner å lage utlufting eller andre ting for å unngå fukt i kjelleren – bør du ta stilling til om det faktisk er et problem at kjelleren din er fuktig. En fuktig kjeller er kjedelig hvis fukten setter seg. Men om fukten trenger helt inn gjennom veggen, fordamper fra innsiden og ventileres ut i det fri igjen – ja, da trenger den ikke å gjøre skade.

Fukt i kjellervegg?

Du kan enkelt finne ut om fukten i kjelleren kommer utenfra eller om det er snakk om dårlig ventilasjon i kjelleren.

Du kan teipe fast et stykke plast på kjellerveggen. Om det er fukt på siden inn mot veggen etter to uker, kommer fukten utenfra. Hvis innsiden er våt, vil det skyldes fuktig luft og kalde vegger. Løsningen er i så fall ventilasjon for å unngå fukt i kjelleren.

Slik ventilerer du en fuktig kjeller

Noe av det viktigste du kan gjøre for å unngå fukt i kjelleren er å ha god ventilasjon. Hvis du har kjellervinduer, kan du utstyre dem med ventilasjonsåpninger for å unngå fukt i kjelleren. Hvis du skal skifte ut vinduene dine, bør du sørge for å kjøpe noen med utluftningsventiler.

Hvis du ikke har vinduer i kjelleren, kan en annen metode for å få bedre ventilasjon i en fuktig kjeller være å lage en rekke lufteventiler. Lei en kraftig borhammer med tilhørende bor, slik at du kan bore hull i veggen. Ventilene vil lufte ut kjelleren, slik at den fuktige luften byttes ut og fukten i kjelleren vil forsvinne.

Unngå fukt utenfra

Om det er snakk om fukt som utgjør et problem for selve huset, og om fukten kommer utenfra, så må du i første omgang undersøke hva som kan være årsaken til at du har fukt i kjelleren. Hvis fuktproblemene i kjelleren oppstår akutt - som regel i forbindelse med kraftig regnvær, er det noe galt med systemet som fører regnvannet bort fra huset. Finn ut nøyaktig hvor problemet har oppstått. Kanskje nedløpsrørene fra taket er utette eller tilstoppet. Det kan også være setningssprekker i fundamentet som er årsaken til fukt i kjelleren.

Høyt grunnvann kan gi fukt i kjelleren

Hvis det er høyt grunnvann som er grunnen til at du har fukt i kjelleren, så må du lage en drenering som sørger for at grunnvannet blir senket, og sørger for at huset igjen kommer til å stå tørt og fjerner fukten i kjelleren.

Det er faktisk en enkel jobb, men den er stor i omfang. Og den krever som oftest gravemaskinhjelp. Men for øvrig kan du gjøre mye av jobben selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake