Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hold fukten ute - innenfra

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Dyr drenering rundt grunnmuren er normalt løsningen når fuktigheten kommer inn gjennom kjellerveggene. Men tilstrekkelig drenering er ikke alltid mulig, og fuktproblemer kan stoppes uten at du må grave rundt huset. Løsningen er en puss som du smører på veggene, og som hindrer vannet i å trenge gjennom muren.

Intro

Løs og porøs puss er ett av tegnene på fukt i veggene. Er det tydelige svarte flekker på veggene, er det snakk om muggsopp som også kommer av fuktighet.

Andre tegn er saltutfelling, altså hvitt slør eller hvite tegninger på veg-gen, kondens og selvsagt også vann som kommer inn.

Så galt kan det gå

Gjør du ikke noe med fuktigheten, kan det i verste fall ende på denne måten. Muren brytes ned, og det er selvsagt ikke sunt hvis muggsoppen gror på veggene.

Veiledning

Slik hindrer du fuktigheten i å trenge inn

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Fuktighet i kjellere i eldre hus kommer ofte av at det har vært for lite sement i betongen da huset ble bygget, og at vannet derfor trenger inn i muren.

Har fuktigheten først kommet inn, må den kunne komme ut igjen. Det nytter altså ikke å sperre den inne. Fuktigheten søker oppover til den finner et sted å komme ut. Sperrer du den for alvor inne, ved for eksempel å pakke hele huset inn i plast, vil murene begynne å gå i oppløsning.

Derfor kan løsningen være et inn vendig belegg som er så tett at vannmolekylene ikke kan komme igjennom, men likevel så åpen at dampen fra vannet kan komme ut. Vandex trenger inn i muren og krystalliseres slik at vannet ikke suges inn i betongen.

Er vannpresset konstant eller står på i lange perioder, vil vannet forsøke å finne en vei utenom det område du har be-handlet. Skjer det, er det ingen vei uten-om en dyr drenering rundt huset. Men det er lurt å supplere med Vandex.

Fjern eventuell tapet eller annen overflatebehandling. Nå kan du få full oversikt over skadene. For at membranen (Vandex BB75) skal sitte og tette ordentlig, er forarbeidet avgjørende. Rengjør grundig.

Bank av den løse pussen med en mur-hammer. Alt skal vekk. Du må komme helt inn til den faste muren. På vanskelige områ-der kan du bruke meisel eller borhammer. Glatte flater skal også bankes slik at de blir ru.

Fyll hull og ødelagte fuger med Vandex Uni 1 reparasjonsmørtel som går godt sammen med Vandex BB75. Fyll alle hull med reparasjonsmørtel, og la mørtelen tørke før du fortsetter.

Børst veggene helt rene med en børste. Enten det er mur eller betong: Fjern alt støv. Glatte betongflater slipes ned. Bland så Vandex BB75. 25 kilo pulver blandes med 5-6 liter vann og røres ut i minimum 3 minutter med en blandevisp på en boremaskin.

Fukt et mindre område, og legg på den utblandede Vandex-mørtelen. Bruk et stål-rett (gir glatt oveflate) eller en murkost til å legge den på med. Husk å arbeide vått i vått. Den ferdige lagtykkelse skal være 3-5 mm slik at du må legge på minimum to lag.

Det andre laget legges på når det første laget har størknet. Har det tørket helt ut, ettervannes det først. Den ferdige overflata skal holdes fuktig i minst fem døgn slik at den herder langsomt. Dekk eventuelt veggen med plastfolie.

Tips & Triks

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Hold fukten ute - innenfra
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake