Intro
Veiledning
01
Ventil i yttervegg: frisk luft inn
5
Trinn
Start med å montere friskluftsventiler i alle soverom. Her skal den friske luften komme inn i huset.
En effektiv løsning er en ventil i ytterveggen. Her er veggen av mur, noe som krever en kraftig bormaskin (er muren av betong må maskinen være ekstra kraftig) og gjerne en lekte- eller multidetektor. Best er en multidetektor, så du kan forsikre deg om at det ikke er verken lekter, vannrør eller ledninger der du borer.
Du skal bruke en hullsag i samme dimensjon som ventilen du skal sette inn. En hullsag til mur eller betong kan du eventuelt leie. Men start med et tynt søkebor, før du borer det endelige hullet.
Sjekk veggen for hindringer. Er du det minste i tvil om hva som skjuler seg inne i veggen bør du bruke en multidetektor. Den finner både lekter, ledninger og vannrør i veggen din.
Bor først med et tynt bor når du har bestemt ventilens plassering. Bor hele veien gjennom veggen. VIKTIG! Husk å se både ute og inne før du bestemmer hvor ventilen plasseres.
Bor hull til ventilen. Bruk en hullsag som passer til det materialet veggen er laget av. Her er det kryssfinér innvendig på en murvegg, så vi starter med hullsag til tre.
Monter en rist utvendig. De fås i mange varianter; i plast, galvanisert stål og kobber, blant annet. Monter gjerne myggnett på innsiden av risten.
02
Ventil i vinduer: frisk luft inn
5
Trinn
Det er ikke alltid praktisk mulig å sette en ventil i ytterveggen, eller ned gjennom taket. En annen løsning er ventiler plassert i vinduer eller dører. Det er en enkel og diskret løsning.
Det eneste som kreves er en bormaskin med et spadebor. Til denne modellen ventiler skal vi bruke et 16 mm bor.
Hvis rammen består av to deler, så det en god idé å sette en tetningslist rundt hullene, slik at du minsker risikoen for kondens mellom vinduene.
Ventilene her kan lukkes. Det er en klar fordel på kalde vinterdager. Husk bare på å åpne dem igjen.
Teip fast den medfølgende boremalen på vinduets ramme. Marker deretter hullene ved å slå en spiker forsiktig gjennom malen. Spikermerkene bruker du som merker å bore hullene etter.
Bor først med et tynt bor, f. eks. 5 mm. Sørg for å bore helt rett gjennom rammen. Er du usikker, så merker du opp med malen på innsiden også, og borer halveis gjennom fra begge sider.
Bor gjennom rammen med spadeboret. Pass på at det ikke er beslag, skruer eller noe annet i veien. Bor uten pause til borets spiss går gjennom på den andre siden av rammen.
Bor fra den andre siden. Da spissen av spadeboret har vært gjennom rammen, borer du det aller siste fra den andre siden. Ved å bore fra begge sider unngår du at treet fliser seg opp.
03
Ventil i innervegg
4
Trinn
Nå har du fått frisk luft inn i huset. Ventilatoren på kjøkkenet, avtrekksviften på badet og vedovnen din hjelper deg å sende ut brukt luft etter hvert som den blir “forurenset” av fukt og lukt. Men det forutsetter at luften kan flyte fritt fra luftinntakene til utluftingskanalene.
Hvis dørene dine er helt tette på undersiden er det en god idé å montere ventiler i veggene mellom rommene. Dermed kan luften vandre fra rom til rom, også når dørene er lukket. Hvis du ikke ønsker å lage hull i veggene er det også her et alternativ å lage ventiler i dørene mellom rommene.
Bor hull til ventilen. Bruk samme metode som i ytterveggen: Sjekk at du ikke borer i ledninger eller noe annet. Bor så først med et tynt bor, før du lager det endelige hullet til ventilen.
Sett det kuttede røret i hullet. Hvis det ikke sitter fast, kan du feste det med en liten spiker eller skrue.
Sett litt teip rundt ventilen (risten). Det gjør den litt trangere og sikrer at den sitter ordentlig fast. Sett så ventilene fast til røret på begge sider av veggen.
04
Ventil i innerdør: sirkulasjon
2
Trinn
Tidsforbruk
Det tar omkring én dags arbeid å sette opp 2-4 ventiler og et par ventilatorer.
Pris
Ventil i yttervegg ca. 250 kr. Veggrør ca. 30 kr pr. del. Ventiler i innervegg ca. 40 kr. Vifte ca. 1000 kr. Smijernsrist ca. 150 kr.
Vanskelighetsgrad
Hvis du vet at det ikke er hindringer, f.eks. ledninger, inne i veggen, så er oppgaven overkommelig for de fleste.