Ventilasjon

Et godt inneklima handler først og fremst om å sikre god ventilasjon i boligen. På disse sidene finner du en oversikt over hva som er galt og riktig når det gjelder ventilasjon. I tillegg får du massevis av byggeveiledninger til etablering av vifter, friskluftsventiler, ventilasjonsanlegg og mye, mye mer.

  Ventilasjon i hjemmet er nøkkelen til et godt inneklima

  Ventilasjon er viktig for et godt og sunt inneklima i hjemmet. Hjemmets ventilasjon og utluftingsventiler sikrer at det hele tiden blir tilført frisk luft.

  Om du ikke har ordentlig ventilasjon i huset, vil luften raskt bli tung og fuktig, og det kan føre til både fuktskader og muggsopp.

  Det er derfor viktig å ta ventilasjonen i hjemmet seriøst.

  LES MER: 13 myter om ventilasjon

  Bolig ventilasjon - i nyere hus

  I takt med at våre boliger og hus energioptimeres, blir de bedre til å holde på varmen, men det betyr også at husene våre blir bedre til å holde på fukten. Så det er derfor viktig å ha orden på ventilasjonen i nyere, energioptimerte boliger.

  I eldre hus er det ofte en utilsiktet ventilasjon gjennom sprekker og andre mindre utettheter. Det er derfor ikke samme behov for ventilasjon i slike hus. Vi anbefaler dog at du daglig lufter ut og sikrer litt ventilasjon ved å åpne et par vinduer i en kortere periode.

  LES MER: Luft ut med 2 enkle teknikker

  Behovet for ventilasjon i hjemmet

  Det er alltid en god ide å ta høyde for hvilket behov du har for ventilasjon. Hvor mange er det som bor i huset, hvor lang tid bruker beboerne på badet, blir det daglig laget mat i huset, er det en kjøkkenvifte på kjøkkenet, hvor tett eller utett er huset, også videre. Alt sammen er med på å avgjøre hvordan behovet ditt for ventilasjon er.

  Les mer om: Skap et bedre inneklima med ventilasjon

  Installer utluftingsventil

  Begynn med å montere en eller flere utluftingsventiler for å sikre god ventilasjon. En utluftingsventil sikrer at det kan komme frisk luft inn i huset. Du kan få flere forskjellige utluftingsventiler. Både utluftingsventiler som er beregnet til å bli installert direkte i ytterveggen og utluftingsventiler du kan installere i vinduene dine, eller utluftingsventiler til taket, som kan skape en god ventilasjon.

  LES OGSÅ: En spalteventil i vinduet fjerner dugg

  Start med ventilasjon på badet

  De verste synderne når det gjelder fukt er ikke uventet badet og kjøkkenet.

  Det er når du tar en dusj på badet at det kommer mye fukt i inneklimaet. Det samme skjer når du koker poteter på kjøkkenet.

  Derfor kan du med god mekanisk ventilasjon og utluftingsventiler i disse rommene skape et godt grunnlag for god ventilasjon og et godt inneklima.

  Når du har ventilasjon på badet, får du en sunn luftgjennomstrømming, hvor du får byttet ut den dårlige, fuktige luften med en frisk luft som blir trukket inn gjennom utluftingsventilene i resten av huset. Det samme skjer når du bruker kjøkkenviften på kjøkkenet.

  Les også: Monter en vifte på badet og få frisk luft

  Ventilasjon i kjelleren

  En kjeller krever alltid mer oppmerksomhet på ventilasjonen.

  En kjeller er utsatt for fukt. Til dels fordi den er gravd ned i bakken som er konstant våt, og til dels fordi det ofte er få vinduer og derfor også dårlig ventilasjon i kjellere. Det bidrar til at mange kjellere har den karakteristiske lukten av fukt. Det fuktige miljøet er grobunn for både mugg og sopp, som vil ødelegge de tingene vil oppbevarer i kjelleren og som kan skade helsen vår. Det er med andre ord en god ide å sikre god ventilasjon i kjelleren - blant annet ved hjelp av utluftingsventiler.

  Les mer om: Fukt i kjeller