Intro
Veiledning
01
Lyddempet sokkel
5
Trinn
Hadde dette vært et hus med en enkelt bebodd etasje og et ubenyttet loft, ville arbeidet vært mye enklere.
Vi begynner med å montere anlegget med luftpumper og varmeveksler på loftet. For å hindre at vibrasjonene overføres til bjelkene, setter vi det på to plater skilt fra hverandre med terrengmatter.
Materialene har kommet, og montøren har begynt å bære dem opp der de skal brukes. Selve ventilasjonsanlegget, som inneholder både pumpene og varmeveksleren, skal opp på loftet sammen med de fleste av rørene.
Luka inn til loftet er for smal og må utvides. Slike ekstra oppgaver må vi regne med når vi skal montere ventilasjon i et gammelt hus. Heldigvis finnes det anlegg i forskjellige størrelser, og ofte kan vi unngå dette problemet.
Ventilasjonsanlegget skal stå på en kraftig plattform. For å heve den fri fra isolasjonen løfter montøren tre av taksperrene med 45 x 95 mm lekter før han legger på den nederste plata av kryssfinér til plattformen.
Oppå den første plata legger vi terrengmatter og deretter ei mindre plate kryssfinér. Plattformen er nå klar - og vil hindre vibrasjonene i anlegget i å bli ført direkte over i bjelkene og ned i huset som en irriterende summing.
02
Slik kan røret kappes
3
Trinn
En rask og sikker måte å markere et snitt tvers gjennom et rundt rør på, er å legge et stort papirark rundt det. Når kantene følger hverandre, ligger de vinkelrett på røret.
Du kan sage over rørene med ei god baufil. Det tar tid, og det er viktig at du fjerner alle grader, ellers kan kanten ødelegge pakninger og gjøre det vanskelig å montere rørene.
03
Rørene på loftet
7
Trinn
Rørene til den oppvarmede friske lufta og de tilsvarende rørene til returlufta kobles ikke direkte på anlegget - det ville sende alle lydene fra luftpumper, filtre og varmeveksler ut i hele huset like effektivt som den friske lufta.
Derfor setter montøren først et par lyddempere på anlegget. De henges opp i takkonstruksjonen, og fra dem føres rørene så rundt etter montørens plan.
Vår montør skjærer til rørene med ei spesiell lang platesaks, men han viser oss her en teknikk med to platesakser slik at vi unngår at saksa går skjevt.
Endelig skal rørene isoleres grundig - ellers forsvinner hele idéen raskt ut i den kalde lufta sammen med varmen.
Lyddemperne settes direkte på anlegget slik at de kan minske lydene fra maskinene, fra luftstrømmen i rørene og fra kjølemidlet i varmeveksleren. Rørene festes i kanten med selvskjærende plateskruer.
Lyddemperen henges opp i et bord som montøren har skrudd fast på tvers mellom to taksperrer. Han bruker et hullbånd som monteres med skrue og mutter rundt lyddemperen og skrus fast i bordet.
Rørene ut i det fri kobles på anlegget i motsatt ende av lyddemperne. Det ene røret til venstre fører frisk uteluft inn til anlegget, det andre sender den brukte lufta fra huset ut etter at varmen er flyttet over i den friske lufta.
Rørene ut til rommene legges nøyaktig etter montørens plan. Den nøyaktige plasseringen bestemmes av hvor det er penest og mest praktisk å sette rør og ventiler nede i rommene slik at rørene monteres først når den delen er på plass.
Rørene monteres med selvskjærende fasadeskruer. Boremaskinen utstyres med ei pipe som holder godt på skruene slik at de lettere går inn i metallet, og du slipper å bore opp på forhånd.
Selv om skruene har spor, bør du bruke ei pipe som passer til det sekskantede hodet.
Høyden på rørene justeres, T-stykket dreies, rørene fra etasjen under tilpasses, og rørene støttes etter behov med hullbånd slik at det er plass til å isolere dem. Rørtykkelsen varierer, slik den detaljerte planen fra montøren beskriver rørleggingen.
04
Gjennom himlingen
4
Trinn
Har huset ditt bare en enkelt bebodd etasje under et ubenyttet loft, er det stort sett ikke annet å gjøre enn å bore hull til rørene oppe i himlingen og sette ventiler på dem.
Hvilke rom rørene skal føres fram i, har du funnet fram til sammen med montøren, men den nøyaktige plasseringen må tilpasses tykkelsen på veggene, bjelker og installasjoner. Selv etter å ha målt seg fram til en fornuftig plassering og sjekket best mulig for skjulte rør og ledninger borer montøren først et tynt søkebor gjennom etasjeskillet og borer bare gjennom et lag om gangen med hullsaga for å unngå problemer.
Med et søkebor borer montøren gjennom etasjeskillet etter å ha kontrollert om det ligger skjulte bjelker, ledninger og rør. Kan du ikke komme ned til et enkelt lag bord, må du bore forsiktig og kjenne etter om boret treffer noe i det skjulte.
Søkeboret avslører om du får plass til ventilasjonsrøret, eller om du må flytte plasseringen litt før du borer det store hullet. Husk å ta hensyn til ventilen som kan være noe større enn rørflensen.
Hullsaga borer hullet i riktig størrelse. Bor fra begge sider slik at kantene blir så rene som mulig. TIPS: Er det hulrom, så bor bare gjennom det første faste laget, og sjekk så for rør og ledninger før du fortsetter.
05
Rørene under taket
7
Trinn
Mange som installerer et ventilasjonsanlegg hjemme, slipper arbeidet vi viser på denne siden. Det handler nemlig om å montere synlige rør, normalt under taket, i de etasjene der det ikke kan ventileres med skjulte rør fra loftet eller via en krypkjeller.
Arbeidet kan være så vanskelig - og rørene så sjenerende - at ventilasjonsanlegget ikke anbefales. Men her viser montøren at vi med god vilje ofte kan finne ganske gode løsninger.
Rørene i kjelleren på dette huset føres rundt i en bred gang med avstikkere inn til de enkelte rommene. Noen liker synlige rør, andre foretrekker å få dem skjult bak plater slik vi gjør her.
I kjelleren føres rørene oppe under taket. Etter å ha passert første etasje skjult i et skap, dukker røret med frisk luft opp under kjellertaket og får et bend. Vi borer et hull i veggen ut mot gangen.
Det vannrette røret skyves inn i bendet og festes med tre-fire skruer. Det skal skyves så langt inn at gummipakningen i kanten av bendet blir helt tett.
Etter veggen setter vi på nok et bend som fører røret mot tre rom som ligger ut mot gangen. Hver vinkel svekker luftstrømmen slik at kunsten er å få rørene til å ligge så pent og diskré som mulig uten at de skifter retning for ofte.
Der røret passerer et rom, setter montøren på et t-rør. T-røret sender her oppvarmet frisk luft inn i rommet, og det er svært viktig å sikre at lufta suges ut med litt større kraft, enten direkte eller for eksempel via en sprekk under døra.
Rørene festes i taket med spesielle beslag eller hullbånd. Men hullbånd er ikke så vanlig der rørene ligger synlig. Festebøyler og hullbånd skrus i taket. Vær sikker på at skruene får feste i et bæredyktig underlag bak lister og plater.
Fasadeskruer med selvskjærende spiss i passende lengde fester rørene i taket.
Med et s-rør flytter montøren rørene litt vekk fra veggen før han går gjennom en annen vegg til den ytterste ventilen. Dette er en av de mange mulighetene du kan diskutere med montøren når det gjelder rørføringen.
06
Gjennom veggen
4
Trinn
For å få lufta til å sirkulere riktig og sikre tørr, frisk luft i hele huset må montøren tenke på mye annet enn rørene til og fra ventilasjonsanlegget.
Først og fremst skal dører, vinduer, piper og ventilasjonsåpninger tettes slik at det er kontroll med lufta som hentes inn i huset og sendes ut igjen.
Deretter skal det lages åpninger mellom de rommene der vi ønsker at lufta skal kunne bevege seg. I stedet for å føre rør til ny luft og gammel luft til hvert eneste rom, føres den friske lufta normalt til et soverom, mens det suges ut gammel luft fra kjøkkenet og badet. Veien mellom rommene skal så sikres med sprekker under dørene eller med ventiler.
Veggen scannes for skjulte rør, ledninger og bærende elementer før montøren borer hull til en ventil. Som et eksempel på en ventil mellom to rom har han her satt en i veggen inn til trappa fra førsteetasje og ned til kjelleren.
Hullet til ventilen skjæres med ei hullsag. Selv om vi her bruker en veggskanner, borer vi forsiktig og trekker boret tilbake innimellom for å sjekke at det ikke treffer noe i det skjulte. Når senterboret er gjennom, borer vi fra den andre siden.
En flens settes i hullet, og den skrus fast gjennom kragen. Her er det holdere til ventillokket, og det settes på plass.
07
Rørene kan skjules
3
Trinn
Vi kan skjule de synlige rørene under kjellertaket hvis vi ønsker det. Her gjør vi det med gipsplater montert på trelister. Det er ikke så vanskelig, men vent til du er helt sikker på at rørene sitter godt, og at alle skjøtene er tette.
Bindingsverket kles med gips. Skjøtene sparkles enkelt, for det er snakk om så små flater at risikoen for sprekker ikke er så stor. Mellom platene og veggen eller taket gir du likevel plass til en god elastisk akrylfuge.
08
Tilkobling
5
Trinn
Nå er din del av arbeidet stort sett på plass. Det må til autoriserte folk for å legge fram elektriske kabler og koble til anlegget - og til å justere det inn.
For der du med montørens plan i hendene kommer riktig langt med vanlig håndverksmessig kunnskap og muskelkraft, er det mer komplisert å få viftene og ventilene til å fungere slik at lufta beveger seg rundt i huset og gjennom hvert enkelt rom i helt riktig tempo og mengde.
Men først er det en liten oppgave til som skal på plass, og som vi fortsatt kan være med på: Å få rørene ført fra selve anlegget ut til gavlen.
Rørene fra anlegget føres ut gjennom gavlen på huset - å gå ut gjennom taket ville være å be om store problemer. Hullene skjærer du ut med hullsag - eller ei stikksag. Tegn opp hullene etter plata som skal monteres på veggen.
Yttersiden av panelet klikkes eller skrus på plata. Dekselet kan normalt fås i flere farger slik at det er mulig å finne en utgave som passer til fargen på huset.
Hele anlegget er nå klart og strømmen skal kobles på. Så skal det trimmes inn - av montøren, vel å merke.
Materialer
Anlegget i denne artikkelen er et REGO-700 H fra Komfovent.
De fleste eneboliger klarer seg med et mindre anlegg og færre rør.
Her kan du finne andre ventilasjonsanlegg: www.beam.no (Genvex/Vallox)
Tidsforbruk
Regn med minst 3-4 dager.
Pris
Fra cirka 40.000 kroner hvis du selv borer og monterer. Be om tilbud fra flere montører.
Vanskelighetsgrad
Den innledende beregningen og hele innkjøringen av anlegget overlater du til montøren, men resten kan du klare om du er nøyaktig og tålmodig.
Tegning
Tips & Triks
Ventiler til og fra
I de aller fleste rom vil ventilen være det eneste synlige beviset på at huset får skiftet lufta langt mer effektivt og varmeøkonomisk enn før. Størrelsen på ventilen kan variere alt etter hvor stort rom luftstrømmen skal gi frisk luft. Det er montørens vanskelige oppgave å sikre at det normalt er litt undertrykk i rommene slik at fuktig luft ikke presses ut i konstruksjonen. Det er forskjell på de ventilene som slipper inn frisk luft, og ventilene til avtrekket. Ventilene med ny luft kan ofte stilles slik at de leder luftstrømmen mer i en retning enn en annen.
Ventilen på røret med frisk luft kan ofte stilles slik at den dirigerer lufta i den retningen som gir den beste og mest behagelige sirkulasjonen av lufta.