Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan virker en varmeveksler?

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Motstrømsvarmeveksleren gir familien frisk luftuten å fyre vilt for kråkene. Før den varme, brukteluften slippes ut,  ytter veksleren varmen over iden friske kalde luften som skal inn i huset.

68314_DK_D_4_2012_1_12

Frisk luft kan du nesten ikke få for mye av i huset. Og installerer du et ventilasjonsanlegg med mot-strømsvarmeveksler, får du ikke bare frisk, men også tørr, ren og varm luft, uten at det koster en formue i energi. Anlegget flytter nemlig en stor del av varmen i den brukte luften over i den friske luften.

Å skifte ut luft handler ikke bare om å få frisk oksygen i lungene, men også mye om å få blåst matosen og dampen fra dusjen og klesvasken ut av huset, samt å få fjernet fukten fra utånding og potteplanter før fukten setter seg som grobunn for mugg og sopp.

Problemet er at det koster en del å varme opp frisk luft. Spesielt når det ikke skjer i korte, effektive skift, men løpende gjennom åpne vinduer og tilfeldige sprekker.

Et anlegg med motstrømsvarmeveksler skifter også ut luften fortløpende, men uten å la varmen gå til spille. Den gamle luften føres på ferden ut av huset inn til varmeveksleren, der den møter den friske luften på vei inn i huset. De to luftstrømmene passerer hverandre på hver sin side av en masse tynne aluminiumsplater, som lynraskt fører varmen fra den gamle luften over til den nye.

Anlegget gir et godt inneklima med ren, tørr luft. Støv og pollen siles vekk, du unngår fukt og duggende ruter, og støvmidd og muggsopp vantrives heldigvis.

Du kan klare en stor del av jobben med å sette opp en varmeveksler selv, i samarbeid med en fagmann som gir gode råd først, og som justerer anlegget etterpå.

Ventilasjonsanlegget styrer hvordan luften skiftes ut. Den friske luften blåses inn i huset og trekkes videre for å stoppe ved kjøkken, toalett og baderom, der risikoen for fukt og lukt er størst. Her suges den brukte luften opp og sendes ut i det fri, etter at den har avgitt varmen sin.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake