Slik virker en varmeveksler

Motstrømssvarmeveksleren gir frisk luft uten et eneste åpent vindu. Før den varme, brukte luften slippes ut av huset, flyttes varmen over i den friske, kalde luften som skal inn i huset.

Frisk luft kan du nesten ikke få for mye av i huset. Og installerer du et ventilasjonsanlegg med mot-strømsvarmeveksler, får du ikke bare frisk, men også tørr, ren og varm luft, uten at det koster en formue i energi. Anlegget flytter nemlig en stor del av varmen i den brukte luften over i den friske luften.

Å skifte ut luft handler ikke bare om å få frisk oksygen i lungene, men også mye om å få blåst matosen og dampen fra dusjen og klesvasken ut av huset, samt å få fjernet fukten fra utånding og potteplanter før fukten setter seg som grobunn for mugg og sopp.

Problemet er at det koster en del å varme opp frisk luft. Spesielt når det ikke skjer i korte, effektive skift, men løpende gjennom åpne vinduer og tilfeldige sprekker.

Et anlegg med motstrømsvarmeveksler skifter også ut luften fortløpende, men uten å la varmen gå til spille. Den gamle luften føres på ferden ut av huset inn til varmeveksleren, der den møter den friske luften på vei inn i huset. De to luftstrømmene passerer hverandre på hver sin side av en masse tynne aluminiumsplater, som lynraskt fører varmen fra den gamle luften over til den nye.

Anlegget gir et godt inneklima med ren, tørr luft. Støv og pollen siles vekk, du unngår fukt og duggende ruter, og støvmidd og muggsopp vantrives heldigvis.

Du kan klare en stor del av jobben med å sette opp en varmeveksler selv, i samarbeid med en fagmann som gir gode råd først, og som justerer anlegget etterpå.

  1. Frisk luft utenfra hentes inn gjennom et isolert rør, slik at det ikke dannes kondens på yttersiden av røret.
  2. Brukt luft fra husets indre blåses ut i det fri etter å ha avgitt en stor del av varmen til den friske luften husets beboere nå skal ha glede av.
  3. Filtrene renser innsugingsluften for pollen og støv. Du kan tilføye spesielt tette filtre hvis noen i familien har allergier – og utvide med et kullfilter hvis dere bor i et område med kraftig luftforurensing.
  4. Ventilatoren suger frisk, ny og ofte kald luft fra omverdenen til seg, og blåser den inn i varmeveksleren.
  5. Motstrømsvarmeveksleren på loftet er hjertet i husets ventilasjonssystem. Den er lukket inne i en isolert aluminiumskasse for å unngå varmetap.
  6. Tettsittende tynne plater av aluminium eller plast flytter varmen fra den varme luften fra husets rom over i den friske luften utenfra, uten at de to luftstrømmene blandes. Til hvert annet rom mellom platene strømmer inneluften, til de øvrige strømmer uteluften, og den enorme kontaktflaten betyr at helt opp til 95 prosent av varmen gjenbrukes.
  7. Kondensvann fra varmevekslingen samles i et avløp. Prosessen gjør at det er tørr luft som blåses inn i boligen.
  8. Ventilatoren suger luften fra husets indre og blåser den videre ned mellom de tynne platene, der varmen trekker over i den nye luften utenfra.
  9. Filteret renser inneluften, slik at rommene mellom de tettsittende platene i varmeveksleren ikke tettes.
  10. Ventilasjonsrørene er isolert for ikke å avgi varme i loftsrommet. For å hindre støy og vibrasjoner i å nå ned i rommene under, skiller en “lyddemper” varmeveksleren fra resten av ventilasjonssystemet.
  11. Luften fra husets indre hentes gjennom isolerte rør opp til varmeveksleren, slik at luften kan avgi varme før den slippes ut. Den “brukte” luften hentes typisk i kjøkken, toalett og baderom.
  12. Den oppvarmede friske luften blåses ut til husets beboere, tørr og renset for støv og pollen. Rørene fører typisk til soverom og oppholdsrom.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Ventilasjon