Intro
Veiledning
For å få fullt utbytte av solfanger anlegget skal huset ditt oppfylle to krav: Taket i kjelleren skal være så høyt over bakkenivå at røret på solfangeren og den kragen som sitter på innblåsings-ventilen er under taket når solfangeren monteres ute på fasaden. Utvendig skal solfangeren ikke stå på bakken.
Tegn alt inn på sokkelen før du starter bormaskinen - takhøyden i kjelleren, overkanten av innblåsingsventilen og bunnen av luftsolfangeren.
TIPS! Bruk vateret ditt. Når du skal overføre målet på takhøyden, kan du også velge å stikke vateret ut gjennom et vindu, og måle henholdsvis opp til taket i kjelleren og ned til bakken ute.
Finn kjellertakets plassering, og marker det utvendig på sokkelen. Bruk et vindu - eller som her en ventilasjons kanal som er ført vinkelrett inn i kjelleren - til å måle ut fra på begge sider av kjellerveggen.
Mål diameteren på innblåsings-ventilen. Hullet i muren skal bores minst en halv diameter (radius) under takhøyden i kjelleren. Merk opp på veggen.
Kontroller at det er plass til solfangeren på veggen. Den skal plasseres unna nedløpsrør, vinduer, dører, osv. Marker solfangerens midtpunkt, og før oppstrekingen helt ned til sokkelen.
Mål avstanden fra underkanten av solfangeren og til midten av innblåsingshullet. Solfangeren skal løftes minimum et par cm over bakken. Legg sammen tallene, og merk opp.
Nå skal det bores hull i sokkelen. I de fleste tilfeller blir hullet plassert så langt over bakken at den harde betongen i fundamentet er avløst av mykere materialer som Leca, porebetong eller murstein. Disse materialene kan du selv bore et stort hull i ved hjelp av en borkrone.
Før du setter det store boret i maskinen, er det en god idé å bore gjennom med et langt, tynt bor (søkebor). Da kan du nemlig kontrollere om det er plass under taket på innersiden. Det tynne boret gjør at du kan flytte hullet flere centimeter hvis det er nødvendig, og fortsatt holde deg innenfor diameteren på hullet til innblåsingsrøret.
Bor først hull inn til kjelleren med et langt og tynt murbor. Hold boret vannrett og vinkelrett på sokkelen.
Sjekk innvendig om det er plass til kragen på ventilen. I vårt tilfelle kan kragen akkurat passe under taket hvis vi fjerner en bit av taklisten.
Den store borkronen på 135 mm spennes fast i bormaskinen. Med “søkehullet” som sentrum bores stille og rolig inn i murverket. Når du borer med borkrone skal du ikke bruke slag. Det vil ødelegge borets skjær.
Når du er kommet et stykke inn, får borstøvet det store boret til å kile seg fast. Derfor er du nødt til å fjerne borekjernen. Det gjør du enkelt ved å dele den opp med hammer og meisel.
Nå er du klar til å montere luftsolfangeren.
Det tar et par timer. Deretter kan du kontrollere om anlegget virker mens solen fortsatt står høyt på himmelen.
Solfangeren leveres med et stykke flexirør av aluminium. Før du tilpasser det, skal du trekke det ut i full lengde. Dermed forsvinner foldene slik at røret blir helt glatt på innsiden. Det gir mindre motstand for luften når den skal passere røret - og dermed også mindre støy og bedre ventilasjon.
Solfangeren er ikke tung, men stor, så det er en fordel med en hjelpende hånd når den skal settes på plass.
Kloss opp solfangeren, og marker, hvor beslagene skal sitte. Fangeren skal stå loddrett opp langs veggen med utblåsingsstussen midt inne i hullet.
Monter de nederste beslagene på veggen. Beslagene har en liten kant, som passer opp i det sporet som er hele veien rundt i rammen på solfangeren. Beslagene monteres cirka 10 cm innenfor fangerens hjørner i begge sider.
Monter de øverste beslagene. De kan monteres i begge sider øverst - eller som vi har valgt: i toppen, der de er mer usynlige. I begge tilfeller skal beslagene sitte cirka 10 cm fra solfangerens hjørner.
Flexislangen trekkes ut til full lengde og klippes til. Flexislangen tilpasses slik at den stikker 2-3 cm ut på innerveggen. Den tynne aluminiumen klippes enkelt på mål med en platesaks.
Den myke tetningsringen, som tetter overgangen mellom røret og hullet, settes på solfangerens stuss. Dytt deretter flexirøret inn over stussen og inn gjennom tetnings ringen. Røret holdes på plass av gummi på stussens “lepper”.
Stikk ledningen til regulatoren gjennom det lille hullet. Deretter stikkes røret forsiktig inn i det borede hullet. Dytt solfangeren på plass, og sett den på bunnbeslagene.
Du har allerede sikret at det kan komme frisk, lun luft inn i kjelleren. Solfangeren varmer nemlig opp luften utenfra til 25-30 grader. Nå skal du sørge for at luftmengden kan reguleres, at luften kan sirkulere rundt i hele kjelleren, og at den gamle, fuktige luften kan komme seg ut.
Du skal montere den termostaten (regulatoren ), som følger med luftsol-fangeranlegget. På den kan du styre både temperatur og luftmengde. Termostaten har cirka tre meter ledning.
Pyntekragen trykkes fast og dreies en kvart omgang. Åpningen i ventilen kan reguleres ved å skru dekselet ut og inn.

Luftsolfangeren er på plass, og du kan glede deg over frisk luft og mindre fukt i kjelleren i fremtiden.
I motsatt ende av kjelleren skal det monteres en utluftingsventil i veggen. Hvis du sørger for at det kan komme like mye luft ut av kjelleren som det blåses inn, blir ventilasjonen effektiv.
Er det dører mellom rommene, skal du også sikre at luften enten kan komme under døren, eller du skal bore hull og sette i ventilasjonsrister. Hvis det er 1 cm luft eller mer under dørene, gir det nok gjennomstrømming. I så fall trenger du ikke å bore hull og sette i rister.
Hullet til utluftingsventilen bores først innenfra. Veggen i motsatt ende av kjelleren er her kledd med gips. Derfor borer vi først med en hullsag.
Med det lange, tynne murboret bores helt gjennom murveggen. Hullsagens senterbor har markert sentrum. Hold boret vann- og vinkelrett på veggen.
Nå kan hullet gjennom sokkelen bores utenfra med en borkrone. Ventilen monteres i hullet og limes fast både ute og inne med en elastisk fuge.
Bor ventilasjonshull i alle dører, slik at luften kan sirkulere. Bor hullene med en 44 mm hullsag. Her er det litt luft under døren, så vi borer to hull. Slutter døren helt tett, bores fire hull.
Materialer
• Luftsolfanger med regulator (her SV14 fra Solar Venti)
• Friskluftsventil
• Ventilasjonsrist til dør
• Monteringslim
• Gummifugemasse
• 5-7 mm kabelklips
Spesialverktøy
• Borkrone: 135-140 mm
• Borkrone til utluftingsventil (her: 111-115 mm)
• Kraftig bormaskin eller borhammer
• Platesaks
• Hullsag i 111 og 44 mm
(Borkroner kan leies hos noen som driver med maskinutleie)
Tidsforbruk
1 helg
Pris
10.000 kroner
Tegning
Den lune og tørre lufta pumpes inn i den ene enden av kjelleren. Returventilen plasseres i motsatt ende av kjelleren. Slik kommer det frisk luft til alle rom.

Luftsolfangeren leveres som sett
Solfangeren bestilles som sett med luftsol fangerpanel, regulator, innblåsingsventil og beslag. Rammen rundt solfangeren finnes i flere farger, slik at du kan velge en som passer til husets fasade eller fargen på vinduer og dører.

Når solen skinner på luftsolfangeren starter ventilatoren, som så trekker luft inn gjennom små huller fordelt over hele solfangerens bakside. Luften varmes opp og sendes gjennom utblåsings-hullet og inn i kjelleren.

Tips & Triks

Når luften skal ut
Utover solfangeren skal du investere i en utluftingsventil. Du kan bruke en vanlig rund teleskopventil. De fås også med støydemping og termostat, men det er ikke nødvendig. En rund teleskopventil kan fås for cirka 150 kroner.

Pass på den løse hulmurisoleringen
Hvis du skal bore det store hullet i murverk, kan du støte på hulmur med løs isolering - f.eks. Leca kuler. De vil strømme ut så snart det er blitt hull inn til hulmuren. Men det kan du unngå hvis du borer tynne hull hele veien rundt borehullet - cirka 5 cm fra. Sprøyt deretter monteringsskum i alle de små hullene før du borer det store. Dermed blokkerer du for kulene.
Bruk riktig plugg
Når du skal feste beslagene til solfangeren fast i murverk, skal du bruke plugger som passer til det materialet veggen er bygget av - betong, murstein, porebetong eller Leca.

Sett ventilen i det mest fuktige rommet
Utluftingsventilen i kjelleren skal helst plasseres i det rommet som er mest fuktbelastet - f.eks. i vaskerommet. Da transporteres ikke den fuktige luften gjennom hele kjelleren.

De små ristene er bare pynt for å skjule hullene
Rister til ventilasjonshullene fås i forskjellige størrelser og varianter. Hvis du kjøper dem enkeltvis koster de ca. 20 kroner per stk. Du skal bruke to per hull.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


