Bekjempelse av maur – slik gjør du!

Hvordan blir du kvitt maur? De bittesmå maurene kan være en stor plage både innendørs og utendørs. Heldigvis kan du gjøre mye for å unngå dem. Her får du våre beste tips til bekjempelse av maur inne og maur i hagen.

Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Fakta om myrer

Maur er små insekter, som finnes over det meste av verden. De små insektene er som regel ikke større enn 3 til 9 millimeter. Maur bor i maurtuer og bo, og en tue eller et bo kan huse opptil én million maur.

Det finnes forskjellige arter av maur, men når du opplever maur i hus, på terrassen eller i hagen, er det som regel snakk om svart jordmaur, også kjent som sukkermaur.

Av andre arter kan nevnes rød skogmaur, som oftest lever i skogen, samt gul jordmaur, som typisk lever skjult nede i bakken. De verste er dog de store svarte stokkmaurene, fordi de spiser treverk i hus og hytter.

Maur innendørs er normalt et vårfenomen. Senere på sommeren foretrekker de å finne mat utendørs.

Svart maur

Svart jordmaur er den mest utbredte når det er maur i huset eller i hagen.

Maur i huset

Ser du små sandhauger langs fotlister og sprekker, er det nokså sikkert at du har maur i huset.

Maurene kan ha bygget bo under gulvet i huset, og er de først kommet innendørs, kan det være en utfordring å bli kvitt dem igjen.

Hva spiser maur?

Egentlig er maur rovdyr, som spiser andre insekter. Men maur har også en svakhet for søtsaker.

Maur går derfor gjerne etter noe med sukker i. Har du maur i kjøkkenet, ses de typisk krypende rundt på kjøkkenbenken, der de leter etter sukker.

Maur legger ut duftspor hvis de finner mat, og sporet lokker til seg nye maur.

Hva spiser maur?

Maur er egentlig rovdyr, men de elsker også sukker.

Er maur farlige?

Svart jordmaur er ufarlig for mennesker, men det kan selvsagt være et problem at maurene går inn i matvarene dine.

De vanlige, små, svarte maurene er ikke bare irriterende, de er også et problem hvis de slår seg til under belegningen og underminerer den. Etter hvert blir det kanter i belegningen som du snubler i.

Har du fått besøk av stokkmaur, kan du få behov for profesjonell hjelp. De kan nemlig gjøre stor skade på treverket i et hus.

Du bør sjekke om forsikringen din dekker angrep av stokkmaur. De fleste forsikringer med tilleggsdekning for sopp, råte og insektsskader, dekker skadene fra og bekjempelsen av stokkmaur. Har du ikke en slik forsikring, er det ikke sikkert du er dekket.

Maur på terrassen og i hagen

Det kan selvfølgelig være irriterende å ha maur i hagen. Maur er dog en naturlig del av hagen, og de små insektene bidrar også til biologisk mangfold. Dessuten er maurene en del av den naturlige næringskjeden i naturen. Maurene spiser for eksempel noen av hagens andre skadedyr og lopper.

Har du maur i en steinbelegning, kan det likevel være et problem. Du kan risikere å snuble i steiner som blir liggende ujevnt, og de små sandhaugene er heller ikke noe pent syn.

Les også: Steinterrasse med granittkanter

Maur i hagen

De små haugene med sand i fugene, er tydelige tegn på at maurene har begynt gravearbeidet på undersiden.

Bli kvitt maur

Det er ikke enkelt å bli kvitt maur fullstendig, verken innendørs eller utendørs.

Hvis det bor for mange maur i samme bo eller maurtue, vil enkelte unge hannmaur og unge dronninger utvikle vinger og fly vekk for å pare seg. Etter paringen dør hannene, mens den befruktede dronningen går i gang med å etablere nytt bo. Disse maurene kalles også flygemaur, men er altså ingen egen rase.

Synes du at det blir flere og flere maur, og kanskje flygemaur, kan det altså skyldes at du ikke har fått behandlet et eksisterende maurbo, som nå er blitt overbebodd.

Selv om du utrydder de fleste av maurene i et bo, vil det (nesten) alltid være noen overlevende. Og det kan være vanskelig å unngå at de etablerer et nytt bo i ganske kort avstand fra det gamle.

For å begrense antall maur innendørs, kan du gjøre følgende:

  1. Fjern matrester som kan tiltrekke seg maur
  2. Sørg for ikke å ha tallerkener eller tomme bokser stående på kjøkkenbenken eller på terrassen
  3. Tøm avfallsbøttene hyppig
  4. Tett igjen sprekker i gulvet

Bekjempelse av maur

Det kan være vanskelig å komme maur i huset fullstendig til livs, men det er likevel noen enkle ting du kan gjøre.

Det finnes mange kjerringråd mot maur, for eksempel bakepulver eller kaffegrut som middel mot maur. Noen sier også at du kan bruke eddik eller kanel mot maur. Dog er de fleste kjerringrådene ikke veldig effektive.

Hvis du vil bli kvitt maur inne i huset eller utendørs, skal du først og fremst finne maurboet og ødelegge det. Kan du ikke finne boet, må du forsøke å bli kvitt maurene på annet vis. Du kan for eksempel sette maurlokkebokser langs gulvlistene eller på kjøkkenbenken.

Det beste middelet mot maur er maurpulver med gift. Ønsker du ikke å bruke penger på å kjøpe pulver til bekjempelse av maur, kan du også lage din egen maurgift.

LES OGSÅ: 6 tips: Slik unngår du skjeggkre

Bli kvitt maur

Du kan prøve å bli kvitt maurene ved å sette ut maurlokkebokser der maurene ferdes.

Oppskrift på middel mot maur

Alt du skal bruke for å lage din egen maurgift er:

  • 2 pakker gjær
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vann

Ingrediensene skal blandes godt.

Deretter skal du legge ut maurgiften der maurene ferdes, og der de kommer inn i huset eller på terrassen. Maurene tiltrekkes av giften og tar den med seg ned i boet.

Maurene kan fint spise sukkeret i giften, men de tåler ikke gjæren, som får magene deres til å eksplodere.

Skal du bekjempe maur i hagen, kan du kanskje få enda større suksess ved å blande melis og potetmel 50/50. Maurene elsker nemlig melis, men tåler overhodet ikke potetmel. Derfor vil maurene spise seg til døde av blandingen.

LES OGSÅ: Slik bekjemper du borebiller og husbukker

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Skadedyr