6 tips: Slik unngår du skjeggkre

Hva er skjeggkre? Og hvordan kan du unngå det lille skadedyret, som ofte forveksles med sølvkre? I denne artikkelen kan du lære mer om skjeggkre, lese om hvor de kommer fra og hvordan du bekjemper dem. Vi gir deg også 6 tips for å unngå skjeggkre.

Små skadedyr i hjemmet

Selv om det kan virke som et lite problem, er det aldri morsomt for en huseier med skadedyr i boligen – uansett om det er større skadedyr som mus og rotter, eller om det er et lite skadedyr som skjeggkre eller sølvkre.

Opplever du store eller små skadedyr i boligen din, så frykt ikke, for det er hjelp å få.

I denne artikkelen lærer vi deg mer om skadedyret skjeggkre, og hva du kan gjøre for å bli kvitt det lille insektet. Du får også 6 tips til hva du kan gjøre for å unngå skjeggkre.

Klikk på spørsmålet, og kom direkte til svaret lengre ned i artikkelen.

Hva er skjeggkre?

Skjeggkre, eller “ctenolepisma longicaudata” på latin, er et lite insekt som minner mye om sølvkre, som mange av oss kjenner fra rom i litt fuktige omgivelser.

Men skjeggkre kan vise seg å være en større plage enn nettopp sølvkre, selv om de minner mye om hverandre.

Sølvkre vs skjeggkre – hva er forskjellen?

Skjeggkre er i familie med sølvkre, og de små insektene ligner derfor mye på hverandre.

En tydelig forskjell er dog at skjeggkre blir større enn sølvkre, og at skjeggkre er utstyrt med lange antenner på særlig den fremste delen av kroppen. Skjeggkre er mørkere i fargen enn sølvkre, og har “skjegg” langs kroppen – derav navnet skjeggkre.

Hvis du møter det du tror er sølvkre på en loddrett flate, kan du være sikker på at det er et skjeggkre. For i motsetning til sølvkre, er skjeggkreet nemlig i stand til å bevege seg på loddrette flater.

Les mer om sølvkre her.

Sølvkre vs skjeggkre

Til venstre ses et skjeggkre med sitt tydelige skjegg langs kroppen og de lange antennene. Til høyre ses et sølvkre, som er mindre og lysere i fargen.

Hvordan ser skjeggkre ut?

Selv om skjeggkre og sølvkre ligner mye på hverandre, er det mulig å se forskjell på de små dyrene.

  • Kroppen på skjeggkre er cirka 2 centimeter lang, noe som er større enn et sølvkre.
  • Skjeggkre er utstyrt med 3 lange haletråder og to antenner ut fra hodet.
  • Skjeggkre har små hår langs hele kroppen.
  • Skjeggkre er mer brunaktige enn sølvkre.
  • Skjeggkre kan, i motsetning til sølvkre, krabbe på loddrette flater.
Hvordan ser skjeggkre ut?

Skjeggkre minner om sølvkre, men de er større og mørkere i fargen enn sølvkre. Derudover har de lange "antenner" på kroppen.

Hva spiser skjeggkre?

Skjeggkre kan krabbe på loddrette flater, og er stort sett altetende.

De lever av små mengder tørrstoff, for eksempel døde insekter, tapet, papp, papir – også brødsmuler, mel og gryn.

Det betyr at skjeggkre ofte sprer seg til hele huset, mens sølvkre holder seg til badet eller kanskje kjøkkenet. Du kan derfor være uheldig å finne skjeggkre i mel- eller havregrynposen, hvis du ikke emballerer disse matvarene grundig.

Hvor kan du finne skjeggkre?

Skjeggkre finnes ikke i norsk natur og må derfor transporteres inn i boligene våre via gjenstander.

Lagre for utleie, pakketerminaler og tollagre for post og gods, varelagre hos handelsstanden, brukthandlere og loppemarked spiller trolig en rolle som spredningsveier, siden de opererer med stor vareflyt, mellomlagring og distribusjon til butikker eller kunder.

Skjeggkre liker å oppholde seg på tørre og mørke steder. I motsetning til sølvkre, som trives best i et fuktig miljø på badet, foretrekker skjeggkre altså varmere og tørrere steder.

Bak hyller, under lister og i sprekker i boligen, kan du finne skjeggkre. Skjeggkre er ganske små i den første delen av livet, slik at de kan finne vei inn til de mest forunderlige steder.

I denne videoen, som en leser har filmet, kan du se et skjeggkre som piler over et bord.

SE VIDEOEN:

Er skjeggkre farlige?

Skjeggkre er ikke farlige. Men de er irriterende å ha i boligen, fordi de kan ødelegge ting som bøker og tørrvarer i kjøkkenet.

I motsetning til sølvkre, så er skjeggkre vanskeligere å få bukt med.

Skjeggkre formerer seg raskt, når de først er kommet innendørs.

At skjeggkre kan spre seg til hele boligen, og til og med gå i matvarene dine, gjør dem til en plage for boligeiere.
Skjeggkre er lyssky og derfor nattaktive, noe som også gjør det vanskelig å oppdage skjeggkre før de har formert seg i et større antall.

Skjeggkre har ingen fiender i en bolig, og de er flinke til å skjule seg. Derfor er det også vanskelig å se hvor du skal sette inn tiltak for å få bukt med skjeggkre.

Psykisk ubehag hos beboere som har skjeggkre i boliger, er kanskje det største problemet med skjeggkre.

I realiteten gjør nemlig ikke skjeggkreene skade på en bolig. I Norge har vi lite insekter innendørs. Når dette kombineres med høy levestandard og gode hygieniske forhold, vil mange i praksis ha en nulltoleranse for insekter innendørs.

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Det er dessverre ikke enkelt å bli kvitt skjeggkre når de først har funnet frem til boligen din.

Grundig og gjentakende rengjøring kan hjelpe en del, men ofte må det profesjonell hjelp til før du blir kvitt skjeggkre.

Det mest effektive har vist seg å være skjeggkre giftåte, som bryter skjeggkreets livssyklus. Men fordi skjeggkre kan bli opptil 7 år gamle, har de en lang livssyklus. Det kan derfor bli en langvarig prosess før du ser resultater.

Hvordan kan du unngå å få skjeggkre i boligen?

For å unngå skjeggkre, er det viktig at du holder øye med hva du bringer inn i boligen din.

Har du vært på ferie, så vask klærne dine straks du kommer hjem - også de klærne du ikke har brukt. Mottar du mange pakker, så sjekk dem før du river opp pappen. Får du møbler eller andre større ting brakt hjem til deg, er det også viktig at du sjekker disse godt før du tar dem inn.

Det er vanskelig å bli kvitt skjeggkre, når de først har funnet veien inn til boligen din. Derfor er det god grunn til å ta noen forholdsregler for å unngå at de flytter inn.

6 ting du kan gjøre for å unngå skjeggkre

1: Unngå fukt i boligen.
2: Luft ut hyppig.
3: Få varmet opp boligen din.
4: Støvsug og rengjør ofte.
5: Kast de matvarene som skjeggkreene har gått i.
6: Sørg for å pakke inn tørre matvarer, som mel og gryn, i lufttette beholdere.

Oppdager du skjeggkre i boligen, er det viktig at du raskest mulig begynner å bekjempe skadedyrene. Jo raskere du setter inn tiltak mot skjeggkre, desto lettere er det å komme dem til livs.

LES OGSÅ: Slik bekjemper du borebiller og husbukker

Effektiv metode:

I september 2019 publiserte FHI en undersøkelse, der de viste at gift – i dette tilfellet 'Advion ant' eller 'Advion Cockroach' – kombinert med grundig rengjøring forut for en behandling, er en effektiv måte å bekjempe skjeggkre på.

Se hele undersøkelsen på Folkehelseinstituttets nettsider her: Eksempler på åtebekjempelse av skjeggkre i ulike lokaler

Akkurat nå leser andre ...