Slik fjerner du røyklukt i hjemmet

Nikotinbrune vegger og treverk, og en stank av gammel, sur tobakk. Det er marerittet som venter, hvis den forrige eieren var kjederøyker og dampet løs innendørs. Du må på med arbeidstøyet, hvis du vil fjerne stanken.

Røyklukt: Slik fjerner du den

Se her hvordan du blir kvitt sur røyklukt og nikotingule vegger.

Hvis du har overtatt et hus som det tidligere har blitt røyket i, står du overfor en stor jobb når du vil stanken og alle flekker av nikotin og tjære på veggene til livs. Tobakksrøyk inneholder nemlig mer enn 4000 kjemiske forbindelser, og etterlater særlig tjære og nikotin på stort sett alle overflater. Det legger seg som en fettete, farget hinne på både treverk, tapet, tepper og tak. Som regel vil du bli nødt til å kassere teppene, fordi lukten nesten er umulig å få fjernet. Mindre tepper kan kanskje kunne reddes ved å legge dem i en pose sammen med kattesand, som suger til seg dårlig lukt.

Den store jobben venter når du skal fjerne lukt og flekker fra vegger og tak. Det medfører hardt arbeid, men det er ikke umulig å slippe unna både lukten og flekkene av nikotin og tjære.

Tapet skal fjernes

Det letteste er å fjerne tapetet, fordi lukten av røyk alltid vil henge i det. Å fjerne tapet kan være en utfordring. Oppskriften består av noen kjemiske midler, og masse hardt arbeid. Når tapetet er fjernet, skal du vaske veggen godt og etterpå male den med en sperrende maling, for lukt og flekker sitter også bak tapetet. Mal minst to strøk.

1. Smør veggen inn med tapetoppløser. Uten det, blir det nesten umulig å fjerne tapetet. Tapetoppløseren blandes med vann og smøres på i et jevnt lag over hele veggen.

2. Bruk en tapetskrape. Invester i en såkalt tapetskrape. Det er et verktøy med et skarpt blad, som lar deg komme inn under tapetet. Med den kan du bruke begge hendene og legge i krefter, slik at du kan få av tapetet. En tapetskrape koster fra cirka 200 kroner.

Tak og vegger skal males

Det er ikke bare tapetet som får en gusten, nikotinbrun farge av tobakksrøyk. Det gjelder også treverk, og behandlingen er noenlunde den samme som med det gule tapetet – det skal skrubbes og males – minst to strøk.

Redaksjonen anbefaler: STORT TEMA: Du kan male bedre enn maleren!

1. Vask grundig med grunnrens. Fortsett å vaske til vannet ikke lenger er gult. Det betyr litt hardt arbeid.

2. Mal med en sperrende maling. Sperr flatene med maling de stedene der det er risiko for gjennomtrenging av sot og nikotin. Husk at vanlig maling IKKE er nok til å holde nikotin og tobakkslukt innesperret. Det skal brukes en sperrende maling, som sperrer inne både lukt og flekker.

Lei en ozongenerator

Hvis du fortsatt ikke får fjernet røykstanken, kan du prøve en ozongenerator. Det er et raskt og effektivt redskap for å fjerne vond lukt, uansett om den dårlige lukten kommer fra tobakksrøyk, muggsopp, en brann eller annet, helt uten bruk av kjemikalier. Luftrenseren virker ved å blåse ozon direkte ut i luften, og derfor skal du ikke oppholde deg i rommet mens maskinen kjører. Etterpå skal du lufte godt ut. Arbeidstilsynet har laget egne normer for bruk av ozongeneratorer. Les disse før generatoren brukes. Ozongeneratorer kan både kjøpes og leies.

Ozongenerator

Det skal ikke være mennesker eller dyr i rommet, når generatoren kjører.

    Akkurat nå leser andre ...