ventilasjon - inneklima

Vi pumper konstant og uten opphold damp ut i luften i hjemmene våre, både ved matlaging, dusjing, klesvask og rengjøring. Bare kroppen vår pumper ut flere liter vann i luften hvert døgn. All denne fukten kan ødelegge huset vårt og skade helsa vår, men det finnes heldigvis råd for det.

Så enkle ting som en vifte på badet, en ventil i soveromsvinduet og en spalte under døren, kan være nok til å fjerne de soppene som kan gi kostbare skader på huset og gjøre barna dine syke

Det viktigste rådet

Det viktigste rådet til å holde luften i huset tørr og god, er å skifte ut inneluften med luft utenfra. Det sikrer at du ikke får fuktproblemer, med mindre det kommer inn vann fra skader som utette rør, hull i taket eller dårlig isolering.

Det skyldes at luften utenfra normalt varmes opp straks den kommer inn i huset. Derfor kan den romme mer damp, og den kan oppta fukten fra alle aktivitetene våre.

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

Send luften ut av huset igjen

Det viktige er deretter å sende luften ut av huset igjen, før den mettes med damp og begynner å avsette dampen som kondens på de kaldeste flatene inne i huset.

Ikke fordi litt fukt gjør skade. Men får fukten lov til å sitte så lenge at mugg, sopp og råte kan få tak, så er helsa til både huset og beboerne i det i fare. I tillegg fjerner god ventilasjon usunne stoffer fra for eksempel stearinlyset og PC-en.

Last ned hele artikkelen, og les hvordan du:

 1. Lufter ut med to gode teknikker
 2. Monterer en friskluftventil i ytterveggen
 3. Får luften fra rom til rom
 4. Setter opp en vifte på badet
 5. Lager en avtrekkskanal gjennom loftet og taket

Her kommer fukten fra

Du unngår mange fuktproblemer ved å huske på hvor fukten kommer fra. Da kan du begrense mengden damp, lufte ut på de riktige tidspunktene og få øye på eventuelle skader tidlig.

INNENFRA:

 1. Dusjing, karbad og gulvvask
 2. Matlaging
 3. Klesvask og klestørking
 4. Fuktige ytterklær og våte sko
 5. Vår egen utpust og hud
 6. Potteplanter
 7. Husdyr

UTENFRA:

 1. Utette tak
 2. Snøføyk
 3. Overfylte takrenner og nedløpsrør
 4. Slagregn
 5. Utette fuger, glasslister, vannbrett
 6. Dårlig drenering rundt huset