Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 TIPS: Unngå dugg, råte og mugg

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

For mye fukt ødelegger husene våre og skader helsa, men det finnes heldigvis gode råd. Her viser vi hvordan du unngår fukt, mugg, råte og dugg i huset, med hjelp av noen enkle forholdsregler.

ventilasjon - inneklima

Intro

Vi pumper konstant og uten opphold damp ut i luften i hjemmene våre, både ved matlaging, dusjing, klesvask og rengjøring. Bare kroppen vår pumper ut flere liter vann i luften hvert døgn. All denne fukten kan ødelegge huset vårt og skade helsa vår, men det finnes heldigvis råd for det.

Så enkle ting som en vifte på badet, en ventil i soveromsvinduet og en spalte under døren, kan være nok til å fjerne de soppene som kan gi kostbare skader på huset og gjøre barna dine syke

Det viktigste rådet

Det viktigste rådet til å holde luften i huset tørr og god, er å skifte ut inneluften med luft utenfra. Det sikrer at du ikke får fuktproblemer, med mindre det kommer inn vann fra skader som utette rør, hull i taket eller dårlig isolering.

Det skyldes at luften utenfra normalt varmes opp straks den kommer inn i huset. Derfor kan den romme mer damp, og den kan oppta fukten fra alle aktivitetene våre.

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

Send luften ut av huset igjen

Det viktige er deretter å sende luften ut av huset igjen, før den mettes med damp og begynner å avsette dampen som kondens på de kaldeste flatene inne i huset.

Ikke fordi litt fukt gjør skade. Men får fukten lov til å sitte så lenge at mugg, sopp og råte kan få tak, så er helsa til både huset og beboerne i det i fare. I tillegg fjerner god ventilasjon usunne stoffer fra for eksempel stearinlyset og PC-en.

Her kommer fukten fra

Du unngår mange fuktproblemer ved å huske på hvor fukten kommer fra. Da kan du begrense mengden damp, lufte ut på de riktige tidspunktene og få øye på eventuelle skader tidlig.

Frisk luft uten varmetap

Et ventilasjonsanlegg vil holde luften frisk, tør tørr og varm med et minimum av varmetap, men ventilerer du riktig, klarer du både du deg fint med mye enklere midler.

Til å begynne med skal du få et viktig kan det råd, som lyder ulogisk: Lukk vinduet på badet. Særlig mens du dusjer.

God ventilasjon handler nemlig om å styre luften riktig vei gjennom huset. Åpner du vinduet på badet, kan vinden blåse fukten videre inn i huset, der den kan lage ugagn. Derfor skal du sikre frisk, tørr luft med en plan for hvor luften skal inn, og hvor den skal ut.

Luft ut med to gode teknikker

Du sikrer god ventilasjon og frisk, tørr luft i huset med to teknikker, som supplerer hverandre: Husets innebygde ventilasjon, som mer eller mindre automatisk skifter ut luften i huset gjennom hele døgnet, og med korte, effektive utluftinger, som du selv gjør noen ganger i løpet av dagen.

Innebygd ventilasjon sikrer at det hele tiden skiftes ut luft. Den får større fart når du starter ventilatoren på kjøkkenet, eller når det blir fuktig på badet. Finnes som alt fra enkle vifter, til store anlegg

Kort, effektiv ventilasjon sørger du selv for, ved å åpne helt opp for vinduer og dører noen få minutter flere ganger i løpet av døgnet. Skrur du ned varmen imens, koster det veldig lite i fyringsutgifter.

Veiledning

Friskluftventil i ytterveggen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Friskluftventilen gjennom ytterveggen er en god og effektiv vei inn i huset for frisk luft. Og den er mer enn bare det hullet som luften skal inn gjennom.

På innsiden har den et lokk som kan åpnes og lukkes. På utsiden er det en rist, som holder insekter og andre dyr ute.

Den danner en tett kanal, så inneluften ikke trenger ut i veggens konstruksjon, der den kan skape fuktproblemer.

1

Hullet gjennom veggen bores utenfra, med en kraftig, borhammer, hvis hullet skal være i en murvegg. Det siste stykket bores innenfra. Lag hullet med helling mot utsiden, slik at regnvann ikke renner inn i veggen.

2

Luftekanalen skal stikkes inn fra begge sider. Den ene delen skyves inn i den andre, slik at de lukker tett og ikke slipper ut luft fra kanalen og inn i veggen.

3

Røret med risten stikkes inn fra yttersiden, etter at du har lagt en tykk strimmel lim på baksiden av risten. Risten holder insekter og andre dyr ute.

4

På innsiden limes røret med ventilen fast. I denne modellen skal lokket til ventilen skrus fast midt på kanalen.

5

Nå kan du justere luften med ventilen. Husk at det bare kan trekkes ny, frisk luft inn i huset, ved at gammel luft samtidig blir trukket ut.

Ventiler i vindusrammen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

En rask måte å gi luften en vei inn i huset på, er med friskluftventiler i vinduer. De holder insekter ute, og kan lukkes etter behov.

1

I vindusrammen borer du en tett rekke hull med et 10-12 mm bor. Bor først med et mindre bor.

2

Hullene dekkes med en rist på yttersiden og en ventil inne, slik at du kan åpne og lukke som du vil.

Vifte i ytterveggen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det er typisk fra badet at vi trekker luften ut gjennom ytterveggen - eller på kjøkkenet, der luften trekkes ut gjennom fil-trene i ventilatoren, som fanger fett og andre partikler, før den havner utenfor veggen.

Da luften blåses ut, vil det være overtrykk i kanalen. Derfor er det viktig med en tett kanal, slik at fuktig inneluft ikke presses ut i konstruksjonen.

1

Hullet i veggen bores med en stor hullsag, hvis hullet skal være i en trevegg. Bor først gjennom med et langt, tynt bor, slik at du senere kan bore hullet fra begge sider.

2

På yttersiden lukkes avtrekks røret med en rist. Du kan velge en rist med klaffer, som kun åpner seg når det blåses luft ut fra kanalen.

3

På innsiden presser du viften inn over røret, og skrur den fast i veggen. Deretter må elektrikeren komme på besøk til deg for å koble strøm til viften.

Avtrekk gjennom taket

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det er mer komplisert å føre en avtrekkskanal opp gjennom taket enn gjennom en yttervegg, men avtrekket gjennom et tak har den fordelen at vinden forbi takhatten vil skape et svakt sug opp gjennom kanalen.

Selv om du ikke har en vifte i avtrekket, har du derfor hele tiden et svakt sug opp gjennom kanalen. Det er en god og klassisk måte å begrense fuktproble-mer i huset på.

En vifte skal kobles til strøm av en elektriker.

1

Lag åpning gjennom taket. Fjern taksteinene, og lag et hull på 20 x 20 cm gjennom undertaket med en bajonettsag.

2

Takhatten settes fast. Har du et fast undertak, som her, skrus nederste del av takhatten fast. Takbelegg, lekter og takstein settes på igjen, med riktige overlegg, og den ytterste takhatten settes fast.

3

Avtrekksrøret føres opp i takhatten. På et kaldt loft isoleres røret, så den fuktige avtrekksluften ikke kondenserer på innsiden.

4

Viften skrus fast i taket. Husk at du alltid skal ha en elektriker til å koble strøm til viften.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: 4 TIPS: Unngå dugg, råte og mugg
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake