SLIK: Flott, ny fasade

Det er hardt og møysomt arbeid å fjerne all gammel maling og all løs puss før du kan sette i gang å male. Men et godt forarbeid er forutsetningen for at du får et pent og holdbart resultat.

Ny, flott fasade: Slik får du et pent resultat

Malingen skaller av og pussen er løs. Flere steder er den falt av, slik at det er hull i overflaten.

Slik får du en ny, flott pussvegg

Uansett hvilken type murmaling du velger, er det viktig at underlaget er i orden før du maler. Alle løse deler skal fjernes, og hull og sprekker skal repareres, slik at du får en helt ren, jevn og tørr flate.

1. Fjern all løstsittende maling og puss. Det er viktig at du får renset veggen til bunns, så underlaget er i orden før du maler. Bruk for eksempel en høytrykksvasker og en sparkel. Er det hull eller sprekker, skal de repareres så flaten blir helt plan.

2. Sørg for å dekke ordentlig til, så du bare får maling på veggen. Masker med teip langs sokkelen og rundt vinduer og dører.

3. Gi veggen en omgang med grunning før du maler med toppmalingen. Grunningen forsterker overflaten og sikrer at toppmalingen hefter bedre til veggen.

4. Veggen males med toppmalingen, normalt i to strøk. Når du skal male en høy vegg som dette, er det en god idé med et skaft til rullen. Det gir deg god rekkevidde. Bruk en pensel langs kantene.

Ny, flott pussvegg: Slik får du et pent resultat

ETTER: Veggen ser helt ny ut etter rensing og ny maling.

Vil du lese mer om fasader? Her kan du lese mye mer om hvordan du reparerer og vedlikeholder husets fasade.

Maling til pussvegger

Det finnes flere typer maling til pussede og vannskurte murvegger. Felles for dem er at de er diffusjonsåpne, slik at de tillater veggen å “puste”. Det er nemlig viktig at fukt kan slippe ut, så den ikke stenges inne i veggen og gjør skade.

  • AKRYLMALING er en av de mest utbredte murmalingene. Den er holdbar, smussavvisende og helt vanntett. Den hefter både på nye og tidligere malte flater, og på både betong og puss.

  • OLJEEMULSJONSMALING er fin til problematiske overflater som for eksempel smitter av, har rester av kalk eller der tidligere maling er ukjent. Den gir et pent, matt utseende. Den kan ikke brukes på nypussede vegger med ren kalkmørtel.

  • SEMENTPULVERMALING kan kun brukes på fuktige murvegger og røres opp med vann rett før bruk. Den er best til mineralske underlag som betong og pussede/vannskurte vegger. Overflaten er vannavvisende og noe mottakelig overfor smuss, men kan vaskes.

  • SILIKATMALING kan kun brukes på ubehandlede, mineralske overflater, som mur, puss, betong og fibersement. Den minner om kalk, men uten å smitte av.

  • SILIKONMALING minner om silikatmaling, men er mer vann- og smussavvisende. Malingen kan brukes på de fleste underlag, også tidligere malte, bare de ikke smitter av.

Ny, flott pussvegg: Maling til pussvegger

Her bruker vi en silikonmaling. Den er meget diffusjonsåpen og kan brukes på de fleste underlag.

    Akkurat nå leser andre ...