Utvendig kledning - se mulighetene her!

Vil du endre husets utseende? Eller bygger du nytt? Da er en av vurderingene hvilken utvendig kledning du skal velge. Det finnes masser av muligheter.

Hvis du bygger nytt eller bytter ut den utvendige kledningen, skal du tenke på at det er husets ytre beskyttelseskappe det handler om. Utvendig kledning skal holde vann og snø unna husets konstruksjon.

Hvis du bare legger ny kledning utenpå den gamle, er kravene til kledningen kanskje ikke like høye. Men du skal likevel være forsiktig. Gjør du det feil, risikerer du å ødelegge luftingen under kledningen og stenge fukt inne i veggen.

Her gjennomgår vi noen av de mest brukte typene utvendig kledning.

Utvendig kledning av tre

Den klart mest brukte utvendige kledningen er kledning av tre, og du kan kle husveggen med mange forskjellige typer trekledning. Kledningen er veldig utsatt for vær og vind, så de aller fleste trekledninger skal beskyttes av enten maling, beis eller olje, men unntak finnes.

For eksempel lerk og sedertre kan stå ubehandlet, men materialene blir gråaktige i løpet av forholdsvis kort tid. Det samme gjelder malmfuru, som også kan bli vakkert solsvidd på sørvegger hvis veggen står ubehandlet.

LES OGSÅ: Kledningsbord – se hvilken type du skal velge!

Utvendig kledning av tre

Sedertre kan stå ubehandlet og bli grått med tiden. Hvis det oljes, bevares den mørke gløden.

Liggende utvendig kledning

Liggende bord er en klassisk utvendig kledning. Enten satt sammen med fjær og not, i falser eller helt enkelt med overlappende bord.

Skal du kle en vegg med liggende bord, skal du ha loddrette spikerslag på baksiden, med nok rom til at luften kan sirkulere fritt. Da skaper du lufting som ventilerer vekk eventuell fukt bak kledningen.

Liggende utvendig kledning

Liggende kledning settes fast på loddrette spikerslag.

Stående utvendig kledning

Hvis du foretrekker stående kledning, skal spikerslagene ligge vannrett. Hvis det er snakk om en isolert vegg, skal du også her huske at det skal være et mellomrom mellom kledningen og veggen bak, slik at luften kan sirkulere.

LES OGSÅ: Slik lager du lektekledning

Utvendig kledning av fibersement

Vil du ha en tilnærmet vedlikeholdsfri utvendig kledning, er bord av fibersement et godt valg.

Mange fibersementbord er veldig like kledningsbord av tre, men de kan holde i mange år med minimalt vedlikehold. Det eneste som kreves, er kanskje en vask for å fjerne alger med noen års mellomrom.

Fibersement er en dyrere løsning enn tre som utvendig kledning. I hvert fall i utgangspunktet. Men over noen år, er merinvesteringen kanskje spart inn i form av redusert vedlikehold. Uansett sparer du helt sikkert tid på vedlikehold.

LES MER: Fibersement: Bord som ALDRI råtner

Utvendig kledning av fibersement

Hardieplank er ett eksempel på fibersementbord som krever minimalt med vedlikehold.

Utvendig kledning av metallplater

Et annet vedlikeholdsvennlig materiale du kan bruke til utvendig kledning, er profilerte metallplater. Det kan kanskje virke litt industriaktig, men det ferdige resultatet kan faktisk bli ganske elegant. Monteringen er like enkel som med fibersement.

Les mer om: Enkel kledning med stålplater

Utvendig kledning av metallplater

Profilerte metallplater monteres her på stående spikerslag.

    Akkurat nå leser andre ...