Så lett monterer du en loftsstige

I mange eldre hus kan du bare komme opp på loftet via ei luke. Hvordan du kommer opp, er ditt problem! Men du kan montere ei ny luke med ei sikker trapp.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2000 kroner

Intro

Et hus har best av å ha et rent og ryddig loft fritt for halvfulle flytteesker og gamle langrennsski. Da fungerer loftet best, og du minsker risikoen for fuktskader og råte. Men du trenger fortsatt lett adgang til loftet slik at du for eksempel kan kontrollere om taket og en eventuell ekspansjonstank er tett. Å montere ei ny loftstrapp er heldigvis gjør det selv-arbeid, og du kan få luke og trapp for 2000 kroner og oppover. Men tenk deg godt om før du begynner å sage. Sjekk om du kan gå oppover trappa uten å slå hodet i taket og at trappa kan trekkes ned/slås ut uten å komme borti noe i rommet under.

Veiledning

01
Mål opp 2 Trinn

Er du så heldig å ha ei loftsluke allerede, er det naturlig å montere den nye trappa på samme sted. Du må være oppmerksom på avstanden mellom bjelkene på loftet. Det er en stor fordel hvis den nye loftstrappa kan monteres mellom bjelkene slik at du slipper å gjøre inngrep i loftskonstruksjonen. Du skal også passe på at trappa du bestiller, har de riktige ytre mål - og naturligvis at den rekker ned til gulvet. Det er nemlig nødvendig for at trappa skal bli stabil. Her lager vi ei ramme av solid konstruksjonsvirke (rekker) som festes mellom takbjelkene. I denne ramma monterer vi den nye trappa.

1

Sjekk bruksanvisningen. Loftstrappa er innkjøpt. Det er en type som ofte blir brukt i moderne hus, men det er ikke til hinder for at vi monterer trappa i vårt gamle hus. Les monteringsveiledningen!

2

I veiledningen finner du målene, eller du må måle selv. Deretter overføres målene til himlinga. Sjekk at trappa kan åpnes og lukkes uten å komme borti noe - og at det er fri bane når trappa brettes ut.

02
Sag ut 5 Trinn

1

Sjekk at det ikke er elektriske kabler eller noe annet i veien. Pass på at du monterer luka mellom to tak bjelker. Er det umulig, må du sørge for at de blir forsterket. Fjern isolasjonen fra det stedet der du skal sage.

2

Fjern de gamle listene fra himlinga. Pass på at det ikke sitter spiker eller skruer i veien når du skal sage ut til den nye loftsluka.

3

Merk av målene på loftsluka - pluss noen millimeter. I vårt tilfelle plasseres den nye loftsluka midt i det gamle hulet. Da slipper vi å sette opp nye plater i taket.

4

Sag ut etter markeringen med ei håndsag eller ei stikksag. Sag forsiktig slik at treet ikke fliser seg mer enn høyst nødvendig. Kan du sage ovenfra, får du det peneste resultatet.

5

Ta vekk alle løse bord - og hullet er klart til den neste etappen i prosjektet. Vi skal lage ei ramme som passer inn mellom takbjelkene.

03
Lag ramma 3 Trinn

1

Mål loftsluka og avstanden mellom takbjelkene. Sag til ramma som skal sitte rundt luka. Er loftet fylt med løs isolasjon, må du også lage ei ramme av for eksempel kryssfinér slik at isolasjonen hindres i å drysse ned.

2

Pass på at ramma blir akkurat passe stor til luka. Er du i tvil, så ta opp luka, og prøv den før du slår i alle spikrene. Ramma klosses opp mellom takbjelkene og festes med kraftige spiker.

3

Ramma er på plass, og målene er kontrollerte slik at vi kan være sikre på at loftsluka passer.

04
Montér kledningen 2 Trinn

Denne loftsluka leveres med ei gipsplate kledd med laminat. Luka skal kles med takplater - ei tynn mdf-plate med utfreste spor. Vi begynner med å legge på lim.

1

Montér de ferdig tilpassede takplatene på loftsluka. Det er enkelt og lett i forhold til å bruke bord.

2

Legg to lekter oppå platene, og spenn sammen konstruksjonen med et par tvinger. Her må du sikkert justere litt før alt glir pent på plass.

05
Luka monteres 6 Trinn

1

Skru fast to solide lekter på tvers av hullet. Da kan du arbeide med loftsluka ovenfra, og du slipper å måtte ha noen til å holde luka nedenfra. Bor opp til skruene slik at du ikke ødelegger takplatene.

2

Nå skal loftsluka justeres til den ligger på riktige plass. Det burde ikke være så vrient fordi ramma er nøyaktig tilpasset.

3

Nå kommer sporene i platene slik at de passer med taket ellers - noe som har vært planen hele tiden. Dessuten kan du trygt arbeide med luka uten at du risikerer at den faller ned. Det sørger lektene for.

4

Skru fast loftsluka til ramma med 6-8 skruer. Skruene følger ikke nødvendigvis med i esken - så husk å kjøpe dem. Her bruker vi treskruer i størrelsen 6 x 70 mm.

5

Pass på at du kontrollerer diagonal målet før du skrur i den siste skruen - slik som når du monterer et vindu eller ei dør. Stemmer de to diagonalmålene, sitter luka som den skal.

6

Det er lite praktisk å være alene hjemme når du setter inn loftsluka. For nå skal lektene fjernes slik at du kan komme ned fra loftet. Så sørg for å ha en hjelper i etasjen under!

06
Stigen justeres 4 Trinn

1

Sett selve stigen fast på luka. På vår modell krever det bare fire skruer, men det kan være forskjell fra trapp til trapp, så sjekk monteringsbeskrivelsen.

2

Slå ut stigen. Med ei lekt kan du finne vinkelen som stigen møter gulvet med. Sag den av i riktig vinkel. Ta lekta, og merk av hvor lang den siste delen av stigen skal være for at den skal nå ned til gulvet.

3

Legg stigen på en krakk eller lignende, og kapp stigen etter de markeringene du akkurat har laget. Stigen kan altså tilpasses ulike høyder.

4

Etter en nøyaktig oppmåling og kapping ser stigen slik ut. Alle stedene der stigen kan brettes, skal den være helt brettet ut - det gir best holdbarhet, og du risikerer ikke å få noe i klemme når du bruker den.

07
Listene avslutter 3 Trinn

1

For å skjule sprekkene bruker vi 95 mm brede lister. Det er bedre enn å skifte noen deler av takplatene. Mål og sag alle listene i 45 graders vinkel. Listene monteres med dykkertspiker.

2

Nå står det bare igjen å fuge og male. Skal det være riktig fint, passer du på at plata på luka sitter helt riktig i forhold til de andre platene slik at sporene går i samme linje.

3

Loftstrappa testes og kontrolleres en siste gang. Nå er det betydelig lettere å komme opp på loftet.

Materialer

 • Loftstrapp (kan ser ut som stige), flere ulike modeller på markedet
 • Konstruksjonsvirke i en dimensjon som passer til bjelkelaget.
 • Takplater
 • Lister rundt luka

Dessuten:

 • Monteringslim
 • Treskruer: 6 x 70 mm
 • Spiker: 3,4 x 95 mm, galvaniserte

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Fra 2000 kroner og oppover

Vanskelighetsgrad

Slipper du å lage utveksling i sperrene/takstol konstruksjonen, er ikke jobben så vanskelig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Innvendig trapp