Innvendig trapp

En innvendig trapp blir brukt flittig, og skal være både trygg å gå i og pen å se på. Her finner du både byggeveiledninger til å bygge en ny trapp og veiledninger til renovering, hvis du vil fornye en gammel, slitt trapp.

    Innendørs trapper

    Uansett om du skal bygge en ny innvendig trapp eller renovere eller reparere en gammel trapp, kan du gjøre det for en billig penge selv.

    Det er mange penger å spare hvis du lager din egen trapp, fremfor å kjøpe et trappe-byggesett.

    Hvis du velger å kjøpe et byggesett, kan du raskt ende opp med å bruke mye penger. Et byggesett havner raskt opp i en pris på over 25.000 kroner. Da er det mye billigere å lage en trapp selv.

    Her kan du se en byggeveiledning til hvordan du raskt og billig kan bygge en innvendig trapp selv: Så enkelt bygger du en trapp

    Det er dog noen viktige ting å være oppmerksom på når du vil bygge din egen trapp innendørs.

    Husk å bruke en trappeberegner

    Før du begynner å bygge, er det viktig at du har gjort noen beregninger. Hvis trappen din skal være behagelig å gå i, skal den nemlig ha en trinnhøyde etter bestemte regler.

    Beregningene kan du gjøre ganske enkelt ut fra en trappeformel. Med trappeformelen beregnes trinnhøyden slik at trappen kommer til å føles naturlig og behagelig å gå i.

    I denne artikkelen kan du lese mer om perfekt trinnhøyde på trappen: Hvor bratt skal trappen være?

    Beregningen avhenger selvsagt av hvor mye plass du har til en trapp i rommet. Hvis du følger anbefalingene, kan det likevel ikke gå helt galt.

    Sikkerhet foran alt

    Det er viktig at sikkerheten er i orden når din innendørs trapp står ferdig.

    Du bør derfor ha gjort deg noen tanker om rekkverk til trappen, og om du eventuelt skal avslutte et repos ved trappen med et solid rekkverk.

    Puss opp en innendørs trapp

    Kanskje har du allerede en trapp innendørs som fungerer fint, men som kunne hatt behov for å bli frisket opp.

    En innvendig trapp blir helt sikkert brukt flittig, og den kan derfor raskt bli veldig slitt på trinnene. Det synes særlig hvis trappen er av tre.

    Du kan derfor med fordel starte renoveringen av en trapp med å slipe den. Du kan for eksempel slipe trappen med en vinkelsliper.

    Få mange flere gode tips til å slipe trappen her: Slip trappen i toppform igjen

    Når du er ferdig med å slipe, bør du etterbehandle trappen med enten lakk til trappetrinn eller maling beregnet til en trapp. Da vil trappen holde seg pen i mange år.

    Det viktigste når du vil male en trapp, er tålmodighet. Du skal nemlig starte med å grunne, før du gir deg i kast med selve trappemalingen.

    Nye trappetrinn – og trappen blir så god som ny

    Hvis du ikke vil lage en helt ny trapp fra bunnen av, kan du også friske opp en innendørs trapp med nye trappetrinn i stedet.

    Her kan du se en byggeveiledning til hvordan du kler en trapp med nye trappetrinn: Nye trappetrinn i tre

    Hvis en trapp knirker

    Det finnes vel nesten ikke noe mer irriterende enn knirkende trapper. Heldigvis kan du enkelt fikse det selv.

    Når en trapp knirker, skyldes det at trappetrinnene setter seg på grunn av slitasje.

    Skal du reparere en knirkende trapp, kan du følge denne veiledningen, trinn for trinn: Slik gjør du når trappen knirker

    Knirkingen er klart enklest å fikse hvis du har en åpen trapp, men det kan også la seg gjøre med en lukket.

    En lukket trapp ser flott ut, og den er også tryggere for barn å ferdes i. Du kan lett lukke åpne trappetrinn selv. Se hvordan her: Monter stusstrinn

    Innendørs trapper i forskjellige materialer

    Du kan lage en trapp i mange forskjellige materialer. En innvendig trapp skal selvfølgelig være praktisk, men den kan også gjerne være pen å se på. Da spiller materialvalget selvsagt en rolle.

    • Trapper innendørs av tre
      Det mest vanlige er å lage en innvendig trapp i tre. Som materiale er tre et opplagt valg når du bygger innendørs trapper. Det er forholdsvis billig å bygge med tre, og du vil enkelt kunne vedlikeholde en tretrapp.

    • Murtrapp innendørs
      Selv om det oftest ses utendørs, er det også et alternativ med en murtrapp innendørs. Det gir et rått og urbant utseende, og kan bidra til å piffe opp boligen.

    • Støpt trapp innendørs
      Betongtrapper innendørs er slitesterke og ser smarte ut. Du kan støpe en betongtrapp innendørs selv ved for eksempel å belegge den med mikrosement.

    • Trapper innendørs av stål
      Hvis du gjerne vil ha en innendørs trapp som ikke krever vedlikehold, som i tillegg er lett å rengjøre, kan en ståltrapp være en mulighet. Du kan også kombinere stål med for eksempel en støpt trapp innendørs ved å montere et rekkverk i stål.

    Lag en sikker hemsestige

    Kanskje har du behov for en mindre trapp. Hvis du for eksempel har en hems, vil det være for voldsomt med en vanlig trapp. Da kan du bygge en hemsestige i stedet.

    Det krever verken store håndverkerevner eller en masse materialer å bygge en stige til en hems, og du kan bygge din egen hemsestige både raskt og enkelt.

    Se byggeveiledningen til hvordan du bygger en hemsestige her: Hvordan lager jeg en sikker stige til hemsen?

    Side 1 / 2