Sett nye balustrer i gelenderet

Det mangler to loddrette pinner i gelenderet på trappa – og selv om de andre balustrene er vakkert dreid, er det ingen grunn til å fortvile. Tegn opp konturene på et bord, så kan en tredreier raskt dreie to nye balustrer som du lett setter på plass.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
600 kroner

Intro

Når det mangler en av de loddrette pinnene i det gamle gelenderet – balustrer som de kalles – er det sjelden du kan gå til byggevaremarkedet og kjøpe en maken. Men du kan likevel restaurere trappa med en kopi av de bevarte balustrene og gjøre den sikker. Arbeidet med å dreie nye balustrer kan du overlate til en tredreier, og hvis du gir ham en av de gamle som mal eller et foto og en tegning, klarer han det hjemme på verkstedet sitt. Å sette en nye baluster på plass er enkelt – når du kjenner trikset med å bore hullet øverst dypere enn hullet nede slik at du ikke må løfte håndlista for å få balusteren klemt inn i åpningen.

PROBLEM:
To balustrer er forsvunnet – og husets tidligere eier har bare sparklet hullene i trappevangen og malt dem.

LØSNING:
To nye balustrer dreies av en tredreier ut fra tegningen din. Du fester dem i håndlista og vangen – og så er trappa sikker igjen.

Tidsforbruk

To ganger en halv time.

Pris

Cirka 600 kroner for de to balustrene her - pluss maling.

Vanskelighetsgrad

Så lenge du overlater dreiearbeidet til andre, er det en svært enkel operasjon.

Veiledning

01
Skift en baluster 5 Trinn

1

Malen til tredreieren tegnes best med en blyant der stiften kan trykkes langt ut. Konturene tegnes opp på et bord som spennes fast på en av de gamle balustrene. Tegningen gir du til tredreieren, helst med mål og gjerne med foto.

2

Merk opp på trappevangen og håndlista hvor balustrene skal plasseres. I dette tilfellet var det lett fordi vi svakt kunne se sporene av de gamle som var sparklet ut. Merk av stedene med en syl der det skal bores.

3

Hullet i håndlista bores dypt - gjerne 4-5 cm, bare du ikke risikerer at boret går gjennom på oversiden av lista. Meningen er at balusteren skal kunne skyves opp i håndlista og deretter trekkes ned i vangen uten å miste festet oppe.

Bor 4 cm opp i håndlista - pass på at du ikke borer helt igjennom. Bor eventuelt først vinkelrett for å få begynt.

4

Hullet i trappevangen bores kort, cirka det halve av det balusteren er for lang til åpningen. På den måten oppnår du at balusteren vil komme til å sitte like dypt i hullene både oppe og nede.

Bor cirka 2 cm ned i vangen.

5

Sett balusteren på plass - først bare på prøve. Kan du skyve den opp i lista og deretter få den ned i vangen, er den klar - ellers kapper du av litt i begge ender. Sett den så på plass med lim i begge hullene. Til slutt grunnes, slipes og males to ganger.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp