Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik gjør du når trappa knirker

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Knirk, knirk, knirk. På et tidspunkt blir det bare for mye å høre på når ei trapp fortsetter å knirke. Du kan selvsagt hoppe over trinnene som knirker når du skal opp eller ned – men du kan også løse problemet en gang for alle og stoppe knirkingen. Uansett om trappa er åpen eller lukket, er det en løsning på problemet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
50 kroner
Slik gjør du når trappa knirker

Intro

Derfor knirker trinnene ...

Når ei trapp er ny, gir den sjelden lyd fra seg. Men tre er et levende materiale - også når det er felt og skåret til bord. Det beveger seg i hvert fall. Det utvider seg i varmen, og trekker seg sammen i kulda. Og når husets beboere i årevis har løpt opp og nedover trinnene, setter trinnene seg. Og da begynner knirkingen. Oftest fordi trinnene og vangene gnis mot hverandre.

Det er derfor først og fremst i den sammenføyningen du skal reparere. Det er lettest på ei åpen trapp, men med litt dyktighet kan du også løse problemet på ei lukket trapp.

Veiledning

åpen trapp

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Slå inn en kile mellom trinnet og vangen. Smør kilen med litt lim, og slå den inn med en kloss. Er det ikke plass til en kile, må du gå til trinn 3.

En treklubbe skåner trinnet over.

2

Fjern den overskytende delen av kilen med et hoggjern når limet har tørket. Sett kiler der det er mulig over hele enden av trinnet.

3

En nødløsning. Ei høvlet list av 28 x 28 mm furu kan skrus stramt i overgangen mellom trinnet og vangen. For at det skal se pent ut, er kiler et langt bedre valg, der det er plass til dem.

Lukket trapp

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Ei lukket trapp er mer problematisk enn ei åpen fordi den er mindre tilgjengelig. Her må du angripe trappa fra den synlige siden. Den mest naturlige metoden viser vi her. Den går ut på å fylle pu-lim inn mellom trinnet og vangen.

I noen tilfeller kan det brukes kiler som vist på den åpne trappa, men fra oversiden av trinnet. Knirkelyder fra ei lukket trapp kan også komme fra sammenføyningene mellom inntrinnet og opptrinnet, men prøv først mellom trinnet og vangen. Hjelper det ikke, kan det være nødvendig å sette tre skruer loddrett ned gjennom framkanten av trinnet.

1

Bor et hull gjennom trinnet og ut i hulrommet mellom trinnet og vangen. Bor tre skrå hull gjennom trinnet slik at boret når helt ut mellom vangen og enden av trinnet. Et 3-4 mm bor er passe stort.

2

Fukt treet før du limer gjennom hullene med vann i ei injeksjonssprøyte. Med lim i sprøyta fyller du så mye du kan i alle hullene. Limet kan eventuelt fortynnes med litt vann.

Når limet er herdet, fjerner du det overskytende med et hoggjern.

Tidsforbruk

10-30 minutter per trinn

Pris

Noen få kroner

Vanskelighetsgrad

Reparasjonen er relativt enkel, men lettest på ei åpen trapp.

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake