Slip trappa i toppform igjen

Trappa er et trafi kkert sted i boligen, og den blir lett mindre pen. Gammel, mørk lakk og slitasje på trinnene er ikke noe vakkert syn. Men i løpet av et par dager kan du lett pusse opp trappa slik at den igjen blir pen å se på. Du kan eventuelt leie noen av maskinene – da blir prosjektet enklere å gjennomføre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Slipeoljen sikrer at lakken ikke setter seg fast i slibepapiret.

Briller og støvmaske beskytter deg når du sliper trinnene. De små støvpartiklene kan være svært sjenerende for luftveiene og øynene.

Vinkelsliperen med stålbørste tar det øverste laget med lakk der kantsliperen ikke når inn. Det er vikigt at du bruker vinkelsliperen før du sliper med deltasliperen. Ellers brenner lakken seg fast.

Deltasliperen (hjørnesliperen) har en trekantet slipesåle som gjør den spesielt velegnet til å slipe hjørner og kanter med.

Eksentersliperen gir trappa ei glatt overflate. bru den til å fjerne lakke på fram kanten av trinnene.

Kantsliperen fungerer som ei grov fil. Du sparer både tid og penger ved å leie en slik maskine da den raskt tar det øverste laget med lakk. Du unngår du å måtte skifte slipepapir i tide og udtide på de andre slipemaskinene. Den kan leies i et utleiebyrå og i noen byggevarehus fir et rimelig beløp.

Tidsforbruk

Cirka en dag pluss et par dagers tørketid til gulvlakken

Pris

Cirka 2000 kroner inklusive leie av maskiner

Vanskelighetsgrad

Lett til middels. Kantsliperen kan være litt vanskelig å holde kontroll med.

Veiledning

01
Slip trappa 6 Trinn

1

Smør trappa godt inn med slipe-olje, og la den sitte som beskrevet på pakningen før du går i gang med å slipe. Det er ikke helt nødvendig å bruke olje, men den hindrer at slipepapiret tettes, og er derfor en god investering.

2

Slip trinnene med en kantsliper. Den kan leies i utleiebyråer og i noen byggevarehus, men alternativt kan du bruke vinkelsliperen - men resultatet blir da ikke på langt nær så pent. Bruk alltid støvmaske når du sliper.

Bruk en vinkelsliper med stålbørste til å slipe hjørner og kanter med de stedene der kantsliperen ikke når inn.

3

Slip helt inn i hjørnene og langs kantene med deltasliperen. Begynn med grovt slipepapir som for eksempel korn 40. Ei malingsskrape kan også gjøre jobben hvis du ikke har en deltasliper i verktøykassa.

4

Slip framkantene med eksenter-sliperen. Begynn med grovt slipepapir som for eksempel korn 60, og slip etter med finere korn. Avslutt med å slipe alle flatene med korn 180.

Eksentersliperen er også god til å etterpusse flatene med.

5

Skrap det siste stykke mot opptrinnet med ei malingsskrape. Sjekk at all lakken er fjernet fra trinnene.

6

Lakkér trappa flere ganger med vannbasert gulvlakk. Bruk eventuelt først en hvitpigmentert lakk for at trinnene skal bli lysere. Deretter tre strøk klar gulvlakk. Da blir trappa ekstra slitesterk.

Video

VERKTØY: Slik bruker du deltasliperen

I denne videoen lærer du alt om deltasliperens oppgaver og funksjoner. Sliperens spisse snute kan komme til i hjørner og kroker, der andre slipemaskiner gir opp. Du kan også fint bruke den til kanter og litt større vannrette flater.

VERKTØY: Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp