Bygg en utetrapp selv

Du kan enkelt og raskt bygge en liten gjør det selv-trapp i tre, om du mangler noen trinn ned til terrassen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
400 kroner

Intro

En liten trapp ned fra huset til terrassen kan fort koste deg flere tusen kroner. Du kan spare litt ved å kjøpe trappen som byggesett – men det kan være vanskelig å få trappetrinnene til å passe perfekt på begge sider.

Unngå disse problemene og spar penger ved å bygge utetrappen selv.

For 500 kroner kan du bygge en flott gjør det selv-trapp i tre. Det tar kun noen få timer, og trappen kan settes sammen hjemme i verkstedet.

Begynn med en tegning

En enkel utetrapp består av få elementer: trinn, vanger (de to sidene) og lekter som holder trinnene.

Forberedelsen er viktig. Du må være nøye når du tegner gjør det selv-trappen på papiret. Til gjengjeld er resten av jobben enkel.

Lag tegningen din i størrelsesforholdet 1:1. Du må bruke en stor, plan flate, for eksempel et bord, og en del papir som du taper sammen. Så skal du tegne trappens helling, plassering og størrelsen på trinnene, og bruke tegningen til å sage etter.

Når trappen er ferdig bygget, skal den fastmonteres. Bunnen av trappen kan du la hvile på et par betongsteiner.

Slik bygger en utetrapp selv

I artikkelen “Enkel trapp for 400 kroner” får du hele oppskriften på en gjør det-trapp av tre. Du kan se hvilke materialer du skal bruke og hvordan du unngår stygge vinkelbeslag i veggen når du setter opp trappen.

Du lærer også å bruke trappeformelen, som sikrer riktig avstand mellom hvert trinn. Rett avstand mellom trinnene gjør utetrappen mer behagelig å gå på.

LES OGSÅ: Så enkelt bygger du selv en trapp

Veiledning

01
Før du bygger 5 Trinn

Forberedelsen er viktig. Her lager vi en tegning i størrelsen 1:1, som vi bruker til å kappe materialene etter, og til å plassere trinnene etter. Du skal bruke en stor plan flate, for eksempel et bord eller en kryssfinérplate, i tillegg til en masse papir som du teiper sammen.

Selve beregningen består av at du tegner opp hellingen på trappen, sammen med nøyaktig plassering og størrelse på trinn og trappesider (vanger). Når du overfører mål og vinkler til vangene, er det enkelt å kappe til delene, slik at de passer og er like i begge sider.

1

Start med ett stort papirark, eller flere mindre som teipes sammen. Legg arket på en plate som er stor nok. Den skal være plan, og tåle at du skjærer ned i den.

2

Tegn opp veggen og bunnen på papiret. Her skal toppen være 80 cm over bakken. Lag 20 cm opptrinn. Det passer godt her. Oppmerkingen er enkel hvis du har en hovedlinjal.

3

Tegn opp trappetrinnene. Hvert trinn lages av tre bord på 48 x 98 mm med 3 mm avstand (i alt 30 cm). Tegn inn øverste trinn mot veggen, det neste trinnet 25 cm ut og det nederste 50 cm fra veggen.

4

Strek opp trappesidene (vangene). Vangene måler 30 cm, fordi de er laget på samme måte som trinnene. Hold 2 cm avstand til forkant av trinnene. Det har ingen praktisk betydning, men ser pent ut.

5

Skjær ut tegningen. For å kunne overføre tegningen til trappen, skal du skjære den ut. Skjær etter en lang linjal eller et rett bord, slik at tegningen kan bli lagt på vangene før du kapper dem til.

02
Trinn og vanger 5 Trinn

Både trinn og vanger lages av tre bjelker. De har en innbyrdes avstand på 3 mm, som sikres av skiver som er 3 mm tykke. Sprekkene gjør at det ikke samler seg vann mellom bordene.

De holdes sammen av 6 x 150 mm rustfrie skruer (Climate), som skrus inn fra baksiden av trinnene og fra undersiden av vangene. Tre skruer i hvert bord. Avstanden sikres av 8 mm skiver, som skruene går gjennom (skivene skal sitte løst, fordi de bare skal sikre avstand).

Forskyv skruene så de ikke treffer hverandre når du setter sammen delene.

1

Skru sammen trinnene. De lange skruene går gjennom ett bord, og halvveis inn i det neste. Merk deg avstandsskiven som sitter på skruene.

2

Vangene settes sammen på samme måte som trinnene. Forskyv skruene så de ikke treffer hverandre, og sørg for å plassere dem så langt inn at du ikke kommer til å sage i dem senere.

3

Legg tegningen på vangen, slik at den flukter nøyaktig i sidene. Deretter streker du opp hvor og i hvilken vinkel du skal sage av topp og bunn. Overfør oppstrekingen til den andre vangen.

4

Merk opp trinnenes plassering på vangene. Det gjør du enkelt ved hjelp av små spiker som du slår i hjørnene av undersiden på trinnene. Fjern papiret forsiktig, og gjenta på den andre vangen. Husk å snu papiret.

5

Sag av topp og bunn på vangene. Toppen skal hvile mot veggen, mens bunnen skal hvile på bakken. Skjær evt. av forsiden ved bunnen, slik at den blir loddrett. Da slipper du å snuble i den.

03
Sammensetting 2 Trinn

Før du kan sette sammen vanger og trinn, skal du skru kraftige lekter på vangene,

slik at trinnene får noe å ligge på. Du kan enten kjøpe 48 x 48 mm trykkimpregnerte lekter, eller du kan lage dem selv av 48 x 98 mm bjelker, som du deler på langs.

Når lektene sitter der de skal, skrur du fast trinnene etter oppstrekingen på vangene. Deretter er du klar til å bære ut trappen for å sette den fast.

1

Skru lekter på vangene. Trappetrinnene skal hvile på tykke lekter, som du eventuelt lager selv. Kapp lektene 45° foran, før du skrur dem fast på vangene.

2

Skru fast trinnene nedenfra med 5 x 80 mm skruer. Først skal du forbore med et 5 mm bor. Ellers risikerer du at lektene sprekker når du skrur i dem.

04
Montering 2 Trinn

I stedet for å sette fast trappen til veggen med stygge vinkelbeslag, kan du skru den fast med såkalte karmplugger, og forsterke opphenget med en klebemasse, for eksempel Sikaflex 11FC.

Bunnen av trappen hviler på betongheller. I stedet for å legge ut asfaltpapp for å bremse oppstigende fukt, kan du også bruke Sikaflex-massen til dette. Den både kleber og holder fukten unna.

1

Bunnen av vangene hviler på betongheller, som står i 10 cm sand. Smør klebemasse (Sikaflex) på den siden av vangene som vender ned, før du plasserer trappen på hellene.

2

Bor hull i vanger og vegg til karmpluggene, en i hver side. Legg en stripe Sikaflex eller annen klebemasse på vangen, før du skrur den fast med karmpluggene.

Materialer

48 x 98 mm trykkimpregnerte bjelker:
• 9 trinn, à 120 cm
• 6 vanger, à 120 cm

48 x 48 mm trykkimpregnerte lekter (evt. 48 x 98 mm delt på langs):
• 6 lekter à 30 cm

Dessuten:
30 stk. 6 x 150 mm rustfrie skruer
• 5 x 80 mm rustfrie skruer
• 8 mm rustfrie avstandsskiver
• 2 karmplugger à 10 x 135 mm
• Sikaflex 11FC
• 2 betongheller

Tidsforbruk

En dags tid.

Pris

Fra 400 kroner - og oppover.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye når du tegner opp trappen på papir. Resten av jobben er enkel.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...