Intro
De gode trinns enkle regler
Den klassiske matematiske formelen for trapper tar utgangspunkt i et skritt på flat bakke på 63 cm. Formelen lyder 1 x inntrinn + 2 x opptrinn = 63 cm.
Inntrinnet er det vannrette stykket fra trinn til trinn, opptrinn er høyden på trinnet. Er opptrinnet 0, vil formlen altså si at inntrinnet er 63 cm, og en loddrett trapp stiger 31,5 cm for hvert trinn.
Dette viser at formelen alene ikke er nok. En god trapp overholder en rekke andre regler. Du har også som regel et par gode løsninger å velge mellom.
Veiledning
01
Vangene
4
Trinn
Vangene settes opp av trykkimpregnert furu på 50 x 150 mm. Disse er kjøpt 240 cm lange. Vi kutter dem litt underveis.
Hvis ikke du også har en 140 cm høy terrasse, blir målene naturligvis noe annerledes i ditt tilfelle.
Oppmålingen på den første vangen skjer etter trappeformelen. Blant formelens forslag har vi valgt et intrinn på 23 cm og et opptrinn på 20 cm.
Som du ser på tegningen i begynnelsen av artikkelen, skjærer vi kun halvdelen av dette trinnet ut av vangen. Deretter snur vi den avskårne trekanten, og setter den fast med lim og skruer på vangens overside, slik at vi ender opp med et trinn med full størrelse.
Trekantene skjæres ut på den første vangen med en stikksag. Trekantene snus, og settes fast med vangens overkant med PU-lim og en lang skrue, slik at den vanntette flaten går i ett. Med første vange som mal lager du de neste vangene.
Vangene slipes når limet er tørt. Små utspring i overflaten fjernes, og flatene gjøres penere, alt etter hvor fin finish du ønsker på vangene.
Vangene settes fast til terrassens bjelkelag med bjelkesko, slik at det øverste trinnet går vannrett med terrassen. Avstanden mellom vangene er cirka 60 cm. I stedet for bjelkesko kan du bruke vinkelbeslag parvis, med ett på hver side.
02
Trinn med plugger
4
Trinn
De sju trinnene består hver av to bredder, som settes fast med to skruer i tre vanger. Det betyr 84 skruer, så selv om du ”bare” skal lage en kort trapp, lønner det seg å lage et system i arbeidet.
I det mørke treet setter vi plugger over skruene. Det har dels et estetisk formål, som dette treet fortjener! Samtidig har det også et praktisk formål. Skruen skaper nemlig en liten fordypning, der det ofte kan samle seg vann og rusk. Pluggene hindrer dette.
Fra arbeidet med terrassen har vi verktøyet klart: En elektrisk listesag, en boremal til å styre hullene på rett plass og en hjemmelaget dybdestopper til treboret som borer ut til pluggene.
Vi skjærer pluggen ut av en rundstokk i teak, slik at det vil stå dekorativt til det mørke treet. Det er ikke helt optimalt, men teak suger til seg så lite vann at vi sparer både den tiden og de pengene det vil koste å bore dem ut av en teakplanke.
Skruehullene forbores ved hjelp av en boremal, en bred variant der vi har målt presist opp og boret to hull gjennom og ned i alle bordene. Hullene styres inn på linje av en styresnor.
Hullet til trepluggen borer vi med et 16 mm trebor, som er stukket gjennom en uthult rundstokk som fungerer som dybdestopp. Boret stikker 10 mm utenfor enden av rundstokken. Skruene må ha noe tre å få feste i.
Materialer
50 x 150 mm trykkimpregnert furu:
- 3 vanger à 240 cm
25 x 145 mm terrassebord, (vi har brukt bankirai):
- 14 trinnbredder à 150 cm
Dessuten:
- 3 bjelkesko, 50 x 91 mm
- Rustfrie sponskruer, 4,5 x 60 mm
- Rustfrie 50 x 100 mm beslagskruer
- 84 plugger av teak (evt. skåret av en rundstokk)
- Treolje
- PU-lim
Tidsforbruk
1-2 dager
Pris
En drøy tusenlapp for hele trappen med sju trinn i trykkimpregnert furu. Med bankirai cirka 3000 kroner.
Vanskelighetsgrad
I den enkleste utgaven er trappen enkel å bygge, men du kan selv øke kravene til detaljene etter evner og lyst.