Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SLIK: Reparer betongtrappen din

Skriv ut Lagre artikkel

Regn og frost er hard kost for betongtrappen, og sprekker og avskallet pusslag er umulig å unngå. Jo raskere du gjør en innsats, desto mindre blir reparasjonen. Venter du, blir skaden garantert bare større.

Reparasjon av betongtrapp

Raske tiltak er løsningen, når det gjelder sprekker i pusslaget til betongtrappen. Jo mindre skade, desto raskere er den å reparere.

SKADER PÅ TRAPPETRINN

1. Først fjernes all løs puss og betong med hammer, meisel og en stiv børste. Deretter fjernes støv og små betongstykker fra alle kroker og hull, før hele reparasjonsstedet fuktes med vann.

2. En primer beregnet til betong påføres med en pensel. Underlaget skal være så rent og støvfritt som mulig.

3. Reparasjonspussen blandes av tørrbetong/støpesand og vann, som røres godt sammen. Massen skal ha en konsistens som er så tykk at du kan forme den som en klump.

4. Pussen trykkes godt på plass med en murerskje. Ta mindre klumper om gangen, og fortsett til hullet er fylt. Når pussen har tørket litt, glattes den med baksiden av murerskjeen.

5. Eventuell overskytende puss fjernes, og overflaten glattes med et fuktig pussebrett. Til slutt renses trinnene for sementrester for å unngå “slør”.

TIPS: Runde kanter

Kantene på en betongtrapp er utsatte for støt og slag. Derfor er det en god idé å runde dem av med et pussebrett. Det gjør dem mindre sårbare, slik at de holder seg hele og pene lenger.

SPREKKER MOT MURVEGG

1. Den gamle fugen bankes ut med hammer og meisel. All løstsittende puss skal vekk, så det nye pusslaget får et ordentlig underlag å feste til.

2. Støv og løs betong fjernes med en kraftig børste. Det skal være helt rent før du begynner å fuge. Vask rent med en svamp og godt med vann. Da herder pussen saktere og hefter bedre.

3. Pussen blandes etter anvisningene på emballasjen. Vær særlig oppmerksom på røretiden. Legg puss på en murerskje, og jobb den godt ned i fugen. Jo lenger pussen trykkes ned i fugen, desto bedre.

4. Ved loddrette fuger kan du med fordel bruke en fugeskje for å presse mørtelen godt inn. En murerskje, som legges på tvers nederst, beskytter reparasjonen på den vannrette fugen.

5. Overflødig puss fjernes med fugeskjeen. Før pussen begynner å herde, er det viktig å glatte den, slik at den fremstår pen og jevn.

Viktig om herding

Betong skal ikke tørke for raskt, for da oppstår det sprekker. Derfor er det en god idé å dekke med plast mens betongen herder – gjerne minst et par dager. Større reparasjoner kan med fordel fuktes med vann daglig i en ukes tid.

SMART METODE: STØPEFORM TIL KNEKTE FORKANTER

Sprekker er enkle å reparere på fri hånd. Men har du en skade på et hjørne eller forkanten på et trinn, er det nødvendig å bygge en enkel form, som avgrenser og former støpingen. Et par planker eller noen platestykker kan brukes til formålet.

For å sikre at pussen ikke henger fast, smøres treet med litt matolje på innsiden, mot mørtelen.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: SLIK: Reparer betongtrappen din
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake