SLIK: Reparer betongtrappen din

Det er umulig å unngå sprekker og avskallet pusslag på betongtrappen. Heldigvis kan du enkelt fikse skaden selv, om du gjør det med en gang.

Betongtrapp renovering

Raske tiltak er løsningen, når det gjelder sprekker i pusslaget til betongtrappen. Jo mindre skade, desto raskere er den å reparere.

Regn og frost er hard kost for betongtrappen, og sprekker og avskallet pusslag er umulig å unngå. Jo raskere du gjør en innsats, desto mindre blir reparasjonen. Venter du, blir skaden garantert bare større.

SKADER PÅ TRAPPETRINN

Betongtrapp ute: Først fjernes all løs puss og betong 1

Først fjernes all løs puss og betong med hammer, meisel og en stiv børste. Deretter fjernes støv og små betongstykker fra alle kroker og hull, før hele reparasjonsstedet fuktes med vann.

Betongtrapp ute: En primer beregnet til betong påføres med en pensel 2

En primer beregnet til betong påføres med en pensel. Underlaget skal være så rent og støvfritt som mulig.

Betongtrapp ute: Reparasjonspussen blandes av tørrbetong 3

Reparasjonspussen blandes av tørrbetong/støpesand og vann, som røres godt sammen. Massen skal ha en konsistens som er så tykk at du kan forme den som en klump.

Betongtrapp ute: Pussen trykkes godt på plass med en murerskje 4

Pussen trykkes godt på plass med en murerskje. Ta mindre klumper om gangen, og fortsett til hullet er fylt. Når pussen har tørket litt, glattes den med baksiden av murerskjeen.

Betongtrapp ute: Eventuell overskytende puss fjernes 5

Eventuell overskytende puss fjernes, og overflaten glattes med et fuktig pussebrett. Til slutt renses trinnene for sementrester for å unngå “slør”.

SPREKKER MOT MURVEGG

Betongtrapp renovering: Den gamle fugen bankes ut med hammer og meisel 1

Den gamle fugen bankes ut med hammer og meisel. All løstsittende puss skal vekk, så det nye pusslaget får et ordentlig underlag å feste til.

Betongtrapp renovering: Støv og løs betong fjernes med en kraftig børste 2

Støv og løs betong fjernes med en kraftig børste. Det skal være helt rent før du begynner å fuge. Vask rent med en svamp og godt med vann. Da herder pussen saktere og hefter bedre.

Betongtrapp renovering: Pussen blandes etter anvisningene på emballasjen 3

Pussen blandes etter anvisningene på emballasjen. Vær særlig oppmerksom på røretiden. Legg puss på en murerskje, og jobb den godt ned i fugen. Jo lenger pussen trykkes ned i fugen, desto bedre.

Betongtrapp renovering: Ved loddrette fuger kan du med fordel bruke en fugeskje 4

Ved loddrette fuger kan du med fordel bruke en fugeskje for å presse mørtelen godt inn. En murerskje, som legges på tvers nederst, beskytter reparasjonen på den vannrette fugen.

Betongtrapp renovering: Overflødig puss fjernes med fugeskjeen 5

Overflødig puss fjernes med fugeskjeen. Før pussen begynner å herde, er det viktig å glatte den, slik at den fremstår pen og jevn.

Viktig om herding

Betong skal ikke tørke for raskt, for da oppstår det sprekker. Derfor er det en god idé å dekke med plast mens betongen herder – gjerne minst et par dager. Større reparasjoner kan med fordel fuktes med vann daglig i en ukes tid.

SMART METODE: STØPEFORM TIL KNEKTE FORKANTER

Sprekker er enkle å reparere på fri hånd. Men har du en skade på et hjørne eller forkanten på et trinn, er det nødvendig å bygge en enkel form, som avgrenser og former støpingen. Et par planker eller noen platestykker kan brukes til formålet.

For å sikre at pussen ikke henger fast, smøres treet med litt matolje på innsiden, mot mørtelen.

Akkurat nå leser andre ...