Intro
Veiledning
01
Forberedelser
6
Trinn
Når du skal legge fliser på ei trapp, er det viktig, at du gir deg god tid til å finne det mønsteret som passer best til trappen. Et mønster skal først og fremst skape harmoni, slik at trappen blir pen å se på.
Start med å måle opp og lage en skisse. Deretter kan du tegne et par mønstre, som du etterpå prøver å legge opp på trappen, slik at du får en fornemmelse av hvordan det kommer til å se ut.
Disse flisene måler 60 x 30 cm, og de skal legges slik at de skal skjæres så lite som mulig. Prøv å ta høyde for det du også, når du lager mønster. Sørg også for at flisene ikke skjæres kortere enn halvparten av flisenes lengde.
Mål opp trappen, slik at du kan lage en nøyaktig tegning når du skal finne det mønsteret som blir finest på trappen. Ta hensyn til flisenes størrelse, slik at du lager et mønster med flest mulig hele fliser.
Lag en prøveopplegging på trappen. Det er ikke sikkert at det mønsteret som ser best ut på tegningen også er det som virker best i virkeligheten. Så prøv deg fram. Legg et helt hjørne - det gir en god fornemmelse av mønsteret.
Rens flatene med en stålbørste eller et stålbrett før du skal legge på flislim. Limet hefter bedre når overflaten er litt ru. Fjern evt. små forhøyninger med hammer og meisel hvis overflaten ikke er helt jevn. Fei til slutt flaten helt ren.
02
Flisene kuttes
2
Trinn
Mål opp til flisene. Start med det øverste trinnet. Her blir hjørne flisa i den ene siden 1,5 cm for stor. Overskuddet skal tas fra den siden som er inn mot døren.
Skal du ha fliser på opptrinnene, så hold opp en bit, slik at du kan se hvor mye flisen på trinnflaten skal bygge ut over kanten.
03
Det første trinnet
3
Trinn
Denne trappen får fliser både på trinnflate og opptrinn - i to forskjellige farger. Jobben blir enklere hvis du velger de samme flisene til hele trappen, eller hvis du nøyer deg med fliser bare på flatene.
Vi starter med det øverste trinnet og arbeider oss ned - ett trinn om gangen. Og vi blander også kun lim til ett trinn om gangen, slik at det ikke størkner underveis. Opptrinnene venter vi med til i morgen. Da får limet tid til å tørke. På en mindre trapp kan du sikkert klare hele jobben fint på én dag.
Tannsparkelen skal passe til flisenes størrelse. Jo større fliser du bruker, dess større skal tennene være for å sikre at du legger riktig mengde lim.
Bland flislimet, og fordel det jevnt på trappen. Følg anvisningen på pakken når du blander, slik at du får riktig konsistens. Fordel den først med en murskje, og deretter en tannsparkel som sikrer optimal fordeling av limet.
Kjør først tannsparkelen i én retning, og deretter i den kryssende retningen, slik at limet fordeles ordentlig.
Legg flisene ned i limet. Gi dem et lett trykk, slik at de blir presset litt ned i limet og får godt feste. Skal du ha fliser på opptrinnet, skal du også sjekke med en flisbit hvor mye den skal bygge ut over kanten.
04
De øvrige trinnene
5
Trinn
Når det første trinnet er lagt, arbeider du deg nedover trappen, trinn for trinn. Mål opp flisene til det neste trinnet, kutt dem til, og legg dem i flislimet som du har smurt på trappen.
Jo større trinnene er, dess flere fliser blir det å holde styr på. Da er det smart å legge opp flisene i riktig rekkefølge etterhvert som du kutter dem til. Dermed har du hele tiden kontroll på hvor de skal plasseres. Det kan nemlig være forskjell på hvor bredt det samme trappetrinnet er i hver ende - det kan fort være 1 cm bredere i den ene enden. Dette skal du selvfølgelig være oppmerksom på når du måler opp før du kutter flisene.
Mål opp til flisene på det neste trinnet. Husk å ta høyde for eventuelle fliser på opptrinnet. Da skal flisa på trinnflaten være litt bredere, slik at den bygger ut over flisa på den loddrette flaten. Det sikrer trappa mot vanninntrenging.
Tegn målet på den delen av flisa som skal plasseres inn mot trappen. Først ser du hvor mye flisa rager ut over kanten, deretter overfører du målet til den innerste kanten. Dette gjør du med alle flisene, slik at du får en helt rett forkant.
Smør flislimet på trinnet, og legg på flisene. Husk å trykke hver flis litt ned i limet, slik at den får godt feste. Sjekk at flisene ligger i samme nivå på flaten på hvert eneste trinn, og sjekk at kanten foran er helt rett.
Bruk en lang rett planke til de siste lange trinnene. Det er viktig å sjekke at flisene ligger helt rett. Hvis vateret ikke er langt nok, kan du legge det på en lang rett planke.
05
Opptrinnene
2
Trinn
Nå skal du i gang med opptrinnene, de loddrette flatene mellom trinnflatene. Fremgangsmåten er den samme som på trinnflatene, med oppmåling, tilskjæring og flislim. Men når du setter opp flisene loddrett, skal du støtte dem nederst med et par avstandsklosser, slik at de ikke blir stående direkte oppå trinnflatene. Disse flisene er nemlig ganske tunge, så det går litt tid før de sitter fast av seg selv.
Smør flislim på opptrinnene når flisene er målt opp og kuttet til. Her får du også bruk for tannsparkelens kortside når du skal fordele limet.
06
Fugene
5
Trinn
Ettersom vi har valgt sorte fliser på trinnflatene og lysegrå på opptrinnene, skal vi også bruke fugemasse i to forskjellige farger. Det blir penest hvis du velger en fugemasse som så nært som mulig svarer til fargen på flisene.
Velger du å kjøre med samme farge på flisene på hele trappen er det litt enklere. Da er du ikke avhengig av at den ene fargen fugemasse skal tørke før du kan fuge med den neste fargen.
Her lages trinnflatene først med den sorte fugemassen. Den griser mest, så det beste er å få den overstått først. Når den er tørr, kan du fortsette med fugene på de lyse opptrinnene.
Bland fugemassen og smør den på trinnflatene. Sørg for at massen kommer godt ned i fugene ved å kjøre filsebrettet med hard gummi litt skrått på fugene. Bland fugemasse til ett trinn om gangen, og følg anvisningen på pakken.
Vask overskytende fugemasse vekk med rent vann. Bruk filse-brettet med myk skumgummi. Det skal være fuktig - men ikke vått; da risikerer du å vaske vekk fugemassen. Sjekk om alle fuger er fylte. Hvis ikke, kan du fortsatt fylle dem.
Vask til slutt med en fuktig, men godt oppvridd svamp.
Husk også å vaske vekk den sorte fugemassen på opptrinnene. Når du vasker de lyse flisene rene, må du være ekstra grundig - den sorte fugemassen kliner mye.
Opptrinnene fuges med lys fugemasse når den sorte er tørr, slik at de to fargene ikke flyter sammen. Det optimale er å la den ene fugemassen tørke et døgn før du fuger med ny farge. Bruker du samme farge overalt, fuger du bare løs.
Husk også å vaske vekk den overflødige lyse fugemassen på opptrinnene.
Materialer
• Fliser (her fra danske Evers)
• Flislim og fugemasse (til utendørs bruk)
• Kalkfjerner og klinkerolje
Spesialverktøy
• Blandevisp til bormaskin: Er en klar fordel når du skal blande både lim og fugemasse
• Murerskje: Til å smøre ut limet med
• Fugeskje: Til rengjøring av fuger
• Tannsparkel: 4-5 mm passer istørrelse til disse flisene
• Filsebrett (hardt): Til fordeling av fugemasse
• Filsebrett (mykt): Til å vaske av fugemasse
• Fliskutter: Til å kutte fliser med
Tidsforbruk
1 helg
Pris
600 kr/m2