Utetrapp med fliser

En betongtrapp er ganske solid, men den blir enda sterkere om du kler den med fliser.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
600 kr/m2

Intro

Fliser gjør utetrappen sterkere

Det er flere fordeler med å legge fliser på en utetrapp fremfor å la den stå i rå betong.

Det forlenger nemlig trappens levetid betydelig. Samtidig blir den enda sterkere og trappen kan bli flott og harmonisk om du kler den med fliser.

Med de rette forberedelsene kan det godt gjøres på bare en helg – hvis du begynner på fredagen.

Fliser til utetrapper kan fint holde opptil 50 år. Men det krever at du legger fliser og fuger riktig fra starten, og deretter sørger for å ettergå fugene med jevne mellomrom, slik at fukt ikke kan trenge ned i betongen.

Mål opp til flisene på trappen

For at trappen med flisene skal få et harmonisk utseende, er det viktig å bruke tid på å måle opp og finne det riktige mønsteret.

Et mønster skal først og fremst skape harmoni, slik at trappen blir flott å se på. Start med å måle opp og lage en skisse. Så kan du tegne et par mønstre, som du etterpå prøver å legge opp på trappen slik at du får en fornemmelse av hvordan det kommer til å se ut.

Du bør bruke en våtskjærer med et godt blad som kan skjære et fint snitt i materialet. Sørg for at du måler opp slik at flisene ikke skjæres kortere enn halvparten av lengden deres. Velg derfor også fliser i en passende størrelse, så de blir skåret så likt som mulig.

Gjør trappen klar til flisene

Før du legger flisene, må du sikre deg at trinnene har det rette fallet og at overflaten er rett. Det er enklere med en nypusset trapp.

Veiledning

01
Forberedelser 6 Trinn

Når du skal legge fliser på ei trapp, er det viktig, at du gir deg god tid til å finne det mønsteret som passer best til trappen. Et mønster skal først og fremst skape harmoni, slik at trappen blir pen å se på.

Start med å måle opp og lage en skisse. Deretter kan du tegne et par mønstre, som du etterpå prøver å legge opp på trappen, slik at du får en fornemmelse av hvordan det kommer til å se ut.

Disse flisene måler 60 x 30 cm, og de skal legges slik at de skal skjæres så lite som mulig. Prøv å ta høyde for det du også, når du lager mønster. Sørg også for at flisene ikke skjæres kortere enn halvparten av flisenes lengde.

Fliser inngangsparti ute: Mål opp trappen 1

Mål opp trappen, slik at du kan lage en nøyaktig tegning når du skal finne det mønsteret som blir finest på trappen. Ta hensyn til flisenes størrelse, slik at du lager et mønster med flest mulig hele fliser.

Fliser inngangsparti ute: Lag en prøveopplegging på trappen 2

Lag en prøveopplegging på trappen. Det er ikke sikkert at det mønsteret som ser best ut på tegningen også er det som virker best i virkeligheten. Så prøv deg fram. Legg et helt hjørne - det gir en god fornemmelse av mønsteret.

Fliser inngangsparti ute: Rens flatene med en stålbørste 3

Rens flatene med en stålbørste eller et stålbrett før du skal legge på flislim. Limet hefter bedre når overflaten er litt ru. Fjern evt. små forhøyninger med hammer og meisel hvis overflaten ikke er helt jevn. Fei til slutt flaten helt ren.

Fliser inngangsparti ute: Fukt betongflatene med vann 4

Fukt betongflatene med vann. Det er viktig at flatene er litt fuktige, slik at betongen ikke suger ut vannet fra flislimet. Det skal ikke ligge blankt vann i trappen. Overflaten skal kun være fuktig.

Trappens mønster 1
Mønsteret har fokus på hjørnene, da man kommer til huset fra siden.

Trappens mønster 2
Går du rett opp i trappen, kan du lage et mønster med fokus på midten, og skrå snitt i hjørnene.

02
Flisene kuttes 2 Trinn

Fliser inngangsparti ute: Mål opp til flisene 1

Mål opp til flisene. Start med det øverste trinnet. Her blir hjørne flisa i den ene siden 1,5 cm for stor. Overskuddet skal tas fra den siden som er inn mot døren.

Skal du ha fliser på opptrinnene, så hold opp en bit, slik at du kan se hvor mye flisen på trinnflaten skal bygge ut over kanten.

Fliser inngangsparti ute: Kutt til flisene 2

Kutt til flisene når du har målt opp de som skal ligge på det første trinnet. Husk å tilføre vann til fliskutteren slik at den ikke går varm.

03
Det første trinnet 3 Trinn

Denne trappen får fliser både på trinnflate og opptrinn - i to forskjellige farger. Jobben blir enklere hvis du velger de samme flisene til hele trappen, eller hvis du nøyer deg med fliser bare på flatene.

Vi starter med det øverste trinnet og arbeider oss ned - ett trinn om gangen. Og vi blander også kun lim til ett trinn om gangen, slik at det ikke størkner underveis. Opptrinnene venter vi med til i morgen. Da får limet tid til å tørke. På en mindre trapp kan du sikkert klare hele jobben fint på én dag.

Tannsparkelen skal passe til flisenes størrelse. Jo større fliser du bruker, dess større skal tennene være for å sikre at du legger riktig mengde lim.

Fliser inngangsparti ute: Bland flislimet, og fordel det jevnt på trappen 1

Bland flislimet, og fordel det jevnt på trappen. Følg anvisningen på pakken når du blander, slik at du får riktig konsistens. Fordel den først med en murskje, og deretter en tannsparkel som sikrer optimal fordeling av limet.

Kjør først tannsparkelen i én retning, og deretter i den kryssende retningen, slik at limet fordeles ordentlig.

Fliser inngangsparti ute: Legg flisene ned i limet 2

Legg flisene ned i limet. Gi dem et lett trykk, slik at de blir presset litt ned i limet og får godt feste. Skal du ha fliser på opptrinnet, skal du også sjekke med en flisbit hvor mye den skal bygge ut over kanten.

Fliser inngangsparti ute: Legg resten av flisene på trinnet 3

Legg resten av flisene på trinnet. Sørg for at de ligger i samme nivå, så trinnet blir plant. De skal også være i kant foran. Sjekk med vateret. Du kan evt. banke flisene litt ned med skaftet på en hammer.

04
De øvrige trinnene 5 Trinn

Når det første trinnet er lagt, arbeider du deg nedover trappen, trinn for trinn. Mål opp flisene til det neste trinnet, kutt dem til, og legg dem i flislimet som du har smurt på trappen.

Jo større trinnene er, dess flere fliser blir det å holde styr på. Da er det smart å legge opp flisene i riktig rekkefølge etterhvert som du kutter dem til. Dermed har du hele tiden kontroll på hvor de skal plasseres. Det kan nemlig være forskjell på hvor bredt det samme trappetrinnet er i hver ende - det kan fort være 1 cm bredere i den ene enden. Dette skal du selvfølgelig være oppmerksom på når du måler opp før du kutter flisene.

Fliser inngangsparti ute: Mål opp til flisene på det neste trinnet 1

Mål opp til flisene på det neste trinnet. Husk å ta høyde for eventuelle fliser på opptrinnet. Da skal flisa på trinnflaten være litt bredere, slik at den bygger ut over flisa på den loddrette flaten. Det sikrer trappa mot vanninntrenging.

Fliser inngangsparti ute: Tegn målet på den delen av flisa som skal plasseres inn mot trappen 2

Tegn målet på den delen av flisa som skal plasseres inn mot trappen. Først ser du hvor mye flisa rager ut over kanten, deretter overfører du målet til den innerste kanten. Dette gjør du med alle flisene, slik at du får en helt rett forkant.

Fliser inngangsparti ute: Smør flislimet på trinnet, og legg på flisene 3

Smør flislimet på trinnet, og legg på flisene. Husk å trykke hver flis litt ned i limet, slik at den får godt feste. Sjekk at flisene ligger i samme nivå på flaten på hvert eneste trinn, og sjekk at kanten foran er helt rett.

Fliser inngangsparti ute: Bruk en lang rett planke til de siste lange trinnene 4

Bruk en lang rett planke til de siste lange trinnene. Det er viktig å sjekke at flisene ligger helt rett. Hvis vateret ikke er langt nok, kan du legge det på en lang rett planke.

Fliser inngangsparti ute: Før du avslutter for dagen, skal trinnene vaskes med rent vann og det myke filse-brettet 5

Før du avslutter for dagen, skal trinnene vaskes med rent vann og det myke filse-brettet. Sjekk også om det sitter for mye flislim i fugene. Hvis det gjør det, skal du fjerne det før det tørker, slik at det blir plass til fugemasse.

05
Opptrinnene 2 Trinn

Nå skal du i gang med opptrinnene, de loddrette flatene mellom trinnflatene. Fremgangsmåten er den samme som på trinnflatene, med oppmåling, tilskjæring og flislim. Men når du setter opp flisene loddrett, skal du støtte dem nederst med et par avstandsklosser, slik at de ikke blir stående direkte oppå trinnflatene. Disse flisene er nemlig ganske tunge, så det går litt tid før de sitter fast av seg selv.

Fliser inngangsparti ute: Smør flislim på opptrinnene 1

Smør flislim på opptrinnene når flisene er målt opp og kuttet til. Her får du også bruk for tannsparkelens kortside når du skal fordele limet.

Fliser inngangsparti ute: Sett opp flisa på opptrinnet 2

Sett opp flisa på opptrinnet, og støtt den med avstandsklosser til limet er tørt. På den måten forsikrer du deg om at det blir plass til fugen, som sørger for at det ikke kommer fukt inn bak flisene.

La avstandsklossene sitte helt til du har laget hele trappen.

06
Fugene 5 Trinn

Ettersom vi har valgt sorte fliser på trinnflatene og lysegrå på opptrinnene, skal vi også bruke fugemasse i to forskjellige farger. Det blir penest hvis du velger en fugemasse som så nært som mulig svarer til fargen på flisene.

Velger du å kjøre med samme farge på flisene på hele trappen er det litt enklere. Da er du ikke avhengig av at den ene fargen fugemasse skal tørke før du kan fuge med den neste fargen.

Her lages trinnflatene først med den sorte fugemassen. Den griser mest, så det beste er å få den overstått først. Når den er tørr, kan du fortsette med fugene på de lyse opptrinnene.

Fliser inngangsparti ute: Bland fugemassen og smør den på trinnflatene 1

Bland fugemassen og smør den på trinnflatene. Sørg for at massen kommer godt ned i fugene ved å kjøre filsebrettet med hard gummi litt skrått på fugene. Bland fugemasse til ett trinn om gangen, og følg anvisningen på pakken.

Fliser inngangsparti ute: Vask overskytende fugemasse vekk med rent vann 2

Vask overskytende fugemasse vekk med rent vann. Bruk filse-brettet med myk skumgummi. Det skal være fuktig - men ikke vått; da risikerer du å vaske vekk fugemassen. Sjekk om alle fuger er fylte. Hvis ikke, kan du fortsatt fylle dem.

Vask til slutt med en fuktig, men godt oppvridd svamp.

Fliser inngangsparti ute: Husk også å vaske vekk den sorte fugemassen på opptrinnene 3

Husk også å vaske vekk den sorte fugemassen på opptrinnene. Når du vasker de lyse flisene rene, må du være ekstra grundig - den sorte fugemassen kliner mye.

Fliser inngangsparti ute: Opptrinnene fuges med lys fugemasse 4

Opptrinnene fuges med lys fugemasse når den sorte er tørr, slik at de to fargene ikke flyter sammen. Det optimale er å la den ene fugemassen tørke et døgn før du fuger med ny farge. Bruker du samme farge overalt, fuger du bare løs.

Husk også å vaske vekk den overflødige lyse fugemassen på opptrinnene.

Fliser inngangsparti ute: Vask trappen med kalkfjerner 5

Vask trappen med kalkfjerner når fugene er tørre - etter cirka et døgn. Selv om de er vasket i rent vann, kan det likevel sitte litt kalkslør på flisene. Kalkf erneren tar akkurat det siste, slik at overflaten blir blank og flott.

Etter et par dagers tørketid kan du ta trappen i bruk for alvor.

Materialer

• Fliser (her fra danske Evers)
• Flislim og fugemasse (til utendørs bruk)
• Kalkfjerner og klinkerolje

Spesialverktøy

• Blandevisp til bormaskin: Er en klar fordel når du skal blande både lim og fugemasse
• Murerskje: Til å smøre ut limet med
• Fugeskje: Til rengjøring av fuger
• Tannsparkel: 4-5 mm passer istørrelse til disse flisene
• Filsebrett (hardt): Til fordeling av fugemasse
• Filsebrett (mykt): Til å vaske av fugemasse
• Fliskutter: Til å kutte fliser med

Tidsforbruk

1 helg

Pris

600 kr/m2

Video

TEKNIKK: Legg fliser utendørs

Sørg for 100 % vedheft mellom flis og underlag

TEKNIKK: Del hardtbrente fliser

Med en våtskjærer får du et flott snitt

TEKNIKK: Fuging av utendørs fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene pene

TIPS: Riktig fugemasse til flisene

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Utetrapp