Verdens enkleste utetrapp

Det kan fint la seg gjøre å lage en trapp som ikke krever matematiske formler eller et større verktøyarsenal. Når trappen kun er få trinn høy, kan oppgaven løses med kun tommestokk, sag og skrumaskin.

Intro

Dette er nok den enkleste trappen du kan lage, nest etter oppstablede paller eller lecablokker med løse planker, som ofte fungerer som en “midlertidig løsning”. For eksempel opp til en ny terrasse, der vi bare mangler et par trappetrinn opp til terrassen fra plenen, eller inn i huset.

Hvis nølingen skyldes at du tror det er vanskelig eller tidkrevende å lage en liten trapp, kan du følge denne oppskriften. Det er i stor grad trapp på enkelt vis: Tre bjelkebiter utgjør hver av de to sidene (vangene), og terrassebord blir til trinn. Vanskeligere er det ikke.

LES OGSÅ: Så enkelt bygger du selv en trapp

Veiledning

01
Slik bygger du sidene 4 Trinn

De enkle sidene (vangene) lager du av tre bjelker (her 48 x 173 mm), som klosses oppå hverandre.

Nederste stykke er 108 cm langt, det mellomste 72 cm og det øverste 36 cm. Stykkene settes sammen med lim og skråstilte skruer, samt loddrette bordbiter (lasker) på innsiden. Frontene er skråskåret, slik at regnvannet kan renne av.

1

Kapp til de tre bjelkeparene parvis. Lag dem litt for lange, og sett en strek på skrå i fronten, slik at forskjellen er 1,5 cm mindre fra topp til bunn.

2

Sag gjennom den skrå streken, og kapp stykkene med et vinkelrett snitt i bakkanten, så de får riktig lengde. Til denne typen oppgaver er kapp-/gjærsagen perfekt.

3

Legg en stripe utendørs trelim mellom bjelkene, og hold delene sammen med en en skråskrue i for- og bakkant.

4

Som ekstra forsterkning setter du to bordbiter (E og D) (lasker) på tvers av alle bjelkene. De skrus og limes fast. Laskene er kappet skrått i overkanten, slik at regnvannet kan renne av.

02
Sett på trinnene og gjør trappen ferdig 7 Trinn

Trinnene kappes i valgt lengde. Jobben er kappsagens spisskompetanse. Trinnene stikker 1,5 cm ut fra forkanten av vangene og 5 centimeter utover vangene i begge sider.

Det skal bores to hull i hver ende av trinnene, 7,25 cm fra endeveden. Husk at margsiden på bordene skal vende opp: Når du ser inn i endeveden skal årringene “smile”.

Du kan fint lage en mindre trapp som denne på bordet i verkstedet.

1

Legg strimler av murpapp oppå vangene. Det beskytter treet mot fukt i overgangen mellom vanger og trinn. Strimlene stiftes fast med noen få stifter, før skruene til trinnene holder dem fast.

2

Forbor med et 5 mm bor gjennom trinnene (G) og ned i vangene. Boret skal under senke skruehodet. Under senkingen må ikke bli for dyp, men skal tilpasses skruehodet, slik at det ikke blir stående vann i hullet.

3

Vangene (A, B, C) settes slik at det passer med trappens bredde. Forkantene skal flukte, så her holder vi dem fast til hjelpe­ bordene med tvinger. Sidene skal stå vinkelrett (sjekk med en vinkel).

4

Sørg for at trappen ikke blir skjev senere. Den kan bli det i bakkanten, men det hin­ drer vi ved å skru fast en oppstivende lekt (F) mellom de to vangene. Lekten skrus fast på baksiden av laskene­

5

Trinnene (G) stikker 5 cm ut fra vangenes yttersider. Her er der kun ni trinnbord, så det er overkommelig å sjekke avstanden med tommestokken i begge sider.

6

Skru fast trinnene med 5 x 60 mm skruer. Skru inn skruene, slik at skruehodet så vidt blir liggende under overflaten på trinnet. Bruk avstandsbrikker mellom bordene når du skrur dem fast.

7

Denne trappen er ganske tung, så den står stabilt på et plant underlag. Du kan sikre trappen ytterligere med vinkelbeslag, som skrus inn i vegg eller underlag.

Materialer

48 X 173 mm bjelker
2 sider (A) à 108 cm
2 sider (B) à 72 cm
2 sider (C) à 36 cm

28 x 120 mm terrassebord
2 lasker (D) à 45 cm
2 lasker (E) à 30 cm
1 avstandslekt (F) à 82 cm
9 trinn (G) à 100 cm

• 5 cm strimler murpapp
• Utendørs trelim
• 5 x 60 mm skruer (til trinn)
• 5 x 50 mm skruer (til lasker)
• 5 x 100 mm skruer (skråskruer)
• Evt. trebeskyttelse og olje

Tegning

Slik måler du opp til trappen

Når en trapp skal være god å gå i, er det ikke likegyldig hvor langt det er mellom trinnene. Derfor er det en god idé å skjele mot trappeformelen. Du finner den pågjoerdetselv.com, søk på ”trappeformel”. Men generelt skal du passe på følgende:

Avstanden fra ett trinns overkant til neste trinns overkant, bør være mellom 15 og 18 cm. Dybden på trinnet (tråkke flaten) bør være minst 22 cm. Her får vi målene til å gå opp med materialene vi bruker.

Slik måler du opp til trappen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...