Så enkelt bygger du selv en trapp

To vanger, mange MDF-plater og noen trinn av eik. Det er stort sett alt du trenger til en gjør det selv-trapp.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
4.000 kroner

Intro

Hvordan bygger jeg en trapp?

Nå tenker du kanskje: “Hvordan bygger jeg en trapp - altså ikke et dyrt byggesett, men en ordentlig gjør det selv-trapp?”

Svaret er at du faktisk selv kan bygge en trapp som er like bra som de ferdige byggesettene fra trappeprodusentene. Men til en vesentlig lavere pris og med like flott utseende. På toppen av det hele får du en gjør det selv-trapp som er lett å lage.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak den svevende trappen

Bygg trappen selv og spar deg for besværet

Hvis du kjøper et byggesett til en trapp som denne, koster det 25.000-30.000 kroner, hvis den skal ha lukkede stusstrinn og trinn av eiketre.

Den skal settes sammen før du kan montere den, noe som krever stor plass, og det er ikke så enkelt å få alle trinnene til å treffe utfresningene på de to sidene (vangene), heller ikke selv om dere er to om jobben.

Med Gjør Det Selvs trapp, får du en komplett veiledning til hvordan du bygger en trapp og unngår alle problemene.

SE VIDEO: Monter stusstrinn

Bygg trappen selv på den enkleste måten

Bygg selv-trappens trinn skjæres ut av 38 mm tykke eikeplater. Stusstrinn og sideplater skjæres ut av en 10 mm MDF-plate.

Så begynner du med å montere vangene mellom gulv og tak. Deretter setter du på sideplatene, legger et trinn - og følger etter med nye sideplater og trinn skiftvis.

Etter dette monterer du stusstrinn på lister, sparkler og maler - og så er bygg selv-trappen ferdig. Enklere blir det ikke.

Trappen settes sammen mens den monteres - i motsetning til et normalt byggesett som settes sammen først. Du slipper dessuten å frese ut i vangene til trinnene. Her kan derfor alle henge med.

Det er selvfølgelig viktig at bygg selv-trappen ikke er for bratt, og at trinnhøyden passer. Du kan enkelt regne deg frem til den rette vinkelen på sideplatene, slik at trappen blir god å gå i.

Prisen for materialer er cirka 5000 kroner med maling. Det tar 3-4 dager å bygge gjør det selv-trappen, i tillegg til maling og tørketid.

I denne byggeveiledningen får du:

 • Trinn for trinn-veiledning
 • Arbeidstegning
 • Komplett materialliste
 • Video
 • 3D-modeller

LES OGSÅ: Få riktige trappemål med en trappeformel

Slik er trappen skrudd sammen

To vanger, en masse MDF-platestykker og noen trinn av eiketre. Det er stort sett hva du trenger for å bygge din egen trapp.

På vangene (sidene) til trappen skal det settes fast sideplater. Det gjør du med trelim og 4 x 40 mm skruer. Oppå sideplatene legges trinnene, som limes i endene og skrus fast utenfra med 5 x 80 mm skruer i hver ende. Stusstrinn og listene til dem skrur du med 4 x 40 mm skruer.

Når hele trappen er satt sammen, grunner du vanger, sideplater og stusstrinn (husk å dekke med bred maskeringsteip) og sparkler ut alle ujevnheter. Slip med fint slipepapir, og avslutt med to strøk akrylmaling. Deretter gjenstår det bare å slipe trinnene og gi dem hvitpigmentert olje eller å lakkere dem.

Bygge trapp: Nederst en sideplate av et tilpasset stykke MDF-plate
 1. Nederst en sideplate av et tilpasset stykke MDF-plate.
Bygge trapp: Listene i bunn og sider til stusstrinnet sitter slik
 1. Listene i bunn og sider til stusstrinnet sitter slik.
Bygge trapp: Stusstrinnet skrus på listene forfra
 1. Stusstrinnet skrus på listene forfra.
Bygge trapp: Første trinn limes og skrus fast på vangen
 1. Første trinn limes og skrus fast på vangen.
Bygge trapp: Deretter en hel sideplate av MDF-plate
 1. Deretter en hel sideplate av MDF-plate.
Bygge trapp: Nytt stusstrinn settes på lister som tidligere
 1. Nytt stusstrinn settes på lister som tidligere.
Bygge trapp: Enda et trinn limes og skrus på
 1. Enda et trinn limes og skrus på.
Bygge trapp: Enda en sideplate limes og skrus på
 1. Enda en sideplate limes og skrus på.
Bygge trapp: Og slik fortsetter du, helt opp til neste etasje
 1. Og slik fortsetter du, helt opp til neste etasje.

Veiledning

01
Skjær ut delene 11 Trinn

Delene til trappen skal skjæres ut nøyaktig for å få et flott resultat. Begynn med å skjære ut trinnene (B) av 38 mm tykke eikeplater. Først bruker du en sirkelsag med føringsskinne til å kløyve eikepla-tene på langs, slik at de er 30 cm brede. Deretter kan du skjære ut trinnene i 81 cm lengde. Når de kommer på plass mellom vangene, får du en trapp som er nøyaktig 90 cm bred.

Høyden på sideplatene skal være nøyaktig for at trappen skal få riktig høyde. Lag en oppstilling med kapp-/gjærsagen, slik at alle sideplater blir like. Fordi hellingen er mindre enn 45 grader, må du bruke en “hjelpeplate”.

Bygge trapp: Kapp først eikeplatene 1

Kapp først eikeplatene på langs, til 30 cm brede emner. Bruk sirkelsag og føringsskinne. Skjær til trinnene (B) i lengder på 81 cm med en kapp-/gjærsag.

Bygge trapp: Avrund fremkanten på trinnene 2

Avrund fremkanten på trinnene med et rundingsstål i overfresen. Du kan også bruke grovt slipepapir, men det er en stor jobb. Og ikke like nøyaktig.

Bygge trapp: Skjær ut en 10 mm MDF-plate til stusstrinn 3

Skjær ut en 10 mm MDF-plate til stusstrinn (F). De skal måle 18 x 79 cm. Og skjær ut 15,1 cm brede emner som du kan lage sideplater av.

Bygge trapp: Nå skal du lage en hjelpeplate 4

Nå skal du lage en hjelpeplate. Legg et platestykke i kapp-/gjærsagen, og spenn det fast med skrutvinger. Juster sagen på 45 grader, og lag et cirka 30 cm langt snitt inn i platen.

Bygge trapp: Bruk hellingen fra 5

Bruk hellingen (Z) fra A4-arket. Legg arket med streken rett over skråsnittet. Legg en hjelpelist langs kanten av arket, og skru den fast til platen. Dermed har du akkurat den vinkelen som sideplatene skal skjæres i.

Bygge trapp: Skjær ut sideplatene 6

Skjær ut sideplatene (G) av de 15,9 cm brede strimlene du lagde av MDF-platen. Skru fast en stoppkloss, slik at sideplatene blir 19,5 cm i den andre enden. Dette er vangenes bredde.

Bygge trapp: Lim og skru på en sideplate 7

Lim og skru på en sideplate (G) nederst på vangen (A). Strek opp langs underkanten av sideplaten, der gulvet skal være, og vinkelrett på overkanten, slik at fronten blir loddrett.

Bygge trapp: Sag langs streken, fra hjørnet av sideplaten 8

Sag langs streken, fra hjørnet av sideplaten og vinkelrett på overkanten. Sag i streken. Skjær også av trekanten langs underkanten av sideplaten. Gjenta speilvendt på den andre vangen.

Bygge trapp: Plasser skiftvis et trinnstykke og en sideplate på vangen 9

Plasser skiftvis et trinnstykke og en sideplate (G) på vangen. Hold hver sideplate fast med en skrue (ikke noe lim ennå). Nummerer sideplatene etter hvert. Sett en strek på vangen langs overkantene på alle sideplatene.

Bygge trapp: Merk av der vangen skal treffe veggen ved taket 10

Merk av der vangen skal treffe veggen ved taket. Når øverste trinn er plassert, skrus en sideplate oppå. Hold en vinkel mot overkanten av sideplaten og bakkanten av trinnet, og tegn opp hvor du skal kappe vangen.

Bygge trapp: Kapp en sideplate og vangen 11

Kapp en sideplate og vangen langs streken. Kapp også den lille trekanten ovenfor sideplaten. Skru av platen, og spar den sammen med de andre sideplatene. Gjenta prosessen med trinn og sideplater på den andre vangen.

02
Bygg trappen på stedet 11 Trinn

Trappehullet vil vi ikke råde deg til å lage selv. Få en tømrer til å gjøre det, ettersom det ofte skal lages et større hull enn det er plass til mellom bjelkene. Det å endre en bærende konstruksjon, som dette kan være snakk om, er ikke noe du skal tukle med selv.

Når hullet er laget, begynner du bare med å skru fast vangene i toppen. Deretter setter du i gang med å skru på sideplater, lister og trinn, mens du jobber deg oppover. Det går faktisk ganske fort.

Bygge trapp: Begynn med å holde opp vangene der de skal være 1

Begynn med å holde opp vangene (A) der de skal være. Legg evt. ut et trinn på gulvet, slik at du har riktig avstand.

Bygge trapp: Skru og lim først fast et stusstrinn 2

Skru og lim først fast et stusstrinn (H) på vangene (A) med 81 cm avstand. Bruk 5 x 80 mm skruer. Stusstrinnet skrus fast til gulvbjelkene. Det øverste trinnet (C) skal i nivå med gulvet.

Bygge trapp: Legg det nederste trinnet på vangene 3

Legg det nederste trinnet (B) på vangene, og legg et vater på det. Juster under vangene med trebrikker som limes fast, slik at de ikke kan flytte seg.

Bygge trapp: Monter lister på gulv og vanger 4

Monter lister (D og E) på gulv og vanger, trukket 6 cm tilbake fra forkanten av vangene. Vend trinnet med baksiden opp, og monter en list trukket 6 cm tilbake fra forkanten. Bruk lim og 4 x 40 mm skruer.

Bygge trapp: Lim fast første trinn og de første sideplatene 5

Lim fast første trinn (B) og de første sideplatene (G). Smør lim på endene til trinnet, og legg det på plass. Press vangene mot trinnet med klosser mot veggene. Smør lim på sideplatene. Det er viktig at du ikke sparer på limet.

Bygge trapp: Press sideplaten mot trinnet 6

Press sideplaten mot trinnet, mens du setter den fast til vangen med fem skruer, 4 x 40 mm. Forkanten skal ligge i plan med vangen. Overkanten skal passe med strekene på vangene.

Bygge trapp: Legg på plass trinnet med lim på endeflatene 7

Legg på plass trinnet med lim på endeflatene. Sett klosser i spenn på yttersiden, hvis det ikke er plass til å skru fast vangene til trinnene fra yttersiden. Sjekk at du ikke presser trappen skjev.

Bygge trapp: Skru fast trinnene fra utsiden 8

Skru fast trinnene fra utsiden. Bor først to 5 mm hull i hver vange innenfra. Plasser trinnet på vangene, og monter 5 x 80 mm skruer utenfra. Bruk eventuelt vinkelforsats på skrumaskinen.

Bygge trapp: Fortsett med sideplater og trinn skiftvis nedenfra 9

Fortsett med sideplater og trinn skiftvis nedenfra. De nederste trinnene kan du stå på gulvet og montere. De neste trinnene oppover klarer du ved å stå på de trinnene som du har montert.

Bygge trapp: Lukk med stusstrinn og lister 10

Lukk med stusstrinn (F) og lister (D og E). Et stusstrinn (F) settes fast i bunnen med lim og 4 x 40 mm skruer. Skru deretter stusstrinnet på listen (E) forfra. Avslutt med de loddrette listene (D).

Bygge trapp: Avslutt med sparkling og maling 11

Avslutt med sparkling og maling. Slip trappen, og gi den et strøk akrylgrunning. Sparkle skruehull og skjøter med akrylsparkel. Slip igjen, og avslutt med to strøk akrylmaling.

Materialer

48 x 198 mm bjelke:
• 2 vanger (A) à 450 cm

38 mm eikeplate:
• 15 trinn (B) à 30 x 81 cm
• 1 trinn øverst (C), 12 cm x trappehullets bredde

21 x 21 mm firkantlist:
• 15 lister (D) à 78 cm
• 30 lister (E) à 13 cm

10 mm MDF-plate:
• 15 stusstrinn (F) a 18 x 79 cm
• 30 sideplater (G) a 15,1 cm

22 mm MDF-plate:
• 1 øverste stusstrinn (H) tilpasses takhullet

Dessuten:
• 4 x 40 mm og 5 x 80 mm skruer,
trelim, hjelpelist, akrylgrunning,
akrylsparkelmasse, akrylmaling, gulvolje. ### Tidsforbruk
Det tar 3-4 dager å bygge trappen. I tillegg kommer maling og tørketid.

TIdsforbruk

Det tar 3-4 dager å bygge trappen. I tillegg kommer maling og tørketid.

Pris

Cirka 4000 kroner inklusive maling.

Vanskelighetsgrad

Du slipper å frese ut i vangene til trinnene, så her kan alle henge med.

Tegning

God trapp å gå i

Det er viktig at en trapp ikke er for bratt, og at trinnhøyden passer. Her har vi beregnet helling, trinnhøyde og -bredde på en trapp, der det er 283 cm fra gulvet nederst til gulvet oppå.

God trapp å gå i

Multimedia

Slik finner du vinkelen på sideplatene

Ta et A4-ark og tegn inn målene X og Y. Her er X = 18,9 cm og Y = 25 cm. Forbind ytterpunktene med en skrå strek, Z, og du har den vinkelen som sideplatene skal skjæres i. Z er den hellingen trappen har. Papiret bruker du når du skal justere sagen til utskjæring av sideplatene (G).

3D-modell

Bygge trapp: Trappens oppbygging
3D-modell

Trappens oppbygging

Zoom inn og se hvordan trappen er bygget opp.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Slå av varmen når du maler

Video

TIPS: Unngå lo fra malerullen

Video

TIPS: Sjekk vateret ditt

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Innvendig trapp