Flotte lyseffekter med fiberlys

Fiberlys er smart hvis du vil lage flotte lyseffekter. Du skal verken bekymre deg for fukt eller varme. Og best av alt: du kan gjøre det selv.

For gjør det selv-folket er fiberlys en både enkel og sikker vei til flotte lyseffekter. Oppbyggingen med én enkelt, sentralt plassert lyskilde og fiberkabler som leder lyset – og kun lyset – ut dit det skal brukes, betyr nemlig at du kan montere alt sammen selv. Samtidig slipper du å bekymre deg for varme og fukt der lyset skal brukes. Du kan derfor uten bekymringer bruke fiberlys for eksempel i hagegangen eller i dusjen.

Flott lys ute og inne

Lysboksen, der selve lyskilden er plassert, fås både som innendørs- og utendørsmodell. Begge kan dog brukes til å lage lys ute i hagen.

Utemodellen, som motstår både regn og snøføyk krever hjelp fra elektriker for montering, men du kan installere innendørsmodellen selv. Har du muligheten til å plassere lysboksen i garasjen eller huset, og deretter føre fiberkablene ut gjennom et hull i veggen, kan du klare hele installasjonen selv. Du skal likevel forsikre deg om at boksen er plassert tørt og beskyttet mot regn og kondens.

Vær samtidig oppmerksom på at noen modeller bråker litt, ettersom de er utstyrt med en vifte som kjøler ned lyskilden. Sørg for at boksen blir plassert der du ikke blir sjenert av viften, og der den samtidig kan slippe fra seg varme.

LES OGSÅ: Galleri med 11 utelamper

Én pære, mange lamper

Endene på kablene, der lyset stråler ut, kan enten brukes direkte eller kobles til en spesiallampe, for eksempel spotlys eller downlights. På den måten kan bare én pære fordele lyset ut til mange forskjellige lamper eller lyspunkter.

Den sentralt plasserte lyskilden betyr samtidig at det er enkelt å gjøre feilsøk, da det sammenlignet med tradisjonelle lysinstallasjoner er veldig få steder hvor det kan oppstå feil.

Fiberkablene er typisk 0,5-8 mm i diameter og finnes i flere forskjellige standardbunter med lengder på mellom to og fem meter. Komplette sett med standardbunter med rundt 150 fibertråder kan kjøpes til omkring 1500 kroner. Har du behov for lengre fiberkabler, kan du hos spesialbutikker som for eksempel Fiberoptisk Lys Calco (fiberoptisk.no) få komponenter og løsninger som matcher både behovet ditt og spesielle forhold.

Slik virker en installasjon med lysledere

En bunt fiberkabler kobles til en boks med en lyskilde inni. Lyset ledes gjennom fiberkabelen og kan brukes direkte i den andre enden. Du kan også velge å koble lyslederne til en spesiallampe.

Fiberlys i utendørs belegning

Skal du renovere innkjørselen eller en hagegang, har du muligheten til å velge et hav av lysløsninger. Men vil du gjerne piffe opp en allerede eksisterende innkjørsel, er fiberlys en enkel og smart måte.

Fibertrådene legges ned mellom steinene. I forkant er fugene mellom steinene fjernet. Endene på fibertrå-dene føres opp gjennom fliskryss, der du har boret et lite hull som passer til fiberens tykkelse.

Fliskryssene settes i spenn mellom belegningssteinene, slik at fibertrå-dene kommer opp de ønskede stedene og i det ønskede mønsteret.

Fugene dekkes til igjen, så fibertrå-dene stikker opp der de skal brukes.

Fibertrådene klippes eller skjæres til. Sørg for at du fortsatt kan se enden på de små trådene. Det er nemlig der lyset kommer ut.

Fiberlys i fliser

Vil du ha flotte lyseffekter på badet, er fiberlys et opplagt alternativ. Fiberen er så tynn at den kan skjules i for eksempel flislimet. Samtidig trenger du ikke å bekymre deg om fukt i belysningen.

De små fibertrådene legges ned i det nettopp påsmurte flislimet.

Fibertrådene føres opp mellom flisene på de ønskede stedene og i det ønskede mønsteret.

Trådene føres opp gjennom fliskryss, der det først er boret et lite hull som passer til fiberens tykkelse. Trådene klippes med litt overlengde.

Flisene fuges når flislimet er helt tørt. Den overskytende fugemørtelen fjernes med en hardt oppvridd fuktig svamp.

Fibertrådene kuttes i plan med fugene når fugene er helt tørre.

Akkurat nå leser andre ...