Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik bytter du fra halogen til LED-spot

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Du kan spare mer enn 80 % av strømforbruket ved å bytte ut 12 volts halogenspotlys med LED. Men det betinger at du også bytter ut transformatoren med en LED-driver.

LED spot

Ut med halogen, og inn med LED. Det er enkelt å skifte pære i spotlysene, men transformatoren må også skiftes til en LED-driver, før de nye LED-spotlysene virker.

LED-pærer har etter hvert erstattet tradisjonelle glødepærer i de fleste av lampene i huset. Lyskvaliteten blir bedre og bedre, og besparelsen i strøm er betydelig.

Nå er turen kommet til spotlysene i taket. Lyskvaliteten i 12 volts LED-pærer er nemlig blitt så god, at det er på tide å bytte ut de gamle halogenpærene med LED-spotlys.

OVERSIKT: Hva heter soklene?

Også på 12 volts spotlys er besparelsen i strøm stor: Har du for eksempel seks 10 watts halogenpærer på kjøkkenet, kan du bytte dem ut med seks 1,2 watts LED-pærer – dermed faller strømforbruket fra 60 watt, til imponerende 7,2 watt!

LED-spotlys krever en ny transformator

Halogenpærer drives av enten en elektronisk transformator (som oftest lett og avlang) eller en jernkjernetransformator (som regel stor og tung).

Det er derfor to grunner til at de gamle transformatorene til halogenpærer ikke virker med LED.

  1. Minimumsbelastning
  2. Vekselstrøm eller likestrøm

LED-spotlys krever derfor en annen type omformer, en såkalt LED-driver. Når du skifter fra halogenspotlys til LED, må du altså også bytte ut den gamle transformatoren med en LED-driver.

Spar nesten 90 % av strømforbruket med LED-spotlys

Når du først har skiftet pærene og har fått byttet ut transformatoren med en LED-driver, kan du glede deg over et betydelig lavere strømforbruk i spotlysene. En 10 watts halogenpære kan erstattes med en 1,2 watts LED-pære – altså cirka 1/8 av strømforbruket.

Levetiden på LED-pærene er også betydelig lenger – helt opptil 20.000 timer – mot halogenpærenes 4.000 timer, i beste fall.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake