LED spot

Ut med halogen, og inn med LED. Det er enkelt å skifte pære i spotlysene, men transformatoren må også skiftes til en LED-driver, før de nye LED-spotlysene virker.

LED-pærer har etter hvert erstattet tradisjonelle glødepærer i de fleste av lampene i huset. Lyskvaliteten blir bedre og bedre, og besparelsen i strøm er betydelig.

Nå er turen kommet til spotlysene i taket. Lyskvaliteten i 12 volts LED-pærer er nemlig blitt så god, at det er på tide å bytte ut de gamle halogenpærene med LED-spotlys.

OVERSIKT: Hva heter soklene?

Også på 12 volts spotlys er besparelsen i strøm stor: Har du for eksempel seks 10 watts halogenpærer på kjøkkenet, kan du bytte dem ut med seks 1,2 watts LED-pærer – dermed faller strømforbruket fra 60 watt, til imponerende 7,2 watt!

LED-spotlys krever en ny transformator

Halogenpærer drives av enten en elektronisk transformator (som oftest lett og avlang) eller en jernkjernetransformator (som regel stor og tung).

Det er derfor to grunner til at de gamle transformatorene til halogenpærer ikke virker med LED.

  1. Minimumsbelastning
  2. Vekselstrøm eller likestrøm

LED-spotlys krever derfor en annen type omformer, en såkalt LED-driver. Når du skifter fra halogenspotlys til LED, må du altså også bytte ut den gamle transformatoren med en LED-driver.

LES OGSÅ: Så mye strøm kan du spare med LED-pærer

Spar nesten 90 % av strømforbruket med LED-spotlys

Når du først har skiftet pærene og har fått byttet ut transformatoren med en LED-driver, kan du glede deg over et betydelig lavere strømforbruk i spotlysene. En 10 watts halogenpære kan erstattes med en 1,2 watts LED-pære – altså cirka 1/8 av strømforbruket.

Levetiden på LED-pærene er også betydelig lenger – helt opptil 20.000 timer – mot halogenpærenes 4.000 timer, i beste fall.

Redaksjonen anbefaler: Kjøp riktig når du handler nye lyspærer