Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg din egen hattehylle

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvis du har dårlig plass i gangen, kan en hattehylle være svaret. Hattehyllen utnytter plassen under taket. Vi viser deg hvordan du lager hyllen.

Med en hattehylle får du orden på rotet i gangen.

Med en hattehylle får du orden på rotet i gangen.

En hattehylle sparer plass

Hvis du har dårlig plass i gangen, kan en hattehylle være en god løsning. Hattehyllen utnytter plassen under taket og rommer mye oppbevaringsplass – en hattehylle er nemlig ikke kun forbeholdt hatter. Med en hattehylle har du muligheten til å få orden på jakker, sko, hansker, vesker og selvfølgelig hatter.

Hattehyller i mange varianter

En hattehylle kan komme i mange varianter. Heldigvis er det ikke vanskelig å bygge sin egen hattehylle, og med utgangspunkt i veiledningen under, kan du med din egen kreativitet sikre deg at du får din egen unike hattehylle.

Bygg en hattehylle

Under kan du se hvordan du selv kan bygge din egen hattehylle. Passer hattehyllen dårlig inn i boligen din, kan du se lenger ned på siden etter inspirasjon i galleriet med hattehyller.

Hattehyllen består av fire hylleknekter og fem gjennomgående rundstokker. Knaggrekken som holder hattehyllen, limes og plugges fast mellom hylleknektene. For å få knektene til hattehyllen like, lages en mal av papp eller masonitt. Vi har brukt håndoverfresen flittig – knekter og knaggrekken er profilert på de synlige kantene. Hvis du ikke har en overfres, kan du avfase kantene med rasp, høvel og sandpapir.

Slik bygger du en hattehylle

Lim de to bitene 30 x 95 mm høvlet furu sammen til en vinkel som skal utgjøre hylleknektene til hattehyllen. Det øverste vannrette stykket er 225 mm langt, og det loddrette stykket er 245 mm. Sammenføyningen lages med to plugger og trelim.

Med hjelp av en mal, tegnes hylleknektenes utvendige kurver. Dessuten markeres hull til rundstokkene til hattehyllen, og til plugghullene i knaggrekken. De utvendige kurvene sages enklest med en stikksag.

Dette er malen som er brukt til å tegne hylleknektene til hattehyllen. Til de fem hullene til rundstokken til hattehyllen, har vi brukt et 16 mm spadebor. For å unngå at treet fliser seg opp, bores det kun inntil borets spiss akkurat stikker gjennom på baksiden. Deretter bores det fra den andre siden. Rundstokkene er 16 mm tykke – samme størrelse som hullene. Derfor må hullene slipes innvendig, slik at rundstokkene lett glir gjennom. Til profileringen har vi brukt et avrundingsjern med kulelagerstyring
(radius: 4,5 og 15,5 mm).

Rundstokkene til hattehyllen trekkes gjennom hullene i hylleknektene. Disse blir skrudd fast til veggen med skruer gjennom knaggbordet. Til slutt monterer du knaggene. I dette tilfellet er det brukt porselensknagger til hattehyllen. Hele hattehyllen skrus fast på veggen med fire skurer i hvert knaggbord.

Hattehyllen som er beskrevet over er et godt utgangspunkt til å bygge din egen personlige hattehylle. Du kan bygge en unik hattehylle ved å lage din egen hylleknekt til hattehyllen, bruke noen andre knagger til hattehyllen, skifte ut rundstokkene i hattehyllene med metallrør, eller bare male hattehyllen i yndlingsfargen din.

Få mer inspirasjon til hattehyller
Hattehylle med metallstenger

Hattehylle fra Norrgavel.

Hattehylle fra Norrgavel.

Levende og fleksibel hattehylle

Hattehylle fra Woud

Hattehylle fra Woud

Smal hattehylle med plass til småting

Hattehylle fra So hooked med liten hylle med plass til nøkler, hansker også videre.

Hattehylle fra So hooked med liten hylle med plass til nøkler, hansker også videre.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Bygg din egen hattehylle
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake