Bruk el-høvelen på den slitte lakken

Med de riktige maskinene i hendene fjerner du den gamle lakken og alle dype merker i trebordet – og gjør det klart til ny lakk – på rekordtid.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
100 kroner

Intro

Selvsagt kan du slipe ned den lakkerte bordplata med håndkraft når merkene i den bløte furuveden og skjoldene under ripene har trengt dypt ned i veden, slik at du må fjerne både lakk og tre.

Det vil bare ta omkring to sommerferier. Ikke minst fordi lakken ofte vil klumpe seg sammen på slipepapiret like raskt som du setter det på slipeklossen - og det gjør ikke stor forskjell om du bruker plansliper eller eksenter sliper, for også i dem pakker lakken seg raskt fast.

Men har du noe bedre å bruke fritiden din til, så prøv å bruke en elektrisk høvel på det ramponerte bordet. Den er svært god til å fjerne lakk. Skjærene angriper så å si lakken nedenfra og blir ikke sjenert av den.

El-høvelen kan samtidig fjerne opp til flere millimeter tre - og like viktig: nøyaktig like mye i hvert drag.

Høvelen vil alltid etterlate noen spor, men følger du opp med enda et par maskiner og gjemmer håndslipingen til slutt, er du klar til å lakkere bordplata etter noen timer!

Maskinene er halve arbeidet

Maskinene til å høvle, slipe og frese sparer deg for mye arbeid.

El-høvelen
El-høvelen fjerner tynne lag av lakk og tre uten at lakken setter seg fast. En el-høvel til dette arbeidet koster fra 300 kr (1000 kr for et kvalitetsverktøy) men du kan også leie den. Alternativet er å bruke en gammeldags høvel - eller slipemaskin, men lakk brenner seg lett fast i slipepapiret, og det tar mye lengre tid.

Båndsliperen
Blant slipemaskinene er det denne som får arbeidet unna. Den sliper mye raskere enn eksentersliperen og plansliperen, men krever en meget sikker og erfaren hånd. Her starter også prisene for de aller billigste og simpleste på 300 kroner. De to andre slipemaskintypene kan gjøre jobben, men da tar det nok noen timer ekstra.

Overfresen
Med en overfres lager du raskt helt perfekte kanter i akkurat den profilen du ønsker. En overfres til noen ganske få hundre kroner kan gjøre jobben, men på lang sikt får du trolig mer glede av en dyrere modell. Du kan slipe eller høvle en avrunding for hånd, men det krever at du har erfaring.

Veiledning

01
Planlagt effektivitet 8 Trinn

1

Arbeidet med høvelen planlegges slik at du tar nøyaktig like mye av plata over alt. Slå en rekke parallelle streker på langs av årene med en innbyrdes avstand 5 mm kortere enn det sporet høvelen fjerner.

Høvelen fjerner et spor som er like bredt som skjæret.

2

Spenn fast et rett bord ved den første streken, og før fram el-høvelen langs bordet. Flytt så bordet til neste strek, og kjør igjen langs det. På den måten vil høvelen hele tiden gli på den gamle overflata - og fjerne like mye overalt.

3

Ved hver posisjon føres el-høvelen fram langs bordet i en glidende bevegelse slik at den tar et helt jevnt spor.
VIKTIG! Når du begynner på et nytt spor, trykker du fremst på høvelen, på slutten på bakenden, ellers hakker den.

4

Neste maskin er båndsliperen. Den er svært effektiv, så vær forsiktig slik at den ikke graver seg ned. Kjør først på tvers av årene og høvelsporene, og fjern ujevnhetene mellom sporene - og slip så på langs med stadig finere slipepapir.

Slip først på tvers av årene - som her - og avslutt med å slipe på langs.

5

Kanten av bordet slipes også med båndsliperen. For å unngå at lakken brenner seg fast, kjører du først med grovt slipepapir. Hold båndpusseren i konstant bevegelse, både for å bevare rundingen og for å unngå at lakken brenner seg fast.

6

Kanten skal gjenoppbygges - vi tar fram en ny maskin. Overfresen retter raskt og nøyaktig kanten til den profilen fresestålet har. Et kulelager kjører på siden av bordet og styrer arbeidet - du skal bare føre maskinen rundt.

7

Håndsliping med fint slipepapir gir den siste finish etter alle de harde maskinene. Begynn med avrundingen - også på undersiden - deretter den loddrette kanten, og avslutt med oversiden.

8

De nyslipte flatene beskyttes med lakk som påføres i flere tynne lag med mellomsliping. De fleste moderne lakktyper fortynnes med vann, og for å få lakken til å sitte best mulig og holde i mange år, bør det første laget ofte fortynnes ekstra.

Spesielt det første strøket med lakk får treet til å reise seg. Derfor er mellomsliping viktig.

Tidsforbruk

Etter et par timer er bordet slipt og klar til lakkering.

Pris

100 kroner pluss eventuell leie eller kjøp av maskiner

Vanskelighetsgrad

Med riktig verktøy går det raskt. Og er du nøyaktig, går det også lett.

Video

VERKTØY: Slik bruker du el-høvelen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker el-høvelen til å omdanne uhøvlede bord og annet grovt tre, til fine, glatte materialer. Høvelen kan stilles inn miliimeternøyaktig, slik at det blir enkelt å oppnå perfekt snekkerfinish.

Video

VERKTØY: Slik bruker du båndsliperen

I denne videoen kan du se alt om hvordan du betjener båndsliperen – den groveste og sterkeste av alle slipemaskinene. Bruker du båndsliperen til den første slipingen på ujevne og store flater, kan du spare mye tid og krefter.

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord