Effektiv løsning når bordet vipper

Når bordet vipper, kan problemet raskt og enkelt løses ved å sette justerskruer på bordbeina. Da kan du fritt flytte rundt på bordet – det kan alltid justeres til å stå stabilt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
30 minutter
Pris
75 kroner

Intro

En justerskrue består av to deler: en islagsmutter som skal sitte fast oppe i beinet, og selve justerskruen som “kjører” i gjengene på mutteren.

Justerskruer fås i forskjellige størrelser, som normalt kan forlenge bordbeinet med minst 15 mm. Her monterer vi en 10 x 30 mm justerskrue i en 10 mm islagsmutter. Den kan forlenge bordbeinet med opp til 25 mm.

Velger du en annen størrelse, kan det være nødvendig å bruke andre bor enn dem vi bruker her.

Først bores et hull som er litt bredere enn den bredeste delen av justerskruen. Deretter bores det ut til islagsmutteren.

PROBLEM:
Gulvet er skjevt, så bordet vipper.

LØSNING:
En justerskrue får bordet til å stå rett. Det er langt mer effektivt enn brettet papir eller ølkorker.

Tidsforbruk

Cirka en halv time.

Pris

Cirka 50-75 kroner per bein.

Vanskelighetsgrad

Du skal bore nøyaktig, men oppgaven er ikke vanskelig.

Veiledning

1

Finn midten på bordbeinet ved å streke opp diagonalene. Her ser du de to delene som en justerskrue består av: en islagsmutter som skal settes fast i bordbeinet, og selve juster skruen som skrus inn i gjengene på mutteren.

2

Forbor med et spadebor til den bredeste delen av justerskruen (foten). Hullet skal være så dypt at hele foten kan forsvinne opp i bordbeinet. Her er den bredeste delen av skruen 30 mm bred, så vi bruker et 35 mm spadebor.

3

Deretter borer vi ut til islagsmutteren med et 12 mm bor. Hullet skal være så dypt at det er plass til hele justerskruen.

4

Islagsmutteren slås i med en liten hammer. Mutteren skal helt i bunn, slik at de små mothakene får godt tak. Deretter skrus justerskruen inn.

TIPS: Bruk eventuelt en bit rundstokk som bankekloss, slik at du ikke skader beinet.

5

Nå kan justerskruen justeres slik at bordet ikke vipper lenger. Med denne modellen kan bordbeinet forhøyes med opp til 25 mm.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord