Flisbord av store fliser

Setter du pris på førsteklasses håndverk, er dette bordet noe for deg. Det er solid, med lekre håndverksmessige detaljer. Har du ikke prøvd deg på snekkerlekkerier tidligere, men har lyst til å forsøke, er dette bordet fint å begynne med.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
3500 kroner
Flisbord av store fliser

Bordet er bygget av eik, og bordplaten består av to store fliser.

Intro

Bordets understell er skåret ut av en stor eikeplate. I artikkelen får du en skjæreplan, slik at du kan se hvordan du får plass til alle delene med minimalt svinn.

Du får også tegninger og trinn som viser hvordan du lager en mal, som du skal skjære ut de buede beina etter.

I tillegg er det en grundig trinn for trinn-veiledning med både bilder og tekster, slik at du kan se hva du skal gjøre under hele prosessen.

Trinn for trinn-veiledningen er delt opp i følgende kapitler:

 • Utskjæring
 • Bordbein
 • Sarger
 • Sammenføyning
 • Finish

Du får også en arbeidstegning med mål og en materialliste, slik at du har god oversikt over konstruksjonen og alle tingene du skal bruke.

Oppkanten på enden av bordet flukter med overkanten av flisene og gir en flott avslutning i sidene.

Den fasede kanten i toppen av de buede beina fremhever overgangen mellom beina og sargene.

Midtsargen gir god understøtting til flisene og gjør bordet ekstra solid.

Veiledning

01
Utskjæring 3 Trinn

Understellet til bordet lages av eik, som er en hard tresort. Derfor er det smart med nye, skarpe sagblad i sagen, slik at den best mulig kan sage seg gjennom treet, og slik at snittene blir så pene som mulig.

Det blir en del snitt, så legg eventuelt en plate som kan tåle å bli saget i, under benkeplaten, slik at alle sagsnittene ikke ødelegger arbeidsbordet ditt.

Før delene skjæres ut, kan du med fordel slipe platen - først med korn 80 og deretter korn 120. Da får alle delene en jevn og lekker overflate.

1

Mål høyden på flisene som skal fungere som bordplate, inkludert gummiputer. Målet brukes til nøyaktig utsaging av sargene. Når det trekkes fra høyden på endesargene (C), får du høyden på de lange sargene.

2

Sag ut delene. Her brukes en dykksag med føringsskinne. Først fjernes bomkanten, deretter sages de øvrige delene ut etter skjæreplanen. Da blir svinnet minimalt.

3

De fire emnene til beina sages ut med skrå snitt i langsidene. Det er viktig at disse snittene er parallelle. Snittene skal være 45 grader, slik at beina kan settes rettvinklet sammen.

02
Bordbein 6 Trinn

Hvert bein består av to deler, som settes sammen i en rett vinkel.

Delene sages ut med en stikksag ved hjelp av en mal. De buede sidene og kantene øverst får en skrå, såkalt faset kant, som gir et “lettere” uttrykk.

Før de to delene limes, settes de sammen med maskeringsteip på det lange, rette stykket, slik at delene ikke kan flytte seg. Når du har satt delene i riktig posisjon, holder du dem sammen med teip til limet er tørt.

1

Tegn opp bordbeina (A og B) etter malen på de fire platene du har skåret ut - to deler per plate. Vær nøye med å plassere malen, slik at den ligger rettvinklet på platen.

2

Sag ut beina (A og B) med stikksagen. Plasser platen på et par lekter. Da blir den løftet litt, slik at det blir god plass til stikksagbladet. Bruk gjerne et nytt blad i sagen, så du får et så jevnt og pent snitt som mulig.

3

Det freses rundt i kanten av beina, slik at det blir en 5 mm faset kant langs den buede delen og den øverste kanten. Det skal IKKE freses på langsiden.

4

De to delene til hvert bordbein teipes sammen med maskeringsteip, slik at de støter helt tett inn mot hverandre. PU-limet du bruker til å lime delene sammen med, kan skumme litt opp og forskyve delene hvis de ikke holdes godt sammen.

Det er viktig at de to delene til bordbeinet ligger rett ut for hverandre. Teipen holder delene helt tett sammen.

5

Legg lim på begge de skrå langsidene av A og B, og sett de to delene sammen til et bein med et rettvinklet hjørne. Hold sammen delene med teip når beinet er satt riktig sammen, og la det tørke.

6

Fjern overskytende lim når det er tørket. Det gjør du enklest med et gammelt stemjern. Slip eventuelt etter med et fint slipepapir, for eksempel korn 120.

03
Sarger 3 Trinn

Understellets øverste del er en ramme av to lange sarger i sidene og to korte i endene. Mellom de to lange sargene er det en midtsarg, som understøtter flisene som skal legges oppå og styrker konstruksjonen.

De korte sargene og de to sidesargene kappes i endene med 45 graders snitt, slik at rammen kan settes sammen med gjæring. Midtsargen har rette snitt i endene, og settes midt på de korte sargene.

Det lages fasede kanter på sargene. Det gir bordet en pen finish.

1

Sidesarger og midtsarg (D og E) til understellet sages ut. Sidesargene freses på den ytterste kanten nederst og den innerste øverst, mens den midterste freses i toppen.

2

De korte og lange sargene (C og D) kappes med et 45 graders snitt i endene, slik at de kan settes sammen med flotte gjærskjøter. Snittene lager du enkelt med kapp-/gjærsagen, som stilles inn til et 45 graders snitt.

De overskytende klossene med 45 graders snitt får du bruk for senere, som avslutning på de korte sargene (C).

3

De fasede kantene gir en flott finish når bordet settes sammen. Når undersiden av sargene (C og D) og toppen av beinet (A og B) har fasede kanter, blir det en fin fordypning, som gir bordet et litt “lettere” uttrykk.

De fasede kantene har en vinkel på 45 grader.

04
Montering 9 Trinn

Når understellet skal settes sammen, begynner du med å sette sammen sargene til en ramme. Midtsargen gir en ekstra sterk konstruksjon, og kan understøtte flisene som skal legges på oversiden som bordplate.

Midtsargen (E) og beina monteres med plugger og lim. Når de er limt sammen, holdes rammen med teip og et par trekantede klosser i hvert hjørne, som tvingene kan få tak i.

Beina festes også med plugger og lim, og forsterkes med en list i hjørnet.

1

Bor hull til plugger i midtsargen (E), to stykker i hver ende. Marker først hvor hullene skal være, og bor deretter med et 10 mm bor med dybdestopp.

2

Sett pluggmarkører i hullene, og marker hvor på de korte sargene (C) det skal bores ut til midtsargen. Midten av sargen (C) er tegnet opp med en strek, så det er kun høyden på pluggene du skal ha styr på.

3

Sargene (C og D) settes sammen til en ramme. Pluggene til midtsargen (E) settes i hullene, og det legges lim på enden av de lange sargene og midtsargen. Det gir sterke sammenføyninger. Sett teip på de lange sargene for å holde rammen sammen.

Legg lim på den ene endeflaten av de delene som skal settes sammen. Fjern overskytende lim når det er tørt.

4

Hold sammenføyningene med tvinger. Hvis du setter en rettvinklet trekant med to hull i hjørnet på innsiden av rammen, er det lett å spenne fast tvingene. Bruk en kloss på utsiden, så tvingene ikke lager merker.

5

Lim fast en liten trekant (F) på de korte sargene (C). De er litt høyere enn de lange, så det skrå snittet fra gjæringen er synlig. Trekanten i enden gir en rettvinklet avslutning på de korte sargene.

6

Merk opp til plugger til bordbeina. Det skal være fire i alt, to i hver side. Sett først et par støtteplater på sargene med et par tvinger. Platene sikrer at beinet plasseres riktig, slik at det flukter med sargene.

7

Bor hullene i beinet, og sett fast pluggene i sargene. Hullene bores med 10 mm bor og dybdestopp, slik at de ikke blir for dype. Smør også lim på både sarger og bein. Da får du en solid sammenføyning.

8

Hold beina med tvinger til limet er tørt. Fjern deretter overskytende lim. Tvingene får fint tak på den buede delen av beinet. Bruker du tvinger med myk plast på gripedelen, vil de ikke lage merker.

9

Sett fast en trekantet list (G) i hjørnet, slik at det forsterkes. Listen er ca. 20 cm lang og skjæres ut av restene fra gjæringssnittene på platene. Listen limes fast og holdes midlertidig på plass med tvinger.

05
Finish 4 Trinn

Det er smart å olje treet før du tar bordet i bruk. Det gir en beskyttende hinne, slik at det blir mindre mottakelig for fett og skitt. Når du gir treet olje, er det viktig å påføre flere tynne lag som får lov til å tørke før du legger på neste lag. Da sikrer du at oljen kan herde skikkelig, og du unngår å få en klebrig overflate.

Vil du skåne bordbeina - og gulvet ditt - er det smart å sette små puter under beina. Velger du noen som kan spikres fast, er du sikker på at de blir sittende.

1

Understellet oljes når det er satt sammen, men før flisene legges ned. Bruk en olje som er beregnet til hardtre. Følg anvisningen på emballasjen, og husk å fjerne overskytende olje, så overflaten ikke blir klebrig.

2

Sett plastputer under beina, hvis du har teppe på gulvet. Bruk filtputer hvis du har for eksempel laminat- eller tregulv. Plastputene spikres fast.

3

Under flisene settes det små gummiputer. De plasseres i hjørnene og sikrer at flisene ligger godt fast. Bruker du bordet utendørs, sørger de også for at det ikke blir liggende vann mellom sargene og flisene.

Bordplaten består av to kvadratiske fliser (59,2 x 59,2 cm), men du kan også bruke fire på 29,5 x 59,2 cm. Lag bordet etter målene på de flisene du ønsker å bruke.

Materialer

 • 1 benkeplate, 30 mm tykk, her i eik med bomkanter
 • 2 fliser, 59,2 x 59,2 cm
 • 16 treplugger, 10 x 40 mm
 • PU-lim
 • Stifter, 1,1 x 13 mm (til listene)
 • Benkeplateolje
 • 4 plastputer til beina
 • 8 gummiputer, 4 mm høye
 • 9 gummiputer, 2 mm høye

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne
 • Dybdestopp til bor

Tidsforbruk

2-3 dager, inkludert tørketider.

Pris

Cirka 3500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det krever litt erfaring å lage dette bordet, med bein som sages ut etter en mal og festes med plugger.

Tegning

Skjæreplan

EN SKJÆREPLAN er smart, slik at du er sikker på at alle delene kan sages ut av platen. Av de fire emnene som er 26 x 66 cm, lages de buede beina (A og B). Velger du en plate med bomkanter, er det enklest først å sage et rett snitt i den ene langsiden.

Skjæreplan

Bordplaten består av to kvadratiske fliser, som understellet er tilpasset etter. Du kan eventuelt også velge fire avlange fliser.

Beina (A og B) er buede - brede øverst og smale nederst. De sages ut etter en mal og limes sammen.

Rammen i toppen av understellet består av fire sidesarger (C og D) og en midtsarg (E). De to korte sargene i endene er litt høyere enn de andre, for at de skal flukte med flisene.

Beina settes fast til sargene (C og D) med plugger. Fire til hvert bein - det gir ekstra sterke sammenføyninger.

Slik lager du en mal til bordbeina

Når du skal sage ut bordbeina, har du bruk for en mal. Den lager du ved først å tegne opp bordbeinet i full størrelse på et papir som er delt inn i små felt, slik at det er enklere å overføre målene til en plate.

Her skjæres malen ut av en sponplate. Vær nøye når du sager, slik at snittet blir så jevnt som mulig. Når malen er laget, sliper du kantene lett for å fjerne ujevnheter.

Dermed kan du tegne opp etter malen på de platene som beina skal sages ut av. Det skal være plass til to deler per plate.

Slik lager du en mal til bordbeina

Video

Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Bord