Luksus til lavpris

Kjøp et par benkeplater på tilbud, og lag nye, lekre møbler i høy kvalitet – de er billige og enkle å tilpasse på mål som passer hos deg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
15000 kroner

Intro

Hvis du kjøper et par benkeplater i massivt tre, har du mange muligheter til å bygge lekre møbler av virkelig god kvalitet. De blir både billige og eksklusive på én gang.

Det krever ingen stor verktøypark - bare en sirkelsag med føringsskinne, litt lim og litt maskeringsteip - samt at du har lyst til å være møbelsnekker i et par dager. Deretter kan du bygge disse flotte møblene, som har en enkel konstruksjon med plater som sages og limes sammen.

Når du kjøper benkeplater til et møbelprosjekt, er det viktig å få platene hjem i et tørt og oppvarmet rom. Du skal ikke la dem stå i en fuktig carport, kjeller eller et annet fuktig sted, da risikerer du at platene slår seg og blir skjeve.

Følg med på tilbud på benkeplater, det kan spare deg for mange penger.

Veiledning

01
Oppmåling og utskjæring 2 Trinn

Først skal du lage de store platene, der halvannen benkeplate skal sages til og limes sammen. Det er enklest å stå ute med de store platene, som tar stor plass.

Mål opp etter skjæreplanen, og sag til delene med en sirkelsag med føringsskinne. Platene skal være litt for store, slik at det senere blir plass nok til å skråskjære dem. Benkene setter du sammen etter samme prinsipp.

1

Sag opp platene. Legg først de platene som skal limes helt tett sammen, og spenn dem fast. Sag i skjøten, slik at det blir nye sagspor i begge platene.

2

Sørg for at underlaget er i vater. Det er viktig at limbordet er helt plant, ellers kan platene vri seg og bli skjeve. Da er de umulige å arbeide med.

02
Liming av platene 6 Trinn

Nå er det smart å flytte inn i verkstedet.

Det er ikke vanskelig å få flotte limfuger. Det krever bare at du sager nøyaktig i fugen mellom de to platene som skal limes sammen. Press dem helt tett sammen, og fikser dem med et par skrutvinger, slik at de blir liggende. Juster sirkelsagen i dybden, slik at det tilsvarer platetykkelsen pluss 3-4 mm.

Sørg for at sagen er utstyrt med et fintannet, skarpt blad til det harde treet.

1

Spenn føringsskinnen fast, og sag i fugen mellom de to platene som skal limes sammen. Bladet skal sage i begge platene. Dermed kommer de to platene til å passe helt nøyaktig sammen.

2

Lim sammen platene med trelim. Det er en fordel å blande litt lim og vann sammen, som smøres på kantene med en pensel. Da har limet lettere for å fordele seg på hele limf aten.

3

Spenn fast platene med tvinger når du har lagt dem på plass. Spenn så hardt at det kommer lim opp fra fugen, men du skal ikke overspenne så platen buer. Sørg for at platene flukter.

4

Slip de limte delene etter et par timer. Nå lønner det seg å ha gjort seg flid med å få flatene helt plane, slik at slipearbeidet blir mindre. Eik er hardt tre å arbeide med.

5

Sag til alle platene, slik at de får én rett kant. Den rette kanten er nødvendig når du skal måle opp og sage ut til de enkelte platestykkene, slik at alle deler blir vinkelrette.

6

Merk den rette kanten med et kryss og en strek over kanten på den siden du velger som forsiden.

03
Sammenføyning av hjørnene 7 Trinn

Både gavlene og topplaten på på bordplaten og benken skal sages i 45 grader i hver ende. Lag først et prøvesnitt i et stykke restetre før du sager i platen. Det er viktig at snittet er perfekt, slik at skjøten blir sterk.

Gavlene, som fungerer som bein, skal sages vinkelrett i den ene enden, slik at bordet og benken står solid på gulvet. Delene settes sammen med lim og teip, som skal klemmes godt fast for å holde - det gjelder alle bitene.

1

Sag et skrått snitt i endene av platen og gavlen. Juster sagen på 45 grader, spenn fast førings-skinnen, og sag til platene.

2

Teip sammenføyningen sammen. Legg platen med forsiden opp på et plant underlag. Press den ene gavlen opp til bordplaten, slik at flatene flukter. Teip skjøten godt sammen med maskeringsteip.

3

Plasser gavlene i loddrett posisjon, og snu platen rundt. Dytt gavlene forsiktig utover planet. Støtt dem, da “teiphengslene” er skrøpelige. Snu deretter alt rundt. NB! Her trenger du hjelp.

4

Lim delene sammen. Rengjør flatene, og påfør først litt fortynnet snekkerlim på begge flatene. Etterpå skal flatene ha et lag ufortynnet lim. Det fordeler seg bedre når alle flater er smurt inn først.

5

Reis gavlen loddrett opp, og teip den fast. Sjekk at gavlen står vinkelrett, før den teipes fast. Sjekk også at det kommer lim opp langs hele fugen. Hvis ikke, skal gavlen legges ned og påføres mer lim.

6

Lim fast en hjørnelist i skjøten. Ta en av de peneste listene som ble til overs etter skråskjæringen. Slip den med slipepapir på den flaten som blir synlig. Legg på lim, og press den på plass.

7

Spenn fast hjørnelisten med tvinger - forsiktig. Sjekk at gavlen er i vinkel, og la bordet tørke i minst et par timer. Hvis listen ligger godt i i hjørnet, kan du også nøye deg med å holde den med teip.

04
Den siste finishen 3 Trinn

Nå skal du i gang med å slipe de mindre flatene. Det er viktig at de ikke bare blir glatte - de skal også fremstå ensartede og jevne. Hvis du ikke er vant til å bruke en slipemaskin, kan du eventuelt øve deg på en restebit.

Det er en smakssak hvordan hjørnene skal avsluttes. Her velger vi å avrunde kantene ganske lett med slipepapir, men slik at de fortsatt fremstår som skarpe.

1

Sag til hjørnelisten med en fintannet sag. Fjern også teipen og evt. skrutvinger når limet er tørt. Evt. overskytende lim fjernes med et stemjern.

2

Slip bordet. Først skal det slipes helt plant. Slip diagonalt med korn 60-80. Finn en rytme og et system, slik at flaten blir ensartet og jevn. Slip til slutt på langs av årene med korn 120, deretter 180-240.

3

Hjørnene slipes litt, slik at de har en rimelig styrke, men fortsatt fremstår skarpe. Nederst på gavlene lages en bredere skråkant, slik at det ikke går av fliser når bordet dyttes over gulvet.

Materialer

• 5 benkeplater, 62 x 360 cm, 38 mm tykke
• Trelim
• Bred maskeringsteip
• Olje til trebehandling

Spesialverktøy
• Sirkelsag med føringsskinne

Tidsforbruk

Cirka 4-5 dager

Pris

Cirka 15000 kroner for to bord og to benker.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøyaktig når delene sages ut, slik at alle sammenføyninger blir pene og tette.

Tegning

Møblenes enkle konstruksjon

Benkeplater i eik er limt sammen til større plater, skåret til og satt sammen til to bord.

Selve bordplaten består av halvannen benkeplate, som er saget til og limt sammen. Det samme gjelder beina på bordet. Bordplate og bein er skåret i 45 grader i endene og limt sammen. Det gir en flott sammenføyning. For å styrke sammenføyningen er det satt en trekantlist på innsiden av hvert hjørne. Nederst på yttersiden av beina er det slipt ekstra grundig med slipepapir for å runde kanten og unngå å slå fliser av treet når bordet flyttes. Sittebenkene er bygget på samme måte av den halve platen som er til overs, men de er laget litt kortere, slik at de passer inn under bordet.

Møblenes enkle konstruksjon

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord