Redd bordplaten med flott snekkerdetalj

Finn frem håndsagen og stemjernet! Vi skal en tur i snekkerverkstedet og utføre presisjonsarbeid som vil få de fleste trenerder til å nikke anerkjennende. Vi redder en bordplate på flott vis!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
100 kroner

Intro

Jo lenger en treplanke får lov å hvile og tørke innendørs i romstemperatur, desto større er risikoen for at den sprekker, og at sprekkene utvider seg.

Ja, du kan slå inn noen spiker eller skru inn skruer skrått gjennom sprekken fra baksiden av platen, eller gi den en (stygg) spikerplate. Men du kan også ta en utfordring, og løse problemet med en “sommerfugl”.

En sommerfugl er kort fortalt en liten kloss som felles inn over sprekken og stabiliserer platen, slik at den ikke kan vri seg og sprekken ikke utvider seg noe mer. I tillegg til at en nedfelt sommerfugl er en flott og lekker løsning, er det fine at den heller ikke krever noe stort arsenal av verktøy å utføre. De eneste verktøyene du trenger, er en sag, et par stemjern, en bormaskin, fil og en høvel.

Til den siste helt nøyaktige tilpassingen skal du også bruke en såkalt sikling (et skrapestål). Har du ikke en fra før, kan den kjøpes for under en hundrelapp.

Valgfrie former og flotte farger

Du kan forme sommerfuglen din som du selv vil. Sommerfuglen i dette eksempelet er den klassiske typen, som ligner to trekanter som støter inn i hverandre. Men du kan i praksis lage all verdens kreative utgaver, så lenge de er smalere på midten enn i sidene, der planken skal holdes på begge sider av sprekken.

Og når du velger å kaste deg ut i et snekkerprosjekt som dette, kan du også fritt velge en flott tresort. Vi som er over middels interessert i lekre snekkerdetaljer, synes for eksempel at en sommerfugl av svart ibenholt er et lekkert valg til en bordplanke i hvit eik fra omkring 1860. God fornøyelse med lesingen og sommerfuglen!

Riktig god fornøyelse!

Veiledning

01
Tegn opp sommerfuglen 4 Trinn

Første skritt på veien er å finne en passende kloss og tegne opp sommerfuglen. Hvor stor den skal være, avhenger selvfølgelig av størrelsen på bordplaten og sprekken den skal dekke. Uansett skal du sørge for at den har en bra størrelse og tykkelse, slik at den kan holde platen sammen.

1

Marker midten på klossen. Deretter måles og markeres det hvor på midtlinjen det skal sages. Er klossen 5 cm bred som her, måler vi 1,5 cm inn fra hver side.

2

Tegn nå sommerfuglens første skrå side. En tømrervinkel er ideell å støtte seg til.

3

Sikt etter midtlinjens to prikker når du markerer de skrå strekene - da er du sikker på at de møtes riktig.

4

Markeringene er pene og symmetriske, og når du er fornøyd med mønsteret, er du klar for neste skritt.

02
Sag ut med støttekloss 4 Trinn

Når du sager ut sommerfuglen, gjelder det å være helt nøyaktig, slik at den ender opp med helt skarpe og vinkelrette kanter og hjørner. Har du tenkt å sage med en håndsag som her, kan du med fordel bruke en støttekloss til å styre sagbladet med.

1

Klem støtte- og sommerfuglklossen sammen i en skrustikke, som vist her.

2

Sag gjennom støtteklossen i en vinkel som gjør at sagbladet treffer strekene på sommerfuglklossen.

3

Sag ned til midten av klossen, snu klossen rundt, og sag ut resten. Det er viktig at du holder sagen helt vinkelrett på sommerfuglen. Til slutt kan du eventuelt finrense den med en fil.

4

Med en sikling skraper du kantene på sommerfuglen mikroskopisk skrå (koniske) - da blir det enklere å trykke sommerfuglen på plass senere.

03
Tegn opp på bordplaten 2 Trinn

Har du tenkt å felle ned sommerfuglen i kanten av bordplaten som her, kan du holde den fast med en tvinge mens du risser opp kanten med en kniv. Skal den sitte lenger inn på bordplaten, der kjevene på tvingen ikke rekker frem, kan du eventuelt lime den fast midlertidig mens du risser opp målet.

1

Klem fast sommerfuglen, slik at det er den minste flaten som vender ned mot bordplaten (den smaleste koniske flaten). Sørg for å plassere kjevene på tvingen slik at du fortsatt kan komme til når du skal risse opp.

2

Riss rundt kantene på sommerfuglen med en skarp kniv. Det er viktig at du risser så tett mot kantene som mulig.

04
Stem ut og lim fast 5 Trinn

Nå skal du “bare” stemme ut i planken, lime og klemme fast sommerfuglen. Ja, det lyder jo enkelt, men det er akkurat her ting blir litt utfordrende. Vi begynner med å bore en masse hull med et trebor med borstopp innenfor opptegningen, og deretter stemmer vi ut forsiktig med stemjern i forskjellige størrelser.

1

Sett et borstopp på bormaskinen, eller sett en teipbit rundt selve boret. Hullene skal være 2 mm kortere enn tykkelsen på klossen - de siste 2 mm fjerner vi med stemjernet senere.

2

Med et bredt stemjern markerer du forsiktig kantene med et slag. Kantene skal være helt loddrette.

3

Deretter stemmer du ut vannrett mot kantene - pass på at du ikke kommer for langt ut. Varier mellom å stemme loddrett og vannrett, til hullet er helt perfekt.

4

Smør trelim i bunnen og på sidene av utstemmin-gen, samt på bunnen og sidene på sommerfuglen.

5

Press ned sommerfuglen med skrutvinger, og vent til limet er tørt før du sliper bordplaten. Rekker ikke tvingene frem, kan du eventuelt legge en planke på tvers av platen over sommerfuglen, og bruke tvingene fra siden.

Tidsforbruk

4-6 timer + tørketid.

Pris

Cirka 100 kroner for en trekloss, litt lim og en sikling.

Vanskelighetsgrad

Ja, det er vanskelig å utføre i praksis, og det krever håndlag å stemme ut helt nøyaktig. Men jobben er absolutt ikke umulig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord